Povrćarstvo je tradicija obitelji Benčić iz Sokolovca. Štand uz državnu cestu omiljeno je mjesto mnogima za opskrbu domaćim povrćem, a ni sad ujesen nije prazan. Nude se rajčica, krumpir, paprika, čili papričice, feferoni, tikve.
Svako malo netko u prolazu zastane i nešto kupi. I tako već tridesetak godina. Prema riječima Ane Benčić, ona, suprug i sin žive isključivo od poljoprivredne proizvodnje i kažu da uživaju u svakom danu.
– Da je lako, nije. Uvijek svima govorim da to nije posao, to je način života. Živiš na tome od jutra od mraka, uvijek moraš biti dostupan. Najgore je što nikad ne znaš što ćeš ubrati, ovisiš o vremenskim (ne)prilikama – kazala je Ana Benčić.
S godinama su stekli mnoge vjerne kupce koji k njima dolaze iz svih krajeva Podravine pa čak i iz Zagreba. S nekima su već razvili i prijateljske odnose.
– Uvijek se traži i više od onoga što proizvedemo, ali čini se da će uskoro biti teže proizvesti nego prodati. Ljeta su sve toplija, a biljke to ne vole. Najviše stradaju krumpir, rajčica, paprika. Iako se navodnjava, vrućine su tolike da biljke odbacuju plodove – priča nam Ana Benčić.
Ove su godine posadili dva jutra krumpira, isto toliko jutara lubenica, jutro šećerca te razno drugo povrće na manjim površinama, a imaju i pet plastenika sa po 180 kvadrata u kojima je razno povrće.
Osim nje, supruga i sina, pomaže i svekrva te drugi sin koji se ipak zaposlio. Drugi pak sin nastavlja obiteljsku tradiciju, a mlade snage jamče i nove ideje, pa se tako razmišlja o sadnji nekih drugih povrtnih kultura.
– Sve više idemo prema tropskoj klimi, možda ćemo uskoro proizvoditi ananase i banane – zaključila je sa smiješkom Ana Benčić.