4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Izbjegnuta velika ovrha

FOTO Okončan pravni spor, općina Peteranec izbjegla plaćanje ovrhe od 65 milijuna kuna, načelnik Derdić: Da nismo dogovorili ovu nagodbu, sve bi išlo na dražbu, uz velike troškove na teret općinskog proračuna
F

Ova priča seže u razdoblje s kraja 2017. godine kada je tadašnji sastav općinskog vijeća izglasao Zaključak kojim se daje suglasnost na potpisivanje Ugovor o darovanju nekretnina

Ne propustite

Velika pravna zavrzlama u općini Peteranec nedavno je dobila svoj epilog. Nakon što su još 2017. godine ugovorom o darovanju Općini predane nekretnine koje su bile opterećene poreznim dugovanjem, na kraju je može se reći, sve dobro završilo po općinski budžet.

Ova priča seže u razdoblje s kraja 2017. godine kada je tadašnji sastav općinskog vijeća izglasao Zaključak kojim se daje suglasnost na potpisivanje Ugovor o darovanju nekretnina. Tim ugovorom općinsko vijeće prihvatilo je darovane nekretnine i ovlastilo tadašnjeg načelnika općine da potpiše Ugovor o darovanju.

Više o detaljima ovog slučaja rekao nam je današnji načelnik općine Ivan Derdić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Šljunčara Gradko koja sada više ne postoji jer je u stečajnom postupku u potpunosti ugašena, djelovala je na području općine Peteranec dugi niz godina. Imali su veliko područje za eksploataciju šljunka, međutim zbog poreznog dugovanja zbog kojeg su i otišli u stečaj Republika Hrvatska upisala je 2016. godine terete na svim česticama u njihovom vlasništvu – pojašnjava Derdić.

Dodaje kako je tada Šljunčara Gradko krenula u pregovore prije stečaja s općinom Peteranec oko darovanja određenih čestica koje su u pravilu registrirane kao put da se prenesu općini.

– Predlagatelj konkretne točke je nakon toga taj prijedlog dao na općinsko vijeće koje je to i izglasalo. Međutim, oni su s obzirom na to da je već godinu dana bio upisan teret i to je bilo vidljivo u gruntovnici, trebali biti upoznati da teret postoji. Zapravo je općina Peteranec svjesno na sebe upisala nekretnine koje su opterećene poreznim dugom – govori nam Derdić.

Kaže nam i kako niti zapisnik niti zaključak s te sjednice ne ukazuju da netko spominje navedeni teret, pa se postavlja pitanje jesu li članovi vijeća uopće bili upoznati s time. O statusu predmetnih čestica vijećnike je predlagatelj bio dužan informirati.

U ožujku 2022. godine Općina Peteranec zaprimila je Rješenje o ovrsi s određenom ovrhom na nekretnine u vlasništvu općine u iznosu oko 65 milijuna kuna, a riječ je o glavnici od 33 milijuna kuna na koju su dodane kamate.

– Dobili smo tada mogućnost da u zakonskom roku od osam dana uložimo žalbu. To smo i učinili, no morali smo prvo saznati koji je povijesni slijed ovog događaja, te doći do informacija što se ovdje dogodilo. Na kraju smo uspjeli postići sudsku nagodbu i to tako da je pravni sljedbenik Gradka, a to je tvrtka Paron, sve svoje dugove koje je preuzeo od Gradka odlučio platiti. Tim plaćanjem podmiren je i dug općine, te smo time izbjegli plaćanje ovako velike ovrhe i veliki financijski rizik koji bi time imali – govori nam Ivan Derdić.

Dodaje kako je ipak općina imala određeni trošak, a to je oko 100.000 kuna vezano uz sudske troškove koje nije mogla izbjeći.

– Nekretnine koje su dio ovog slučaja ostale su u vlasništvu općine, brisani su svi tereti s tih čestica. Da nismo uspjeli dogovoriti ovu nagodbu, vjerojatno bi čestice išle na dražbu i nastali bi ogromni dodatni troškovi na teret proračuna – pojašnjava.

Za kraj doznajemo kako su iz Općine Peteranec o ovom predmetu nakon svega obavijestili nadležne institucije, DORH i Ministarstvo financija koje su i zakonski morali obavijestiti, a sada je na njima da dalje postupaju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×