31.3 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
MLIJEČNO S POTPISOM

FOTO Obitelj Kalit u minijaturnoj mljekari stvara delicije kakve su radile naše bake, Samir: Imate li kvalitetan proizvod, prodat ćete ga
F

Svježe mlijeko, sir (Zàbreg, Zdravka, Zlatka, Škripavac, Skuta), svježi sir, tekući voćni jogurt i čokoladno mlijeko proizvodi su koje možete pronaći na njihovoj adresi u Ulici Nikole Tesle 16.

Ne propustite

Trajno ili svježe mlijeko? S kojim pijete kavu, jedete pahuljice ili kuhate puding? Pitate li profesora Samira Kalita s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, neće vam direktno ukazati na štetnost ili isplativost konzumiranja jednog od njih. Tvrdi da ne postoje egzaktni podaci, a istraživanje bi bilo golemo. Međutim, postavlja jednostavno, indikativno pitanje – je li bolja jabuka ubrana sa stabla ili izvađena iz hladnjače?

– Gotovo 50 posto mliječnih proizvoda u Hrvatskoj dolazi izvana, put je dalek. Proizvodi nemaju lokalni štih. Mi stvaramo ono što su radile bake – tvrdi Kalit.

Ukoliko ste pobornik svježeg mlijeka, novootvorena tvrtka Mliječno s potpisom, smještena u prostoru Elektrotehnike Križevci, vaša je mliječna destinacija. Riječ je o tri godine staroj mljekari koja je u Prigorje stigla prije sedam mjeseci, dok je vrata svečano otvorila sredinom listopada.

– Dojmovi su jako dobri. Dobili smo dobar feedback glede komentara ljudi i prihoda. Iz dana u dan dolazi sve više kupaca, a imamo i one stalne što znači da su proizvodi dobri – kaže voditeljica proizvodnje i direktorica Nives Kalit, inače kćer profesora Kalita.

Foto: Ivan Balija
Svježi, tvrdi, polutvrdi sirevi, čokoladno mlijeko i fini, fini jogurti // Foto: Ivan Balija

Svježe mlijeko, sir (Zàbreg, Zdravka, Zlatka, Škripavac, Skuta), svježi sir, tekući voćni jogurt i čokoladno mlijeko proizvodi su koje možete pronaći na njihovoj adresi u Ulici Nikole Tesle 16, novome domu i nasljedniku onoga iz Sesvetskog Kraljevca gdje su ranije imali pokaznu mljekaru u kojoj se mogla promatrati obrada mlijeka.

– Proizvod male mljekare prepoznat je čime smo se proširili i stigli u Križevce, ponajprije zbog partnerstva s Elektrotehnikom, ali i velikog mliječnog bazena – objašnjava N. Kalit.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ovaj poslovni pothvat, dakle, karakterizira obiteljska crta. Nives je diplomski studij Proizvodnje i prerade mlijeka na Agronomskom fakultetu završila dijelom slušajući predavanja vlastita oca. Napominje kako time nije bilo nimalo lakše, upravo suprotno.

– Djeca odmalena kopiraju roditelje. Pokažu li se pozitivnost i prosperitet posla, dijete će biti potaknuto. Ako je osoba negativna, jasno je da će od njega bježati. Očigledno, Nives je vidjela moju pozitivnost – smijući se kaže Samir koji je sa sigurnošću u Nivesine ruke predao gotovo sve dužnosti.

Svježina, transparentnost, lokalno porijeklo i stručnost

A zašto biste kupovali njihovo, a ne mlijeko iz bilo koje trgovine, objasnili su zajedničkim snagama.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Svježina je razlog zašto kupovati naše proizvode. Transparentnost je naša ideja, ništa se ne skriva, kroz staklo vidite kako proizvod nastaje. Važno je i porijeklo proizvoda, kupac cijeni kada kupuje znajući otkuda dolazi. A ovo je lokalno, kvalitetno mlijeko koje želimo što prije dovesti, preraditi. Gotovo svakodnevno imamo nove proizvode – pojašnjava Kalit.

Cijene, mišljenja su, nisu luksuzne. Nude proizvode nastale od mlijeka pomuzenog istoga dana ili večer prije, koje je samo pasterizirano, hlađeno i točeno u boce, bez dodavanja kemikalija. Kako im ne trebaju velike količine mlijeka, dovoljno je ono što nude mali proizvođači.

– Sam naziv tvrtke kaže kako su svi tehnološki procesi kojima se proizvodi dobivaju napravljeni, regulirani i odrađuju se pod timom stručnjaka koji, među ostalim, čine moj otac i njegova supruga, inače nutricionistkinja, te diplomirani inženjeri agronomije, specijalizirani za preradu i proizvodnju mlijeka – priča.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Naglašavaju kako je, primjerice, jogurt star dva dana, dok se na polici trgovačkog lanca nalazi desetak dana.

– Stalna je borba držati balans između profitabilnosti i kvalitete. Još se tražimo, količine nisu dovoljne da bi posao opstao, ali ćemo je povećavati s pažnjom da kvaliteta ostane na istoj razini. Imate li kvalitetan proizvod, prodat ćete ga. Uvjeren sam da će i Križevci to prepoznati – siguran je, najavivši plan prema kojemu žele svoje proizvode plasirati na široko tržište.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

A obuhvaćanje većeg tržišta sa sobom povlači potrebu za većom količinom mlijeka, a zatim i zapošljavanje novih snaga. U ovome trenutku, zaposlenih je troje, uz studenticu koja ponekad dolazi raditi. Iako je tijekom razgovora više puta pogledala u smjeru oca, Nives drži sva četiri ćoška tvrtke. Prisjetila se kako je krenula s dostavom, prikupljanjem mlijeka, čišćenjem, narudžbama i drugim procesima koje sada ima gotovo u malom prstu. Pa tako navodi kako je u planu od iduće godine proizvodnja slatkog vrhnja, mozzarelle, feta sira, vrhnja za kuhanje i sireva sa začinima.

– Želimo i dalje imati svježe proizvode i širiti transparentnost mljekarstva i proizvodnje, širiti svijest o konzumaciji svježih proizvoda, zapošljavati mladu, visokoškolovanu radnu snagu te zaokružiti priču i podupirati male proizvođače koji su u nezavidnom položaju i sve češće se gase – zaključila je.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ajme

Božo napravio krš i lom BMW-om u Glogovcu, pijan se zabio u vozačicu pa zbrisao

Božidar je proglašen krivim na Općinskom sudu u Koprivnici nakon što je pijan napravio dar-mar svojim BMW-om u Glogovcu. Kako...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×