radi se punom parom

[FOTO] Park kod Srednje škole nakon više desetljeća dobiva novo ruho, kraju se privode i radovi ispred škole Đuro Ester

Klupe su bile potrgane, staze oštećene i napucale od korijenja drveća koje izbija na površinu, na istima se za kišnog vremena zadržavala voda, a ni zeleni okoliš nije bio ogledni primjer. Sve to sad se mijenja

17:00h
0
Foto: Ivan Balija
Nova staza samo je prvi dio radova // Foto: Ivan Balija

Taraščice, jedan od većih i mnogoljudnijih koprivničkih kvartova, ovih je mjeseci jedno veliko gradilište. Nakon što je izgrađena Sportska dvorana uz treću osnovnu školu, radovi su se prebacili stotinjak metara dalje na Centar kompetentnosti, a prije dva mjeseca skele i kranovi pojavili su se i na Podravkinoj sedmerokatnici. Međutim, radovima tu nije kraj.

Naime, radnici su vrijedni i ispred Osnovne škole Đuro Ester, odnosno u parkiću kod Srednje škole. U to se mogu uvjeriti svi oni koji svakodnevno tamo prolaze.

Što se tiče Srednje škole, parkić je već godinama vapio za obnovom i bio je praktički beskoristan. Klupe su bile potrgane, staze oštećene i napucale od korijenja drveća koje izbija na površinu, na istima se za kišnog vremena zadržavala voda, a ni zeleni okoliš nije bio ogledni primjer. Sve to shvatili su u Srednjoj školi i nedavno se primili posla.

Nova staza, nove klupe, novo bilje…

– Bila je to naša dugotrajna želja kojoj smo napokon pristupili. Prvo je na redu staza, postavljaju se trenutno novi rubnici i ista će uskoro biti gotova. Nakon toga se prebacujemo na okoliš koji ćemo također urediti, a postavit ćemo i nove klupe. Neke od njih bit će pametne, a sve kako bi se naši učenici što ugodnije osjećali u školskom okruženju. Cijeli taj prostor podredit ćemo njima, a nadamo se da će nas i vrijeme poslužiti kako bismo mogli posaditi nove biljke kroz par tjedana – pojasnila nam je ravnateljica Srednje škole, Manuela Gregurić.

Foto: Ivan Balija
Postavit će i nove klupe, neke od njih bit će pametne // Foto: Ivan Balija

Radove financiraju iz vlastitih sredstava i uz podršku osnivača (Županija), a isti bi trebali biti gotovi još ove godine, na veliko zadovoljstvo profesora, učenika, ali i svih ostalih prolaznika.

Nekoliko desetaka metara dalje odvijaju se i radovi ispred Osnovne škole Đuro Ester, koji bi trebali završiti ovih dana. Njih smo najavili prije dva mjeseca, a najavljeno se trenutno i ostvaruje.

Novi sustav odvodnje i novi okoliš ispred Đuro Ester

Cijeli plato ispred glavnog ulaza pretvorio se u gradilište, a uređuje se okoliš i mijenja se sustav odvodnje ispod zemlje, jer su u školi imali probleme za vrijeme kiše. Kako nam je tada rekla ravnateljica Sanja Prelogović, voda im je ulazila u podrum, što će se sada riješiti.

Foto: Ivan Balija
Radovi kod treće osnovne uskoro bi trebali završiti // Foto: Ivan Balija

Osim toga, uređuje se pješačka površina na potezu od postojećeg parkirališta na zapadu (kod vrtića), do postojeće pješačke staze na istoku (između osnovne i srednje škole), a ispred škole formirat će se višenamjenske pješačke površine, međusobno povezane stazama koje će se moći koristiti i za izvan učioničku nastavu te održavanje prigodnih manifestacija i programa. Bit će tu i zasebna površina za parkiranje bicikala, a područje će se opremiti i tipskim betonskim klupama.

Ti radovi su vrijedni 280 tisuća kuna, dok će se točna cijena onih kod Srednje škole znati nakon što se posao privede kraju, jer se park nije uređivao gotovo pola stoljeća i nikad se ne zna na kakva iznenađenja radnici mogu naletjeti. Kako to sve skupa izgleda pogledajte u našoj fotogaleriji.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija