11 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
dva požara

FOTO Noćas je ponovo gorjela kuća u Koprivnici, a cijela je stradala u požaru još lani na Badnjak, Ferčec: Nisam ništa obnavljao, selim se u podrum
F

Požar su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica.

Ne propustite

Nesretan događaj zbio se sinoć u Ulici Bajer, slijepoj ulici koja Koprivnicu odvaja od Starigrada. Podsjetimo, Policijska uprava koprivničko-križevačka objavila je kako je oko 22 sata izbio požar u jednoj od prostorija kuće. Nitko nije ozlijeđen.

A nitko nije ozlijeđen jer je, srećom, jedini ukućanin u tome trenutku bio u gradu. Riječ je o Damiru Ferčecu, 57-godišnjaku kojega smo zatekli kako u derutnom domu pregledava što je uništeno, a što ostalo čitavo. Ispričao nam je kako je na mjestu današnje bila kuća u kojoj je rođen prije, dakle, gotovo šest desetljeća.

– Ljeto i pol bio sam u zatvoru, iskopčali su mi struju i vodu. Budala, bio sam državi dužan pa sam kuću i zemlju prepisao na ženu. Ona uzela novac, prodala zemlju, a ja nisam imao čime kamion registrirati – tvrdi Ferčec.

Foto: Ivan Balija
Ferčecovo dvorište puno je razno raznih predmeta koje, kaže, kupuje i prodaje, a popravlja i bicikle te kosilice // Foto: Ivan Balija

Time smo došli do toga da je, kaže nam, Ferčec 22 godine bio privatni autoprijevoznik. Iz zatvora je, veli, izašao prije šest-sedam godina, a razlog ulaska bili su dugovi.

– Zadovoljniji sam sada, nego kada sam imao kamion – iznenađuje nas odgovorom, dodajući kako ni s čim nije psihički opterećen.

– Sve je otišlo. Malo sam si ja kriv, malo drugi. Za jednu su mi kuću ostali dužni. Svima sam vozio na veresiju, a nitko nije platio. Još sam i posudio novac. Ništa nisu vrnuli – rekao nam je Ferčec.

Plan mu je prebaciti se u podrum, staviti peć i tako se grijati

Obišli smo vatrom uništenu unutrašnjost kuće koja je, kao i okolni dio, ispunjena razno raznim predmetima. Prije no što stignu detalji jutros obavljenog očevida, Ferčec nam je otkrio kako je sinoćnji požar drugi u posljednjih godina. Kako u kući nema struju, tako noć osvjetljava petrolejskom lampom. Prošle ju je godine, na sam Badnjak, slučajno srušio, da bi se vatra proširila do kanistra benzina što je dovelo do velike buktinje i, posljedično, ozbiljne štete.

Slično se, vjeruje, dogodilo i ovoga puta, samo što petrolejka nije pala njegovom nepažnjom niti je šteta toliko velika. Žao mu je što je nije ugasio kada je napustio kuću te vjeruje kako ju je srušio vjetar ili, možda, mačak. S iskustvom iz 2020. godine, sada gotovo uopće nije uznemiren.

– Nisam tražio nikakvu pomoć. Sada šteta nije velika jer je jednom već gorjelo – kaže.

Foto: Ivan Balija
Ferčec kaže da mu ne treba puno, veli da je skroman // Foto: Ivan Balija

U tih godinu dana nije se bacio ni u kakve popravke posljedica požara.

– Imao sam gdje biti, kaj. Imam i podrum, 40 kvadrata, mogu i u njemu stanovati. Zima? Ma kakva zima. Stavit ću peć i nakuriti. Skroman sam čovjek, dosta mi je jedna prostorija, kaj meni treba – planira.

“Preživljavam, nemam se na kaj žaliti”

Od supruge se, kaže, rastao prije 15-godina, dok s 31-godišnjim sinom baš i nije u kontaktu. Nikada se nisu posvađali, već su se jednostavno udaljili, kaže.

Živim od željezovinja, vikendom po parku skupljam flaše, popravljam bicikle i kosilice… Jesti imam, piti imam. Preživljavam, nemam se na kaj žaliti. Malo sam si sam kriv, malo drugi – ponavlja.

Želite li Damiru Ferčecu pomoći na bilo kakav način, možete ga pronaći u Ulici Bajer u Koprivnici.

Dodajmo kako su požar ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×