12.1 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
euromath u grčkoj

FOTO Ovi naši školarci elitni su europski matematičari
F

Ne propustite

Ines Kolar i Lana Deverić, učenice osmog razreda koprivničke Osnovne škole Braća Radić, osvojile su treće mjesto na međunarodnom matematičkom natjecanju Euromath. Sudjelovali su i Tin Prvčić, Kaja Sertić, Irina Vučković, Ana-Marija Habdija, Filip Jakupec i Antun Hemetek te Karlo Rajn.

Ines Kolar i Lana Deverić, učenice osmog razreda koprivničke Osnovne škole Braća Radić, osvojile su treće mjesto na međunarodnom matematičkom natjecanju Euromath koje se održavalo od 30. ožujka do 3. travnja u Grčkoj.

Na natjecanju su sudjelovali i osmaši Tin Prvčić, Kaja Sertić, Irina Vučković, Ana-Marija Habdija, Filip Jakupec i Antun Hemetek iz Osnovne škole Braća Radić, te Karlo Rajn iz koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski.

Lana Deverić // Foto: Matija Gudlin
Lana Deverić // Foto: Matija Gudlin

– Jako mi se svidjelo. Bilo je zabavno i edukativno i imala sam priliku vidjeti sve prezentacije iz cijele Europe. Predstavila sam svoj rad o matematici i ekonomiji. S pripremama smo krenuli još u listopadu prošle godine, ali zadnjih mjesec dana smo svaki dan prezentirali svoje prezentacije – rekla je L. Deverić koja se natjecala u kategoriji primjena matematike u životu.

Njena kolegica I. Kolar natjecala se u istoj kategoriji i predstavila se radom u kojem je analizirala povezanost matematike i sporta i to tako što je na predlošku nogometnog igrališta Slavena Belupa napravila animaciju kojom je ispitivala simetriju.

Ines Kolar // Foto: Matija Gudlin
Ines Kolar // Foto: Matija Gudlin

– Matematika mi se počela sviđati već od prvih razreda i krenula sam na natjecanja. Vjerojatno postoji neka žica za matematiku koja je prevladala – kazala je I. Kolar koja planira upisati matematičku gimnaziju.

Ove osmašice bile su najmlađe u svojoj kategoriji u kojoj su se natjecali učenici od 15 do 18 godina.

S druge strane, iako nije odnio pobjedu, Prvčić je prezentirao čak dva rada i to Matematika i sport te Enkripcija podataka u kategoriji math faktor koji je uvršten među pet najboljih, a govori o načinu na koje računalo štiti podatke koji se šalju preko interneta.

Natjecanje se odvijalo u dvije faze. Učenici su prvo slali svoje radove putem interneta, a ako su zadovoljili kriterije bili su pozvani da ih prezentiraju pred komisijom i ostalim pozvanim sudionicima iz cijele Europe. Tom prilikom ocjenjivale su se kvaliteta rada, prezentacijske vještine i poznavanje engleskog jezika.

Mara Grašić // Foto: Matija Gudlin
Mara Grašić // Foto: Matija Gudlin

Zadovoljstvo postignutim rezultatima mladih matematičara nije krila njihova mentorica Mara Grašić, ujedno i predsjednica udruge mladih koprivničkih matematičara.

– U ovom projektu sudjelujemo već dvije godine i svi naši učenici zaista su zaslužili svu hvalu jer nije lako doći u nepoznato i pred 300 ili 400 ljudi na stranom jeziku nešto prezentirati. Oni svi su zaista bili prekrasni. Puno smo vježbali i dali smo sve od sebe. Nadam se da će sve ovo nastaviti i u gimnaziji – kazala je M. Grašić.

Vesna Želježnjak, koprivnička gradonačelnica, sa svojim suradnicima, danas, u utorak, održala je prijam za mlade koprivničke matematičare te ih uz riječi pohvale nagradila i ulaznicama za kino.

– Ponosni smo na sve vas koji su sudjelovali. Zahvaljujem Mari Grašić koja već godinama pronosi ime našeg grada i postiže zavidne rezultate sa svojim učenicima. Stara poslovica kaže da vam se sve može uzeti, ali znanje nikada. Pohvalno je što ste odlučili u svoje slobodno vrijeme učiti – zaključila je gradonačelnica.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Sretan imendan svim Martinima!

Martin je današnji slavljenik. Martin je motivirajuća, zabavljena, realistična, pouzdana, neovisna i zgodna osoba.
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×