7.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
muzej grada koprivnice

FOTO Pogledajte kako se geometrija našla na stolnjaku
F

Ne propustite

Kao dio svoje obiteljske ostavštine dobila sam na čuvanje jedan obiteljski stolnjak, koji je pripadao bakinoj sestri Katarini Cirkvenec iz Novigrada Podravskog. Uvijek sam ga čuvala s nekakvim poštovanjem i razmišljala kako ga prikazati na jedan drugačiji način. Željela sam nekako spojiti baštinu i matematiku, rekla je autorica izložbe Lijlana Peretin, učiteljica savjetnica u osnovnoj školi u Slatini.

Neobična izložba Matematika i vez – vidiš li ti što i ja? otvorena je jučer, u petak, u Muzeju grada Koprivnice.

– Kao dio svoje obiteljske ostavštine dobila sam na čuvanje jedan obiteljski stolnjak, koji je pripadao bakinoj sestri iz Novigrada Podravskog. Uvijek sam ga čuvala s nekakvim poštovanjem i razmišljala kako ga prikazati na jedan drugačiji način. Željela sam nekako spojiti baštinu i matematiku – rekla je autorica izložbe Lijlana Peretin, učiteljica savjetnica u osnovnoj školi u Slatini.

Ljiljana Peretin // Foto: Matija Gudlin
Ljiljana Peretin // Foto: Matija Gudlin

Objasnila je kako se na ručnom radu nalazi puno geometrijskih likova, konveksnih i nekonveksnih mnogoguta, zatim mogu se prepoznati konstrukcije kutova sa šestarom i trokutom, ali najupečatljivija su preslikavanja u ravnini.

Kako se matematika uopće našla na ručnom radu, Lj. Peretin objasnila je time što je “matematika kraljica znanosti, a geometrija je njezina kruna i ta kruna mora negdje biti pokazana”.

S druge strane, Marija Mesarić, viša kustosica u Muzeju grada Koprivnice, kaže kako zapravo ne čudi to što je matematika pronašla svoje mjesto u ovakvim uporabnim predmetima.

– U školi je nekad postojao predmet na kojem su djevojčice i dječaci učili vesti, a koji je bio povezan s geometrijom risanja na kojoj su učenici crtali uzorke po kojima se onda vezlo – objasnila je i dodala kako je cilj izložbe ispitati što sve posjetitelji zapravo vide u izloženom ručnom radu.

Ono što je vidjela Mara Grašić, nastavnica matematike u koprivničkoj Osnovnoj školi Braća Radić, jest geometrija.

Mara Grašić // Foto: Matija Gudlin
Mara Grašić // Foto: Matija Gudlin

– Pozitivno je što su učenici baš na ovom mjestu mogli vidjeti ono što upravo radimo u školi. Konkretno, baš smo obrađivali translaciju i ovdje su mogli vidjeti njenu primjenu. Usto, mogli su vidjeti osnu simetriju i rotaciju i sve ono što ih učimo od petog do osmog razreda – zaključila je.

Ova zanimljiva izložba koja spaja naizgled dvije nespojive stvari oduševila je one najmlađe, ali i one malo starije.

Ivana Ožegović // Foto: Matija Gudlin
Ivana Ožegović // Foto: Matija Gudlin

– Jako mi se svidjela izložba. Zanimljiva je jer ima stavri koje upravo učimo u školi. Sviđa mi se ta poveznica matematike i veza – kazala je Ivana Ožegović, učenica osmog razreda.

Ovu neobičnu izložbu svečano je otvorila Melita Samoborec, zamjenica koprivničke gradonačelnice.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 17. svibnja.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Čestitamo!

Anđela Lenhard Antolin dobila Povelju Hrvatskog sabora kulture za izuzetna dostignuća

Novinarki Anđeli Lenhard Antolin Hrvatski sabor kulture dodijelio je Povelju za izuzetna dostignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×