ČUVAMO PODRAVSKO

FOTO/VIDEO Predstavljen film Zaboravljena jela Podravine koji mlađe naraštaje upoznaje sa starim podravskim specijalitetima

Neka su naša jela proglašena kulturnom nematerijalnom baštinom kao bregovska pita, pogača z oreji, podravska mazanica. Ta jela treba forsirati, a sigurno će nakon ovog filma još neka od njih to moći postati, rekao je zamjenik župana Ljubić.

14:05h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Turistička zajednica Koprivničko-križevačka danas je predstavila promotivan film Zaboravljena jela Podravine.

U dvosatnom filmu isprepliću se kadrovi svega onoga što Podravina ima te recepti i prikaz pripreme zaboravljenih jela prepoznatljivih za pojedine krajeve od Koprivnice do Đurđevca.

Temeljem svega prikazanog u filmu za zaključiti je da je gastronomija u Podravini nešto što bi u puno smislu riječi moglo privući turiste u naš kraj.

Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije zahvalila je ovom prilikom načelnicima općina na uključivanju i aktivnom sudjelovanju u snimanje te pomoći koji pružaju udrugama, financijskoj pomoći pri izradi fima, a autoru filma Miroslavu Mirkoviću na ideji i angažmanu.

– Naziv filma sam govori, upravo to smo htjeli, da se ta jela ne zaborave. Na tome rade članice i članovi raznih udruga da za javnost i mlađe generacije takvo što ne padne u zaborav – rekla je Sočev te najavila snimanje novog filma naziva Zaboravljena jela Prigorja.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić čestitao je i zahvalio Turističkoj zajednici na dobroj ideji i projektu te filmu.

– Rezultat je sigurno dobar, sigurno će biti gledan, a recepti kopirani. Dobro je da se čuva tradicija, da se ne zaboravi, da mladi naraštaji znaju, ali i da se obogati ponuda županije. Neka su naša jela proglašena kulturnom nematerijalnom baštinom kao bregovska pita, pogača z oreji, podravska mazanica. Ta jela treba forsirati, a sigurno će nakon ovog filma  još neka od njih to moći postati. Nadam se da film neće biti zadnji. Ta jela kasnije će se naći u ponudi na našim OPG-ovima, turističkim objektima, restoranima. Imamo se s čime pohvaliti, što pokazati, samo je sad pitanje dobre volje da se to promovira i privučemo turističke posjetitelje k nama – rekao je Ljubić.

 

 

 

čitam...