17.1 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
dobitnica priznanja ivan filipović

FOTO Odgojiteljica Ružica na vrijeme je ‘prekrižila’ PMF i našla životni poziv: Djeca ove dobi nemaju predrasude, ne igraju nikakve zakulisne igre, oni su čista ljubav
F

Kad povučem paralelu vidim da su djeca prije voljela biti puno više vani, ići u šetnju, danas ih, pak, više zanima tehnologija, kaže naša sugovornica

Ne propustite

Punih 25 godina Ružica Bjeličić uživa u svom pozivu, odnosno radi kao odgojiteljica ili kako njezini vrtićarci kažu, učiteljica, u križevačkom vrtiću Zraka sunca. Kroz sve te godine Ružica se iz dana u dan trudi zainteresirati djecu i kroz razne kreativne ideje ih naučiti mnogočemu. Njezin rad se svakako prepoznaje i upravo zato je dobitnica nagrade Ivan Filipović, ujedno najprestižnijeg priznanja u odgojno-obrazovnom sektoru.

Za sebe kaže da nije baš na vrijeme postala učiteljica u vrtiću, ali je, ipak, na vrijeme shvatila da je upisani fakultet ne interesira toliko da bi ga i završila. Nastavno tomu, svoj poziv je, srećom, pronašla, a Prirodoslovno-matematički fakultet prekrižila na drugoj godini studiranja. U vrtiću je počela raditi s 32 godine.

– Ovaj vrtić sam upoznala kao roditelj, moja djeca su tu išla i moram priznati da mi se svidio pristup zaposlenika prema djeci, ali i roditeljima, a čim sam završila studij počela sam tu raditi. Kad ste mladi razmišljate o nekom smjeru, ali zapravo ne znate što biste, a kad sam ovdje počela raditi tako su me svi lijepo prihvatili. Osjećala sam se ovdje jako dobro i zapravo je tako sve nekako počelo, imala sam jedan jako dobar start koji me gurao dalje da radim na sebi i da se razvijam, a ovaj vrtić mi je to omogućio – rekla nam je Ružica.

Vrtić Križevci
Foto: Ivan Balija

Izuzetno kolegijalna atmosfera pomogla je Ružici da se snađe u svakoj situaciji na samom početku. Često se znala pitati što će napraviti ako djeca počnu plakati, kako će reagirati, ali podrška kolegica puno joj je značila.

– Kad dijete plače, a vi ga uspijete primiriti, onda ostanete začuđeni. U takvim trenucima sam pomislila ‘vau, ovo mi ide dobro’. I zapravo sam sretna jer sam dosad uvijek osjetila ljubav od svakog djeteta. Djeca ove dobi nemaju predrasude, ne igraju nikakve zakulisne igre, oni su čista ljubav. I stvarno svakodnevno od njih doživljavam jako lijepe stvari – kaže nam dobitnica nagrade Ivan Filipović.

Znalo joj se dogoditi da na posao dođe nešto manje dobrog raspoloženja, ali kad joj djeca potrče u zagrljaj, sve loše nestane u sekundi. Istina je, kaže Ružica, da djeca osjete njezinu energiju i ako ona nije mirna dijete će to osjetiti i u tom trenutku može ona pokušati bilo što, ali upjeh možda neće tako lako doći.

– Nećete nikad umiriti dijete ako vi sami niste dobro. S djecom je jako lijepo raditi i s njima možete postići čuda. No treba se uskladiti i s vremenom u kojem živimo. Prije 25 godina nisam s njima radila ovo što danas radim. Kad povučem paralelu vidim da su djeca prije voljela biti puno više vani, ići u šetnju, danas ih, pak, više zanima tehnologija. Ali zapravo, kad krenemo s učenjem o biljkama, kako i zašto rastu, koliko im treba da se razviju, kad radimo pokuse, njima je to sve jako zanimljivo – kaže naša sugovornica.

Vrtić Križevci
Foto: Ivan Balija

Upravo taj dio praktičnog rada i učenja na primjerima zaslužan je za to što djeca imaju volju i želju raditi sa zemljom, uživaju u njoj i vesele se trenutku kad biljka, povrće ili ruža narastu, a svjesni su toga da su oni zaslužni za to.

– Oni svakodnevno gledaju koliko je luk narastao pa ga uberu pa ga jedu za ručak. Ta radost branja plodova, čitav proces učenja, sve to ih veseli. Ove godine ćemo imati i rajčice, jedno osam vrsta, imamo i paprike, rotkvice, blitve, ma svega se kod nas nađe. Trenutno uživaju u cvijeću kojeg sade za svoje ‘prijatelje’ pčelice i bubamare koje će se okupljati oko njega – zadovoljna je Ružica.

Na kraju, povrće koje uzgoje i uberu odnesu svojim kuharicama i onda ga jedu za ručak. Također imaju i svoj začinski vrt ispunjen i ljekovitim biljem kojeg suše i potom rade čaj. Sam naziv vrta govori nam da se u njemu nalaze i razni začini koji se koriste u kuhanju finih jela. Djeca uživaju u uređenju vrtićkog dvorišta, bojanju raznih figurica, bubamara i pčelica.

