17 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Prometna mladež

FOTO One budno paze na križevačke vozače, a na cesti doživljavaju sve i svašta: Neki nam psuju sve po spisku i prijete batinama, a neki nam kupuju cvijeće i čokolade
F

Srednjoškolke Jelena Mađar, Klaudija Horvat, Ema Ivanček, Karla Jakopović, Stela Panković, Vedrana Pomper, Zvjezdana Uzelac i Laura Vukelja čine ovogodišnji sastav križevačke prometne mladeži, prvi nakon deset godina koliko ih nije bilo u tom prigorskom gradu.

Ne propustite

Njih je osam, nose bijele uniforme, oboružane su palicama, zviždaljkama i neobičnim upozorenjima u obliku uplatnica, a ako vidite da se približavaju vama i vašem automobilu, bolje da dobro promislite o svojim ponašanju na cesti.

Srednjoškolke Jelena Mađar, Klaudija Horvat, Ema Ivanček, Karla Jakopović, Stela Panković, Vedrana Pomper, Zvjezdana Uzelac i Laura Vukelja čine ovogodišnji sastav križevačke prometne mladeži, prvi nakon deset godina koliko ih nije bilo u tom prigorskom gradu.

Njihova je zadaća brinuti za red i dobro ponašanje vozača, biciklista i pješaka na najprometnijim dijelovima grada i upozoriti one koji ne poštuju prometne propise. A takvih, kako su nam rekle djevojke ima mnogo.

Djevojke su na terenu i po najvećoj vrućini i žegi, a uz to često moraju imati i debele živce za sve ono što im ljutiti vozači znaju izgovoriti.

Križevačka prometna mladež
Palica i uplatnica u njihovom su arsenalu // Foto: Ivan Brkić

– Skoro svaki dan imamo neugodnih situacija. Primjerice, netko si nepropisno stane pa su bezobrazni kada dođemo do njih, vrijeđaju nas i psuju nam sve po spisku. Većina takvih zna koja je naša uloga, ali nas ignoriraju i ne poštuju nas. Jedan nam je rekao da će nas i tući, da si nas je zapamtio i naći će nas, da ćemo završiti na sudu… – ispričale su nam one.

Očito su razvile dobru toleranciju na takvo ‘čašćenje’ jer nas uvjeravaju da ih takvi događaji nimalo ne uzdrmaju, jednostavno se maknu, a imaju pravo i pozvati policiju, koja poduzme daljnje radnje ako su potrebne.

– Mi ih možemo samo upozoriti i eventualno pozvati policiju, ako su uporni. Morali smo više puta to napraviti, no vozači većinom pobjegnu. Zapišemo im registraciju pa ne dospiju daleko – kažu mlade čuvarice reda na prometnicama.

Križevačka prometna mladež
Nepropisno parkiranje najčešća je boljka križevačkih vozača // Foto: Ivan Brkić

Križevački vozači, prema iskustvima mladih prometnica, posebno se ‘zapale’ zbog jednog prigovora.

– Najviše je problema s nepropisnim parkiranjem. Ne smije se ljudima reći da su se nepropisno parkirali, jako su osjetljivi na to. Još i više stariji vozači, govore nam nekad da se oni tu parkiraju godinama pa kako sad ne smiju – pričaju nam djevojke.

Sve su morale proći testiranja i dobro naučiti i izvježbati prometne propise, kako bi na njih mogle i paziti.  Njihov radni dan, a to je ponedjeljak, srijeda i petak, uvijek teče uobičajenim tokom.

Križevačka prometna mladež
Ništa im ne može promaknuti // Foto: Ivan Brkić

– Dođemo ujutro u policijsku postaju, spremimo se i dobijemo raspored, relacije na kojima je najveća gužva ili gdje se vozila nepropisno parkiraju, radimo sat i pol-dva, imamo pauzu od pola sata pa idemo na drugu relaciju – opisale su nam svoju rutinu.

Na tim su relacijama uočile i neke osobine raznih skupina vozača, primjerice ono vječno pitanje jesu li muškarci ili žene bolji vozači.

– Žene su pažljivije, muški češće voze jako brzo i reagiraju burnije na nas nego žene. Oni bi se više svađali, pogotovo stariji. Mislimo da na to barem malo utječe i to što smo cure – smatraju one.

Križevačka prometna mladež
Osmijeh im ne mogu maknuti ni oni najbezobrazniji // Foto: Ivan Brkić

No, to sve ne znači da nema dobrih iskustava, koja njihov posao ipak čine dovoljno ugodnim da bi se svaka od njih vratila i iduće ljeto. Građani ih ponekad znaju iznenaditi lijepim gestama koje pokazuju da većina ipak cijeni njihov trud.

– Prišla nam je žena, dala čokoladu i rekla nam da se malo zasladimo. Isto tako, bili smo pokraj tržnice, do nas je došao muškarac, svima nam dao po jedan buket cvijeća i otišao – prisjećaju se djevojke.

Zato, ako ih vidite kako budno prate promet i ‘prže’ se pod ljetnim suncem, nemojte vikati na njih, pogotovo ako ste svjesni da ste napravili prometni prekršaj. Poslušajte ih, postupite kako vam kažu, budite svijetla točka u njihovom radnom danu.

Križevačka prometna mladež
Foto: Ivan Brkić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

DOBAR HONORAR Članovima izbornih povjerenstava do 1390 eura naknade, a biračkim odborima 20 puta manje!

Kao i svaki izbori dosad, tako ni ovi ne mogu proći bez članova izbornih povjerenstava. DIP je objavio, prenosi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×