u sklopu dana općine

FOTO Održana pokazna vježba: Vatrogasci DVD-a Novigrad Podravski pokazali svu svoju spremnost

Vježbu su izvodili članovi DVD-a Novigrad Podravski, DVD-a Delovi i DVD-a Borovljani.

09:29h
0

U sklopu obilježavanja Dana Općine Novigrad Podravski održana je pokazna vatrogasna vježba u kojoj su sudjelovali članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novigrad Podravski, DVD-a Delovi i DVD-a Borovljani.

Vježba je održana u samom centru Novigrada Podravskog, na prostoru stare tržnice, u neposrednoj blizini Doma kulture.

Vježbu je osmislilo zapovjedništvo u sastavu zapovjednik VZO Novigrad Podravski Miroslav Ranilović, zamjenik zapovjednika DVD-a Novigrad Podravski Goran Veršić, zapovjednik DVD-a Delovi Slavko Hladika i zapovjednik DVD-a Borovljani Sebastijan Mrzlečki.

Ciljevi su bili pokazati mještanima i gostima mogućnosti i spremnost vatrogasaca u gašenju požara otvorenog prostora, mogućnost snabdijevanja vodom više navalnih vozila, provjera i uvježbavanje koordinacije vatrogasnih snaga prilikom gašenja vodom i pjenom, uzbunjivanje i provjera sustava radio i telefonskih veza, provjera ispravnosti i učinkovitost raspoložive vatrogasne opreme i tehnike kao i provjera brzine dolaska vatrogasnih vozila i ljudstva na intervenciju.

Foto: Krešimir Juratović

Prema scenariju vježbe, na prostoru stare tržnice prilikom održavanja sajma, poradi neispravnih instalacija na automobilu jednog od prodavača došlo je do samozapaljenja automobila. Vlasnik automobila obavijestio je centar 193 koji odmah izdaje uzbunu sirenom i šalje na požar operativne snage DVD-a Novigrad Podravski.

U međuvremenu je zbog siline gorenja automobila došlo i do zapaljenja štandova. Nakon uzbunjivanja na požar prvi dolazi zapovjednik VZO Novigrad Podravski Miroslav Ranilović koji preuzima zapovijedanje nad požarištem. Vatrogasne snage DVD-a Novigrad Podravski na požarištu dolaze s auto cisternom i navalnim vozilom te po zapovijedi započinju gašenje automobila pjenom s dva mlaza.

Foto: Krešimir Juratović

S obzirom da je automobil bio u razbuktanoj fazi te se je požar proširio i na štandove, zapovjednik Ranilović poziva susjedna društva DVD Delovi i DVD Borovljani. Shodno zapovjedni, vatrogasne snage DVD-a Delovi s kratkim navalnim vozilom započinju gašenje štandova vodom s dva mlaza. Vatrogasne snage DVD-a Borovljani imale su zadatak da izvrše dodatno punjenje vodom navalnih vozila iz auto cisterne TAM 190T, te da u slučaju širenja požara na raslinje uspostave treći mlaz i njime onemoguće daljnje širenje požara.

Vježbom je rukovodio zapovjednik DVD/VZO Novigrad Podravski Miroslav Ranilovć, vatrogasni časnik.

Mještani Novigrada Podravskog i njihovi gosti veoma pozorno su pratili vježbu.

Sudionici vježbe, njih 17 operativnih vatrogasaca, veoma dobro su realizirali sve vježbovne aktivnosti, te su tijekom vježbe pokazali visoku razinu osposobljenosti i uvježbanosti za ovakav tip požarne intervencije.

Nakon završetka vježbe, zapovjednik Ranilović postrojio je sve učesnike na prostoru ispred DVD-a Novigrad Podravski te je u kratkim crtama izvršena analiza vježbe.

Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović

Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović
Foto: Krešimir Juratović

čitam...