Agazzi metoda provodi se u ovom vrtiću od samog osnutka, a karakterizira je rad u mješovitim vrtićkim skupinama koje su prirodnije. Atmosfera je obiteljska, braća, prijatelji, bratići, kumovi, svi mogu biti u istoj grupi bez obzira na godište. Odgojiteljica je majčinski lik, a vrtićka skupina je jedna obitelj koja si međusobno pomaže. Ima tu puno svega što ova metoda obuhvaća, a jedna od nama važnijih aktivnosti su upravo vježbe praktičnog života. Tu ubrajamo vrtlarstvo, pripremanje stolova za ručak… – opisuje nam Ružica.

Vrtić Križevci
Foto: Ivan Balija

Sretna je naša sugovornica što u svojim skupinama nikad nije imala loša iskustva u kojima bi se pojedina djeca na neki način lošije odnosila prema drugoj djeci.

– Sve to ovisi o osobi koja radi s djecom i o atmosferi koju stvaram u skupini. Kao prvo, ja trebam biti prvi primjer prihvaćanja. Dakle, ako bi i postojalo dijete koje bi se po nečemu izdvajalo i ako ga ja prihvaćam, vjerujte mi da će ga prihvatiti i drugi. U skupini je uvijek barem jedno dijete s teškoćama integrirano i zapravo sam se dugo mučila mislima jesam li dovoljno dobro osposobljena raditi s njima. A istina je da je recept jednostavan. Svi smo u nečemu dobri i tako je i to dijete u nečemu dobro i zato mi u vrtiću imamo razne aktivnosti u kojima radimo na prihvaćanju različitosti. Tako sam osmislila aktivnost u kojoj smo svi rekli u čemu smo dobri, ali nismo svi bili dobri u svemu i htjela sam da djeca to osvijeste. Netko zna zakopčati gumb na jakni, netko zabiti gol, netko skakati na jednoj nozi – pojašnjava svoj način rada odgojiteljica.

Tako je upravo i uspjela djeci prikazati situaciju u kojoj netko na primjer ne može hodati ili možda ne čuje ili vidi, ali to ne znači da su drugačiji. Tako se i rodio projekt Živimo inkluziju u kojem su djeca gradu prezentirala ideju izgradnje inkluzivnog igrališta i ono je izgrađeno.

Vrtić Križevci
Foto: Ivan Balija

Ružica se iz dana u dan educira, puno toga je dostupno online i čovjek se može razvijati u bilo kojem smjeru ako to želi. Priznanje Ivan Filipović koje je dobila, nagrada je za njezin dugogodišnji rad i sve aktivnosti koje je sve ove godine provodila.

– Istaknula bih slikovnicu Priča o Križevcima, koju sam radila s djecom. Bilo je to prije četiri godine i imala sam jednu izvrsnu generaciju s kojom sam godinu dana prije radila parfeme, imali su puno ideja. Tako smo jednog dana šetali gradom i djeca su nakon toga nacrtala što su vidjela i što im se najviše svidjelo i tako je nastala slikovnica – kaže i dodaje da su se u ovaj projekt uključili i drugi vrtićarci.

Naslovna stranica slikovnice // Priča o Križevcima

Prostorija njezine skupine ispunjena je raznim igrama uz pomoć kojih djeca uče gotovo sve, a svoje ideje Ružica pronalazi na internetu i samim time pokazuje kako je uspjela iskoristiti sve čari interneta kako bi djecu naučila svemu, a samo da ne bi po cijele dane visjeli na mobitelima i kako bi mogli uživati u mnoštvu toga što nije vezano uz tehnologiju.

– Djeca sama rade sve, oni uživaju u tome. Djeca se osjećaju dobro kad naprave nešto, motivirani su u potpunosti. Meni je najvažnije da djeca razviju temeljne vrijednosti, sve ove druge stvari nisu toliko bitne – nadovezuje se.

Iza Ružice je puno generacija koje je na određeni način oblikovala i odgojila. Za djecu se lagano vezati, a niti jedan rastanak Ružici ne pada samo tako lako.

Vrtić Križevci
Foto: Ivan Balija

– Svi već znaju da ću ja plakati i nitko nema s tim problema. Mislim, naravno da je teško. Svi su oni osobe i sa svima njegujem odnos kroz sve te godine. Veseli me kad mi dođu osnovnoškolci koji su nekad bili kod mene u vrtiću i kad se požele podružiti s djecom iz moje skupine. Ne mogu vam ja to opisati, meni je to najljepše – rekla nam je Ružica pomalo drhtavim glasom.

Naša sugovornica dokaz je kako se trud isplati, kako se ljubav i brižnost prepoznaju, kako se energija koju osoba ima itekako osjeti, a da je odabrala pravi poziv i posao za sebe pokazuje osmijeh na njezinu, ali i na dječjim licima.

– Da ste me pitali s 18 godina što bih željela biti, ne znam što bih vam odgovorila. A sada kad sam prošla sav ovaj put točno znam da želim ovo biti. Ima jako puno rada i truda, ali ima i puno lijepoga, predivnih osjećaja. Ovdje se super osjećam, tu sam svoja  – kaže nam za kraj Ružica Bjeličić.

Vrtić Križevci
Foto: Ivan Balija
Vrtić Križevci
Foto: Ivan Balija
Vrtić Križevci
Foto: Ivan Balija
Vrtić Križevci
Foto: Ivan Balija
Vrtić Križevci
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Budite oprezni

Ovo su tri znaka na vašem tijelu koja mogu ukazivati na visok kolesterol, prepoznajte ih na vrijeme

Praćenje razine kolesterola može biti jednostavan način za procjenu jedete li pravilno ili imate li dovoljno tjelesne aktivnosti. Ipak,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×