27.4 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Capronca labrador

FOTO Posjetili smo najboljeg uzgajivača labradora u Hrvatskoj, od njega su pse kupili Emil Tedeschi i Petar Grašo
F

Svoje najveće postignuće vidi u kvalitetnim parenjima čiji je cilj uzgojiti psa što bliže standardu pasmine, zbog čega često prođe i do 3500 kilometara, kako bi došao do najboljeg parnjaka.

Ne propustite

Matija Fičko, vlasnik uzgajivačnice CAPRONCA te kinološki sudac iz Koprivnice, jedan je od najboljih uzgajivača labradora u Hrvatskoj. To je bio i glavni razlog zašto smo odlučili porazgovarati s njime i vidjeti kako je to zapravo biti uzgajivač te pasmine.

Uzgoj pasa pokrenuo je njegov otac davne 1980. godine. Matija je zajedno s bratom i sestrom odrastao sa psima te preuzeo njegov posao koji uspješno radi već 18 godina. Kao mladi uzgajivač, već je 2005. godine među prvima uvezao smeđeg labradora Wafel Gorska Fantazija – Wambo iz Poljske. Tada su smeđi labradori bili prava rijetkost te ih je bilo svega nekoliko na području Hrvatske. Danas su mu supruga i djeca najveća podrška te zajedno s njim uživaju u ljubavi prema psima. Psi se s djecom odlično slažu te dane provode igrajući se s njima.

Priupitali smo ga kako izgleda jedan dan sa psima obzirom da mu je to glavni posao.

Matija Fičko
Foto: Ivan Brkić

– Dan započinjem hranjenjem štenaca te šetnjom i treningom s odraslim psima, nakon čega se čiste ispusti i boksevi. Kako se uzgajivačnica nalazi u blizini polja i šuma, psi se svakodnevno istrčavaju, što im je najveće veselje. Odrasli psi se hrane jednom dnevno dok se psi do šest mjeseci starosti hrane tri puta dnevno – objašnjava on.

Matija kaže kako je to posao koji se mora raditi s ljubavlju, s obzirom na to da traje cijeli dan, svaki dan, bio to vikend ili praznik.

Svoje najveće postignuće vidi u kvalitetnim parenjima čiji je cilj uzgojiti psa što bliže standardu pasmine, zbog čega često prođe i do 3500 kilometara, kako bi došao do najboljeg parnjaka. Stoga je do sada obišao Englesku, Rusiju, Belgiju, Finsku i brojne druge zemlje.

Matija Fičko
Foto: Ivan Brkić

– Labradori su psi s najboljim karakteristikama za djecu i obitelji te se u najvećem broju uz ostale pasmine koriste u javnim službama, kao vodiči slijepih osoba te psi rehabilitatori. Razlika između mužjaka i ženke je minimalna, ali generalno se svodi na to da mužjaci nakon puberteta postaju teritorijalno nastrojeni dok ženke zaštitnički i obiteljski – ponosan je on.

Uz odličan karakter, kaže da imaju i veliki prag tolerancije, dobri su čuvari te kraj njih nitko ne prolazi, a da ga ne primijete. Trenutno se u uzgajivačnici Capronca nalazi 20-ak pasa, od kojih je šest umirovljeno. Oni ostaju u obitelji do kraja života koji, ovisno o pojedincu, traje i do 15 godina. Svake godine se pomno planiraju nova 2-3 legla od čega uvijek jedan do dva psa ostaju za uzgoj.

Matija svoju karijeru usmjerava prema suđenju te je nedavno položio za kinološkog suca kao specijalista za labradore. Želja mu je položiti za sve pasmine unutar 8. FCI grupe. Kao izlagač na brojim izložbama osvojio je brojne nagrade i priznanja te ima više šampiona, a posebno bi izdvojio Capronca Soprano-Đeki, šampion i grand šampion Hrvatske, te njegovu kći Ginu koja je Europski prvak.

foto: privatna arhiva

– Kako bi pas mogao sudjelovati na izložbi, potrebno je ispuniti određene uvjete. Za početak, treba imati rodovnicu, a uzgajivač mora biti član Hrvatskog kinološkog saveza te Matičnog kinološkog društva. Nadalje, izgled psa te njegova narav presudni su u odabiru tko će sudjelovati na izložbi – kazuje Matija.

Kako se godinama profesionalno bavi uzgojem, njegovu kvalitetu su prepoznali brojni ljubitelji pasa od čega su neki javne i poznate osobe, kao što su Emil Tedeschi, Petar Grašo i Janko Rakoš.

– No meni je najvažnije da štene ode u obitelj koja će ga voljeti i brinuti za njega. Najviše me usrećuje kada psi odlaze u obitelji gdje su djeca s intelektualnim i drugim zdravstvenim poteškoćama jer znam da će im biti od najveće koristi – priča nam on.

Matija Fičko
Foto: Ivan Brkić

Kao uzgajivač surađuje s brojnim udrugama, nerijetko im pokloni psa za obuku kao vodiča slijepih osoba ili za rehabilitaciju. Oni provode testiranja, a da bi pas prošao mora biti potpuno zdrav i socijaliziran. Najveća i najzahtjevnija testiranja su za vodiča slijepih osoba.

Matija navodi kako sve svoje pse socijalizira do određene razine, međutim treninzi su usmjereni prema izložbama. Ukoliko su psi predviđeni za vodiče i rehabilitatore, obuka se provodi u kontroliranim uvjetima kroz određeno vrijeme te s posebno educiranim trenerima. Međutim, njihova je prednost u brzom usvajanju potrebnih vještina.

– San svakog roditelja, pa i mene je da djeca krenu istim putem te nastave tradiciju uzgajivačnice – zaključuje Matija.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prva jubilarka

Najmlađa županijska osnovna škola slavi 10 godina, Furkes: Samostalnost nam je otvorila prozor u novi svijet!

Osnovna škola Koprivnički Ivanec svečanom je priredbom u Društvenom domu u Koprivničkom Ivancu proslavila svoj jubilarni 10. rođendan. To...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×