9.3 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Lambada, Odessa, Nelson i Oscar

FOTO Predivne bengalske mačke Dubravka Majhena prikupljaju trofeje gdje god se pojave: “Dogodila se ljubav koja je sve jača i jača”
F

Sve je počelo posjetom svjetskoj izložbi koja se održavala prije dvanaestak godina u Zagrebu

Ne propustite

Dubravko Majhen i njegova obitelj iz okolice Križevaca već dugi niz godina bave se uzgojem mačaka koje plijene pozornost gdje god se pojave. One su predivne bengalske mačke čije krzno podsjeća na leopardovo, a Lambada, Odessa, Nelson i Oscar samo su dio ovog mačjeg čopora.

Sve je počelo posjetom svjetskoj izložbi koja se održavala prije dvanaestak godina u Zagrebu, a upravo je tada stvoren interes kod Dubravka da se počne baviti uzgojem neke od pasminskih mačaka.

– U najuži krug ušle su ruska plava, kartuzijska te bengalska mačka. Ono što je bilo presudno da se odlučimo upravo za ovu pasminu bio je izgled, njihov karakter te rijetkost. Kako smo se odlučili za pasminu krenula je potraga za dobrom genetskom predispozicijom uzgojne mačke. Prvi naš uzgojni mačak zove se Typhon i nabavljen je iz Nizozemske dok je ženka Philadelphia stigla iz Njemačke. Nabavkom mužjaka i ženke krenula je naša priča s uzgojom – govori nam Dubravko.

Njihove bengalske mačke sudjeluju na brojnim natjecanjima

Upravo njihov specifičan izgled osigurao im je brojna priznanja i medalje na  natjecanjima gdje su Dubravko i njegove mačke česti gosti.

Dubravko Majhen_mačke
FOTO: Ustupio Dubravko Majhen

– Izuzetno smo ponosni na rezultate koje smo ostvarili na izložbama, a posebno nas veseli činjenica da smo najveći uspjeh postigli s kittenom imena Matador iz vlastitog uzgoja. Njegovi rezultati su nadmašili sve mačke u sve četiri kategorije postignutom titulom Best of Best 1 oba dana izložbe koja se održala u Zagrebu. Osim njega i ostale naše mačke su postigle zavidan uspjeh što nam je dobar pokazatelj da naš uzgojni program ide u pravom smjeru – kaže Dubravko.

Članovi su asocijacije FIFa na čijim izložbama i prisustvuju u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Sa svojim su bengalkama proputovali brojne zemlje od Slovenije, Austrije, Mađarske, Belgije i Italije.

– Svoj uzgojni program započeli smo prije devet godina i mogu reći da smo bili među tri uzgajivača bengalskih mačaka u Hrvatskoj. Unazad par godina brojka novih uzgajivača spomenute pasmine se povećala te imamo poprilično jaku konkurenciju. No bez obzira na konkurenciju, podrška smo jedni drugima u svakom pogledu, od savjetovanja, preporuka do pomoći na izložbama. Skladan smo tim bengalaca – govori Dubravko.

Prisutni su i na svjetskim izložbama koje se održavaju svake godine u drugoj zemlji i to zadnji vikend u listopadu, a na međunarodnim izložbama njihove su mačke mnogo puta osvojile best in show ili best of best titulu.

Posljednjih godina povećan je interes za ovom vrstom

– Interes za pasminu bengalske mačke u Hrvatskoj je značajan, posebice zato što je to rijetka pasmina koja je različitog karaktera te izgleda u odnosu na ostale pasmine. Razlika koja ju čini posebnom vrstom u odnosu na ostale pasmine je poludivlji gen s obzirom na to da je nastala parenjem domaće i azijske leopard mačke – pojašnjava nam.

Glavni smisao tog parenja je da se dobije mačka temperamentom domaće mačke, a izgledom divlje leopard mace. Upravo zbog toga su jako aktivne na dnevnoj bazi, vole društvo, visinu te su izuzetno inteligentne.

Dubravko Majhen_mačke
FOTO: Ustupio Dubravko Majhen

– Ako želite društvo i dodatnu aktivnost tijekom dana, bengalska mačka je upravo stvorena za vas. Osim Hrvatske, ipak najveći interes kupaca je iz susjedne Slovenije. Posebno nas veseli činjenica da imamo nove vlasnike naših mačaka koji žive u Americi i ostalim zemljama Europe što dokazuje da smo parenjem uspjeli dobiti mačića izuzetne prepoznatljive kvalitete – kaže Dubravko.

Dodaje kako posebnu brigu treba voditi o genetici te krvnim linijama. Također, veliku pažnju ulažu u zdravstveni karton svake mačke kojom joj, kako kaže, produžuju životni vijek jer time dokazuju da nisu nositelji nekih od genetskih mana.

Obiteljska priča

Osim Dubravka u uzgoju sudjeluju i njegova supruga Lidija, te sin Leo.

– Ovo je postala prava mala obiteljska priča gdje sam ja zarazio svojom ljubavlju prema mačkama i sve ostale svoje ukućane. Jednostavno dogodila se ljubav koja je s vremenom sve jača i jača. Aktivni smo izlagači na izložbama koje zahtijevaju dodatni angažman oko same pripreme kaveza do prezentacije mačaka na stolu kod suca – govori nam.

Dubravko Majhen_mačke
FOTO: Ustupio Dubravko Majhen

Dubravko kaže da ih je ova pasmina toliko oduševila svojim karakterom te izgledom, pa ne razmišljaju o promjeni ili nadopuni uzgoja nekom drugom pasminom.

O svim aktivnostima i sudjelovanjima na natjecanjima Dubravko redovito objavljuje informacije putem svoje Facebook stranice, a ako vas zanima više o ovim predivnim bengalkama možete posjetiti i njihovu stranicu.

Dubravko Majhen_mačke
FOTO: Ustupio Dubravko Majhen
Dubravko Majhen_mačke
FOTO: Ustupio Dubravko Majhen
Dubravko Majhen_mačke
FOTO: Ustupio Dubravko Majhen
Dubravko Majhen_mačke
FOTO: Ustupio Dubravko Majhen
Dubravko Majhen_mačke
FOTO: Ustupio Dubravko Majhen
Dubravko Majhen_mačke
FOTO: Ustupio Dubravko Majhen
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×