Noć muzeja

FOTO Pogledajte kako je bilo u Križevcima i Đurđevcu

12:00h
0
Noć muzeja u Đurđevcu // Foto: djurdjevac.h
Noć muzeja u Đurđevcu // Foto: djurdjevac.hr

Noć muzeja u Križevcima i Đurđevcu privukla je brojnu publiku.

U križevačkoj Noći muzeja brojni posjetitelji u petak su razgledali stalni muzejski postav Gradskog muzeja Križevci uz stručno vodstvo muzejskih kustosa, poslušali predavanje o Židovima u Križevcima s posebnim osvrtom na značenje križevačke židovske zajednice u nacionalnom kontekstu.

Tom prilikom održano je i predavanje Utjecaj Zelenog kadra na raspad Austro-Ugarske Monarhije i Države SHS i izložba Aktivnost Gradskog muzeja Križevci 1995. – 2015. u sklopu koje su posjetitelji razgledali kataloge i plakate koje je Muzej izdao u posljednjih 20 godina.

S obzirom na to da je jučerašnjim danom Zoran Homen, dugogodišnji ravnatelj Muzeja, završio svoj radni vijek, Branko Hrg, križevački gradonačelnik, zahvalio mu je na njegovom radu i doprinosu ne samo u muzeju, već i kulturnom životu Križevaca jer je na taj način postao i svojevrstan simbol grada. Čestitkama su se pridružili i Ivan Vuk, zamjenik gradonačelnika, i Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

Isto tako, zanimljiv i bogat program svojim građanima pripremio je i Muzej grada Đurđevca.

Brojni posjetitelji imali su priliku poslušati predavanje i razgledati dokumentarnu izložbu Svečanost otvorenja Strossmayerove galerije 1884. godine, autorica Indire Šamec Flaschar i Ivane Gržina.

Veliku pozornost privukle su slike, instalacije i performansi studenata Akademije likovne umjetnosti.

Tom prilikom, kao specijalni gost otvorenja izložbe nazočio je Mio Vesović, poznati hrvatski fotograf.

Okupljene je pozdravio Željko Lacković, đurđevački gradonačelnik, koji je zahvalio svima koji su radili na ovom projektu.
Ova kulturna manifestacija završila je koncertom akustičnog dua Lucije i Jure Jakelića Duo sonorus.

čitam...