blagdan sv. luke

FOTO Općina Kalinovac svečanom sjednicom obilježila svoj dan, suradnja načelnika i Županije donijela mnogo dobra prelijepom selu

Općina sufinancira školski pribor u iznosu 200 kuna, srednjoškolcima plaćaju domove, studentima isplaćuju stipendije, umirovljenicima božićnice, a pomažu svim svojim udrugama i poljoprivrednicima. Načelnika i mještane izuzetno veseli što njihova Osnovna škola ove godine slavi 190 godišnjicu postojanja.

10:00h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Dan općine Kalinovac slavi se na blagdan sv. Luke ili kako se u narodu kaže – Lukovo. Načelnik Danijel Zvonar i ove je godine pripremio program kojeg se ne bi postidile ni puno veće općine. Proslava je krenula nešto ranije, 12. listopada velikom Međunarodnom izložbom rakije i pripravaka od rakije i octa.

Glavni dio obilježavanja Dana općine svakako je svečana sjednica koja je održana jučer u 18 sati u velikoj sali Društvenog doma. Kako to obično biva, stigle su mnoge uvažene osobe iz društvenog i političkog života Koprivničko-križevačke županije. Načelnik Zvonar tako je srdačno dočekao osobu zaslužnu za puno toga u Kalinovcu, svog ‘Kalnovčana’ Darka Sobotu, zamjenika župana.

Osim njega, stigao je i glavni čovjek Županije Darko Koren zajedno s predsjednikom Županijske skupštine Željkom Pintarom i pročelnicom Službe ureda župana Melitom Ivančić. Stigli su i zamjenici Željka Pintara, Verica Rupčić i Marijan Ružman. Također, tu su bili i načelnici raznih općina, stigao je Mirko Perok, Vjekoslav Maletić, Petar Dombaj, Zdravko Brljek, zatim načelnik PP Đurđevac Marijan Slaviček, Damir Golubić, poznati mjesni obrtnik, ujedno i predsjednik Udruženja obrtnika Đurđevac i mnogi drugi uvaženi gosti. Istaknimo goste iz Podstrane, općine koja je prijatelj Kalinovcu.

Nakon Lijepe naše, uvodna riječ pripala je načelniku Danijelu Zvonaru.

– Što smo ostvarili u godinu dana? Kao što sami vidite, u ovom Društvenom domu napravili smo centralno grijanje ponajviše zahvaljući Županiji i županu kojima se ovim putem zahvaljujem. Nabavili smo i malčer za održavanje javnih površina u iznosu od 78 tisuća kuna, krenuli smo u sanaciju odlagališta smeća Peski, cijeli projekt iznosi 160 tisuća kuna. Proveli smo postupak nabave internetske opreme u sklopu projekta u vrijednosti 80 tisuća kuna što kompletno financira EU čime će se na području općine omogućiti korištenje besplatnog interneta kroz 10 pristupnih točaka na istaknutim lokacijama općine. U tijeku je postupak javne nabave radova na izgradnji dječjeg vrtića u Kalinovcu, vrijednost vrtića je 8 milijuna kuna od čega iznos potpore iznosi 7 milijuna kuna. Postavljeno je ciklostajalište koje je u cijelosti financirala Županija – nabrajao je načelnik.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Istaknuo je kako je u tijeku projekt Zaželi koji je kompletno financiran iz fondova EU, programa je vrijedan više od 3 milijuna kuna. Općina sufinancira i rad gerontodomaćica koje se brinu o još 10 korisnika, a također i pomažu u sufinanciranju vrtića tako da on košta 200 kuna za prvo, 100 kuna za drugo, a treće dijete ide besplatno.

Općina sufinancira školski pribor u iznosu 200 kuna, srednjoškolcima plaćaju domove, studentima isplaćuju stipendije, umirovljenicima božićnice, a pomažu svim svojim udrugama i poljoprivrednicima. Načelnika i mještane izuzetno veseli što njihova Osnovna škola ove godine slavi 190 godišnjicu postojanja.

– Otvorili smo i spomenik Ivanu Golubu koji je financirao naš ‘kalnovečki sin’ Ivan Janković koji živi u Kanadi. Svim mještanima i mještankama općine Kalinovac sretan blagdan našeg zaštitnika sv. Luke – rekao je načelnik Danijel Zvonar.

Za govornicu je tada stao župan Darko Koren koji je okupljenima s osmijehom otkrio kako je svoju svadbu imao upravo u Društvenom domu u Kalinovcu, samo što je tada Dom izgledao nešto drugačije.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

– Načelnik je spomenuo nekoliko projekata koji su nam bili zajednički, naravno da smo i mi zadovoljni što su se i svi ti projekti realizirali. Ono što nas direktno povezuje jest Osnovna škola u Kalinovcu. Ono što treba istaknuti jesu budući planovi koje imamo ovdje, a ja se nadam da će jedan od najvećih i najznačajnijih planova biti sportka dvorana u Kalinovcu, koju bi dovršili u iduće dvije godine. U nju je uloženo puno truda, novaca i volje, a treba još toliko da se objekat završi i da postane jedna vrijednosnica Kalinovca i cijele općine. Dvorana je mjesto gdje se odvijaju mnogi važni društveni, sportski, gospodarski događaji, cjelokupan život jedne sredine. Sve što lokalna vlast čini,čini to zbog onih koji dolaze iza nas. Vatrogasci su jedna društvena skupina koju nikada ne smijemo zaboraviti i moramo uvijek isticati njihovu važnost- izjavio je Darko Koren.

Ono što zaista Kalinovac čini posebno posebnim to je gospodarstvo. To uvijek treba naglasiti i uvijek biti sretan i ponosan zbog toga. Mi u Županiji gdje god dođemo posebno smo ponosni na tvrtku Rasco koja nas u svakom trenutku predstavlja diljem svijeta i prenosi hrvatsko gospodarstvo u puno širem smislu. To je jedna garancija da Kalinovac ima perspektivu i budućnost – zaključio je župan i čestitao blagdan sv. Luke i Dan općine svim mještanima i načelniku Zvonaru te zaradio veliki pljesak.

Javna priznanja Općine Kalinovac primili su Ivan Ivanov i Ivan Matica, obojica za 50 godina rada i doprinosa u vatrogastvu. Priznanje za životno djelo dobila je Ljubica Matulec, poznata kiparica.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Proslava općinskih dana tu ne staje. već se nastavlja danas. Subotnji program počinje već u prijepodnevnim satima. U 10 sati otvaraju se vrata Galerije Ivana Lackovića Croate u Batinskama, a svi zainteresirani Galeriju će moći posjetiti do 16 sati. U organizaciji Poljoprivredne udruge Kalinovac na jezeru Batinska u 12 sati započinje ribičko druženje, a u 17 sati ispred Osnovne škole Ivan Lacković Croata počinje program poznat pod nazivom Kalnovečki pjac.

Isti dan u subotu, od 18 sati u šatoru na školskom igralištu u Kalinovcu, a u organizaciji KUD-a Grgur Karlovčan Kalinovac, održat će se smotra folklora. Na istom mjestu, ali od 20 sati mještane i goste zabavljat će Tamburaški sastav Kristali i Stjepan Jeršek Štef.

Uz spomenutu zabavu, za sve prisutne bit će osigurana besplatna konzumacija hrane! U nedjelju 20. listopada u 9 sati posjetite natjecanje u gađanju glinenih golubova u Lovačkom domu Kalinovac, a u 15 sati podržite nogometaše kluba Kalinovac u tekmi u kojoj će odmjeriti snage s NK Mladost iz Molvi.

 

čitam...
Loading...