2.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
LIFE - OLD DRAVA

FOTO Pitomača je dio vrijednoga projekta na kojemu surađuju Mađarska i Hrvatska
F

Jedna od glavnih projektnih aktivnosti jest izgradnja pregrade zbog podizanja razine vode u rukavcu Stare Drave na Križnici.

Ne propustite

U Centru za posjetitelje Nacionalnog parka Dunav-Drava u Barcsu, održana je završna konferencija projekta prekogranične suradnje na revitalizaciji kompleksa riječnih staništa u području Natura 2000 LIFE – Old Drava.

Projekt Old Drava, prijavljen je na javni poziv Programa LIFE+ u Mađarskoj 2013. godine i bio je prvi prekogranični mađarsko-hrvatski LIFE projekt. Glavni cilj bio je pridonijeti očuvanju i otpornosti poplavnih obalnih staništa kroz poboljšanje vodnog režima i poboljšanje statusa bioraznolikosti poplavnih šuma duž rukavca. Revitalizacija je uključivala stabilizaciju dovoljne razine vode s vodnim građevinama za zadržavanje vode u rukavcu na Križnici, jer su se podizanjem razine vode osigurali povoljni uvjeti za šumska staništa, kao i ekološki uvjeti za druga vodena staništa.

Završnoj konferenciji su, između ostalih, nazočili Szabolcs Zavoczky, direktor Nacionalnog parka Dunav-Drava, Bertalan Balczó, zamjenik državnog tajnika za zaštitu prirode Ministarstva poljoprivrede, Josip Hren, načelnik Sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike, László Szászfalvi, član Parlamenta Republike Mađarske, Norbert Bíró, predsjedavajući Vijeća županije Somogy, Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača, Emina Kovač, ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

O projektu su govorili Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, kao i Tibor Parrag iz Nacionalnog parka Dunav-Drava.

Glavne projektne aktivnosti projekta vrijednog 834.006 eura, uz sufinanciranje EU od 75 posto bile su: izgradnja pregrade zbog podizanja razine vode u rukavcu Stare Drave na Križnici, pošumljavanje autohtonim vrstama kako bi se očuvala biološka raznolikost šuma, istraživanje ribljih vrsta i vodenih staništa i njihovo praćenje tokom i nakon završetka projekta, uklanjanje starih ribičkih platformi i postavljanje novih, postavljanje poučnih staza, uređenje Natura 2000 Info točke za posjetitelje, izrada Studije o različitim praksama upravljanja, utjecaju projekta na lokalno stanovništvo i ciljane vrste i staništa na Križnici.

Ovaj projekt je primjer odlične suradnje hrvatske i mađarske strane, jer su projektiranja izvele hrvatske, a same radove mađarske tvrtke. Partneri na projektu bili su Nacionalni park Dunav-Drava, Općina Pitomača, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ, Svjetski fond za zaštitu prirode, WWF, Zajednica ribolovnih udruga županije Šomođi, VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ. Projekt Old Drava sufinancirala je i Coca cola kao i Ministarstvo poljoprivrede Mađarske.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pet plus

Predivna dama haljinicom istaknula savršenu liniju i pozirala nam za čistu peticu!

Ne znamo što točno ova predivna dama fotografira, ali znamo da je za nas namjestila savršenu pozu za fotku! Potpuno...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×