Realiziran veliki projekt

FOTO Otvoreno novo vodocrpilište koje će riješiti sve potrebe Đurđevca za pitkom vodom

18:18h
0
Otvorenje vodocrpilišta u Đurđevcu // Foto: Matija Gudlin

Ova voda je najveće blago, imamo mi i naftu i plin, ali voda je prava vrijednost. Plavi hidranti uskoro će biti zaštitni znak našeg grada, rekao je gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković

Nakon osam godina rada i uloženih gotovo 15 milijuna kuna, danas je u Đurđevcu svečano otvoreno Vodocrpilište Đurđevac 2 u produžetku ulice Mihovila Pavleka Miškine.

– Ovo vodocrpilište važan je projekt za grad Đurđevac zato što će se njime osigurati 180 l/s kvalitetne, pitke vode za sve priključene, što je dosad bilo otežano manjim kapacitetom dosadašnjeg vodocrpilišta koje je uz to bilo u neposrednoj blizini industrijske zone i pod utjecajem intenzivne poljoprivredne obrade susjednih zemljišta – rekao je Tomislav Kolarić, direktor Gradske tvrtke komunalija u Đurđevcu.

Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin
Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin

Naglasio je i da je novo vodocrpilište locirano na šestom po veličini vodonosniku u Europi koji se prostire od Koprivnice do Pitomače, omeđen Bilogorom i rijekom Dravom, s najdubljim dijelom na području Đurđevca. Maksimalni kapacitet mu je 450 l/s za potrebe vodnog isporučitelja, okolne županije i očuvanje rezerve kapaciteta za budućnost, dok je sveukupni potencijal crpilišta gotovo 800 l/s.

Direktor VGO Varaždin Leonard Sekovanić istaknuo je da su Hrvatske vode sudjelovale od samog početka u projektu. Isto tako, vodocrpilište zahvaća toliku količinu pitke vode da daleko premašuje lokalne potrebe te će se voda moći i trasportirati u susjedne županije koje imaju manjak vode, kao što je to Bjelovarsko-bilogorska županija.

– Ova voda je najveće blago, imamo mi i naftu i plin, ali voda je prava vrijednost. Plavi hidranti uskoro će biti zaštitni znak našeg grada – rekao je gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković.

Glavni sufinancijeri projekta su Hrvatske vode, Koprivničko-križevačka županija i Kohezijski fond Europske unije.

čitam...