9.3 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske
F

Ne propustite

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se kupovina pokazala višestruko ispravnom, jer u međuvremenu – nakon što se ideja pretočila na papir – osigurana su značajna sredstva za njegovu revitalizaciju.

Turistički biser EU novcem

EU će preko Sporazuma Sjever dati više od 10 milijuna eura, bespovratnih. Sam projekt, u recimo to tako, prve dvije faze vrijedi nešto više od 13 milijuna eura. Ostatak novca, doznajemo, osigurat će Koprivničko-križevačka županija.

Prije par mjeseci stigla je još jedna dobra vijest, Županija je uspjela otkupiti i manji dvorac od jedne zadarske firme koja je prilikom javne prodaje ugrabila taj objekt. Nitko ne zna kako s obzirom da je sve bila cjelina pod hipotekom, no sad više nećemo cjepidlačiti. Time se otvara mogućnost za daljnje planiranje uklapanja i tog dvorca u ovu turističku priču.

turistički biserdvorac inkey
Prekrasno će se uklopiti u okoliš // Foto: Kckž

Idejni projekt je dakle, gotov. Prema fotografijama se vidi kako će i izgledati.

– Cilj je projekta razvoj i prilagodba kulturno-povijesnog kompleksa Inkey u Općini Rasinja kojim će se potaknuti oporavak i otpornost turističkog sektora kroz ulaganje u povećanje atraktivnosti općine Rasinja na području Koprivničko-križevačke županije kao slabije razvijene turističke destinacije – naveli su u Županiji. 

Kako ističu, prva faza, obnova starog dijela dvorca obuhvaća: e-podrum – wine-bar, vinski podrum i kušaonica vina sa pratećim digitalnim sadržajima gdje će posjetitelji moći informirati i kušati vina lokalnih vinarija. U prizemlju je predviđen restoran s ponudom autohtonih jela te caffe bar, kao i apartman i uredski prostor, dok će na prvoj etaži i potkrovlju biti ukupno 3 apartmana i 10 soba.

Wellness centar

U drugoj fazi slijedi dogradnja novog dijela dvorca: podrum sa multifunkcionalnom kongresnom dvoranom te wellness centar koji će sadržavati prostor za relaksaciju, prostor za osvježenje, saune i tuševe te hidromasažnu kadu, kao i prostor za masažu te garderobe za žene, muškarce i osoblje. Uz to, u prizemlju i na prvoj etaži je predviđeno 14 soba.  

turistički biserdvorac ineky
Bit će to pravi turistički biser ovog dijela Hrvatske // Foto: Kckž

Treba navesti kako se radi i o zelenom ulaganju jer će objekti biti visoke energetske učinkovitosti. Također tu je i održiva mobilnosti kroz nabavu električnih bicikala i električnog mini autobusa, uređenje parkovnih i zelenih površina, uvođenja informatičko-komunikacijskih rješenja kroz interaktivne 3 D prezentacije i aplikacije za raznolike sadržaje i usluge, edukacije djelatnika te promociju i marketing projekta. 

turistički biserdvorac inkey
Projekt je vrijedan nešto više od 13 milijuna eura // Foto: Kckž

Dodajmo kako je ova inicijativa Županije potaknula i naše susjede. Naime, prije nekoliko tjedana i Varaždinska je županija kupila dvorac Bela 1, a namjere su slične.

– Mi planiramo u sljedećih šest mjeseci najprije formirati ustanovu, muzej ili muzej Varaždinske županije, a potom ćemo na svakom ovom lokalitetu vidjeti koji mu sadržaj dati. Za sad, ideja bi bila da bi ovdje bilo smješteno sve vezano za srednji vijek s obzirom da se cijela dolina zove dolina vitezova. Smatramo da bi to bilo nekako najprimjerenije i najbolje vezano uz ovaj lokalitet – rekao je župan Stričak.

UŽAS Ova je cesta postala staza za utrke, a ne prometnica, rekorder u nedjelju “napeo” motor 145 na sat!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×