Predsjednik Josipović u Koprivnici: Tvrtke koje doniraju pomoć treba osloboditi PDV-a

13:03h
0
Predsjednik RH dr. Ivo Josipović u društvu gradonačelnice Koprivnice Vesne Želježnjak i rektora Sveučilišta Sjever Marina Milkovića ispred ulaza u novu zgradu Sveučilišta Sjever u koprivničkom Kampusu // Foto: Koprivnica.net

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović posjetio je u ponedjeljak Koprivnicu. Ispred Pivnice Kraluš dočekali su ga gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak i koprivničko-križevački župan Darko Koren s kojima je na terasi tog objekta u centru grada popio kavu.

Predsjednik se tom prilikom susreo i s nekoliko građana koji su mu prišli kako bi ga pozdravili i fotografirali se s njim, a potom je posjetio Policijsku upravu Koprivničko-križevačku.

Jak sveučilišni centar

Uslijedio je posjet Kampusu i novouređenoj zgradi Sveučilišta Sjever, gdje je nakon razgledavanja prostorija u društvu rektora Marina Milkovića dao i izjavu za predstavnike medija.

– Zgrada izgleda vrlo dobro, rekao bih da će to biti jedno sveučilište s odličnim uvjetima za studente. Naravno, do pune funkcionalnosti još treba dosta raditi i zapravo ono što vidim je jedna dobra, zdrava ambicija ovog sjevernog dijela Hrvatske da ima jedan jaki sveučilišni centar – rekao je predsjednik Josipović, kojeg su novinari zamolili i za komentar strašnih poplava koje su pogodile građane Hrvatske.

– Iskoristio sam dolazak u Koprivnicu i saznao sam da ovdašnja Policijska uprava pruža pomoć, njeni ronioci su angažirani u Bosni i Hercegovini i po potrebi i kod nas. Pomoć odavde odlazi koja je vrlo značajna. Ovdašnje tvrtke, neću nijednu reklamirati, su već iskazale veliku pomoć u raznoj opremi, uključujući i prehranu, što je bilo za očekivati s obzirom na ovaj kraj.

FOTOGALERIJA

Apelirao je predsjednik i da se ukine PDV za donacije.

– Želim ovje istaknuti, a to je i moja poruka Vladi, da bi trebalo razmisliti o tome da se svakako nađe mehanizam da one tvrtke koje doniraju svoje proizvode budu oslobođene PDV-a. Zaista, očekivati da doniraju i još da plate PDV nije najmudrija pozicija, zato očekujem da će se to pitanje riješiti.

Predsjednik s novinarima // Foto: Koprivnica.net

Pomoć Europske unije

Hoće li biti dovoljno financijskih sredstava da bi se sanirale posljedice ove velike elementarne nepogode?

– To pitanje treba uputiti Ministarstvu financija. Ja sam siguran i mora se naći dovoljno sredstava za one najugroženije i to je obaveza koju zaista ne možemo zanemariti. Do kojeg će se detalja moći sanirati, to naravno treba vidjeti s onima koji drže novac.

Imate li interes i mogućnosti povući sredstva za pomoć iz Europske unije?

– Mi smo već imali sličnu veliku nesreću u Gorskom Kotaru, i tu je Hrvatska krenula s aplikacijom. I ovdje ćemo sasvim sigurno mi kao zemlja članica biti nositelj toga, a pretpostavljam da će se uključiti i susjedne zemlje. O kvaliteti pripreme će ovisiti i sredstva koja ćemo dobiti, a ja sam siguran da će se u Europskoj uniji naći sredstava za sanaciju ovih zaista katastrofalnih posljedica.

Kolika je suradnja s Vladom i premijerom Milanovićem?

– Kao i uvijek suradnja je dobra, i onakva kakva treba biti – zaključio je dr. Ivo Josipović i iz Kampusa krenuo u prostore Pučkog otvorenog učilišta gdje je održao predavanje studentima Sveučilišta Sjever i sudjelovao na Sveučilišnoj tribini.

Predsjednik Josipović se susreo s građanima // Foto: Koprivnica.net

čitam...