poljoprivreda

FOTO Obitelj Bartovčak iz Suhe Katalene dobila bespovratna sredstva Grada Đurđevca za nabavu novog plastenika

Za nabavu opreme za izgradnju novog plastenike obitelj Bartovčak izdvojila je 12.257,29 kuna od čega je Grad sufinancirao investiciju u iznosu 30% odnosno sa 3.677,19 kuna.

18:00h
0
Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

Grad Đurđevac nastavlja s isplatom bespovratnih sredstava poljoprivrednicima i poduzetnicima. Program poticanja poljoprivrede sadrži ukupno 16 mjera, a ciljevi su opstanak poljoprivrednih gospodarstava na području grada, unapređenje i modernizacija poljoprivredne proizvodnje, očuvanje i razvoj ruralnih područja i ruralnih vrijednosti, poticanje gospodarstva na cjelokupnom području grada.

U cilju dodatnog razvoja plasteničke proizvodnje povrća koja predstavlja veliki potencijal za razvoj đurđevačkog gospodarstva Grad je u svoj Program potpora u poljoprivredi još pred četiri godine uveo i sufinanciranje nabave plastenika i staklenika.

Povrtlari putem ove mjere mogu ostvariti potporu do 10 tisuća kuna ili maksimalno do 30 posto vrijednosti opreme. Zasad su ove godine isplaćene dvije potpore i to obitelji Roštan Cahunek iz Đurđevca te obitelji Bartovčak iz prigradskog naselja Suha Katelena koja je svoj zahtjev predala u listopadu, a svojim ih je dolaskom ovaj vikend iznenadio gradonačelnik Hrvoje Janči.

Za nabavu opreme za izgradnju novog plastenike obitelj Bartovčak izdvojila je 12.257,29 kuna od čega je Grad sufinancirao investiciju u iznosu 30% odnosno sa 3.677,19 kuna.

Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

– Većina naših poljoprivrednika je okupljena pod našu zajedničku i već nadaleko poznatu oznaku Kvaliteta Podravine te oni često sudjeluju na našim manifestacijama sa svojim proizvodima prezentiranima u Podravinoteci. Čestitam svim poljoprivrednicima na odluci da se bave poljoprivredom te da proizvode domaće proizvode. Ova bespovratna sredstva koja svaku godinu isplaćujemo značajna su za male proizvođače i OPG-ove. Grad je do sada zaprimio 35 zahtjeva te smo za njih isplatili ukupno 175 tisuća kuna. Ako k tome dodamo i ostale potpore u poljoprivredi te potpore za umjetno osjemenjivanje krmača i krava onda je zapravo odobreno 225.000,00 kuna bespovratnih potpora našim poljoprivrednicima – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Zahvaljujem se gradonačelniku i Gradu Đurđevcu na isplati potpore, moram naglasiti da moja obitelj ima 2.000 m2 površine pod plastenicima i svaka financijska pomoć nam je dobro došla, a ova sredstva ćemo iskoristiti za nabavu novoga manjeg plastenika. Bavimo se uzgojem rajčica, krastavaca, paprika i salata te mogu reći da se isplati baviti poljoprivredom, ali to zahtjeva puno rada, truda i odricanja. Taj posao jednostavno morate voljeti, a ja i supruga svaki dan u godini po malo nešto radimo u plastenicima i nadograđujemo sustav – rekao je Lovro Bartovčak te je najavio da će ove godine još koristiti i mjeru za sufinanciranje nabave opreme i strojeva.

– Naše prigradsko naselje Suha Katalena ima najviše plastenika i staklenika na području Grada Đurđevca, a veliki broj obitelji već tradicionalno svaku godinu obnavljaju svoju opremu i podižu nove plastenike te tako ostvaruju pravo na bespovratna sredstva. Mjere su i dalje raspisane te se u Grad u zaprimaju zahtjevi koji su obrađeni u najkraćem mogućem roku. Obitelj Bartovčak podnijela je zahtjev krajem listopada, a danas im je isplaćena potpora uz vaučer – rekao je gradonačelnik Hrvoje janči.