28.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Kreće veliki projekt

FOTO Predstavljena detaljna revitalizacija parka – gradit će se Zeleni trg, igralište, održavati manifestacije i obnavljati sve, od Aleje uzdisaja pa do fontane
F

Ne propustite

Dugonajavljivana revitalizacija koprivničkog Gradskog parka počinje dobivati svoje konkretne konture. Danas je u Gradskoj vijećnici predstavljen detaljan plan obnove, rekonstrukcije i izgradnje novih elemenata i sadržaja koji bi trebali podići ovaj omiljeni prostor svih Koprivničanaca na novu razinu.

– Drago mi je da su sve pozitivne emocije i vibracije koje smo doživljavali i proživljavali u našem parku na brojnim projektima i manifestacijama, kao što su Koprivnička bajka i Podravski motivi, pokazale da je ovo tema koja očito zanima javnost. Oko toga se može stvoriti pozitiva i jedna lijepa priča za građane i građanke svih uzrasta. Nit koju smo slijedili proučavajući svake godine spomenute događaje pokazala je da Koprivničanci vole svoj trg i park i da u njemu imamo veliku snagu, može postati žila kucavica ovog grada i generator lijepe i pozitivne atmosfere, nade i optimizma. Rješenjima za park dat ćemo dodatan štih našoj gradskoj jezgri, a građani će voljeti dolaziti u svoj park kao što su i do sada i bit će žila kucavica kao što je i u drugim, većim i razvijenijim gradovima u zapadnom svijetu – rekao je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić te naglasio dodavanje širine parku zahvatima na njegovim rubnim dijelovima, kao što je novo igralište.

Arhitekt Zdravko Sarapa prezentirao je upravo takve zahvate, od kojih je velika većina smještena na vanjske dijelove parka koji su, kako kaže, dosad bili neartikulirani.

– Unutar središnjeg dijela parka neće biti zahvata u njegovu strukturu, nema preinaka ni preusmjeravanja. Projekt se uglavnom bavi perifernim elementima koji su neartikulirani. U glavnom dijelu parka bit će manjih zahvata samo u hortikulturi, a ne arhitektonskih – napominje Sarapa.

Novi izgled Aleje uzdisaja // Foto: Grad Koprivnica

Intervencije su samo u dijelovima koji su i u zadnjih 50-ak godina doživljavale promjene, a glavni dio ostat će isti kao i prije 115 godina – dodao je Robert Čimin, ravnatelj koprivničkog muzeja, čiji su djelatnici također sudjelovali u izradi elaborata za Gradski park.

Struktura parka koju spominje odnosi se na prepoznatljivi zvjezdasti oblik njegovih staza, u koje se neće zadirati. Zahvati na hortikulturi pak podrazumijevaju rušenje dijela stabala za koje je elaboratom na 400 stranica koji je izradio dr. Milan Pernek procijenjeno da je potrebno ukloniti.

– U elaboratu je opisano svako stablo u parku i određeno je je li zdravo ili bolesno, treba li ga liječiti, podrezivati ili rušiti. Ništa ne rušimo kako bi napravili mjesta za neku našu ideju, niti će se sve istovremeno rušiti. Srušena stabla odmah će se zamijeniti na istom mjestu s novim stablom. Uz ulicu Đure Estera sadit će se i potpuno novi drvored. Park treba gledati kao organizam koji se neprestano obnavlja, to je prostor za ljude, a ne samo šuma – smatra Sarapa.

A novosti u parku bit će zaista brojne. Nekadašnja Aleja uzdisaja koja se protezala kroz središte parka i bila je omeđena čempresima, dobit će zeleni svod koji će podsjetiti na njen prijašnji izgled.

Novi prostor Zelenog trga uz crkvu i igralište // Foto: Grad Koprivnica

Osmišljen je i drukčiji raspored klupa tako da će one biti grupirane na svojevrsnim zonama sjedenja i okupljanja, što će se potencirati u odnosu na dosadašnje pojedinačno razmještene klupe. Također će se izvršiti određeni zahvati na fontani, koja će dobiti novi mehanizam s vodom i rasvjetom.

Rasvjeta u samom parku će, prema riječima Zlatka Sarape, biti decentna i indirektna, bez osvjetljavanja cijelog parka te će biti fokusirana na osvjetljavanje samo staza kako bi se omogućio siguran prolazak kroz park.

Dječje igralište, koje je prema arhitektovim riječima u prilično lošem stanju, bit će presvučeno novom gumiranom podlogom, uz dodatak novih dječjih sprava za različite uzraste.

Najveći zahvati radit će se uz Osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski i na neiskorištenom prostoru uz crkvu Sv. Nikole. Uz školu je već počela izgradnja potpuno novog sportskog igrališta s atletskom stazom i spravama za funkcionalni trening.

– Prostor igrališta ide u kompletnu obnovu, uređuje se sve, od nosivog sloja do završnog sintetskog sloja. Površina će biti protuklizna, protiv povreda, s modernom opremom, sigurna, a namijenjeno će biti i građanstvu, ne samo školi. Omogućivat će i treninge za potrebe atletike zahvaljujući pravoj stazi. To je jedan sklop koji Koprivnica sada ni približno nema – izložio je Sarapa.

Što se tiče prostora uz igralište i crkvu, on će iz sada neiskorištenog mjesta prijeći u tzv. Zeleni trg, lokaciju koje je zamišljeno kao mjesto okupljanja, manifestacija i dinamičnih događanja.

Zdravko Sarapa predstavio je novi izgled parka // Foto: Matija Gudlin

– To je zamišljeno kao višenamjenski prostor na koji je ljeti moguće smjestiti i ljetnu pozornicu, organizirati razna događanja, a zimi smjestiti i klizalište. Prostor će zapravo funkcionirati kao neka vrsta trga, i to vrlo dinamičnog, jer će se naći između jakih sadržaja. Neće se ništa betonirati, drveće koje je tamo će se zadržati, a klupe će se formirati u svojevrsnim meandrima, s decentnom rasvjetom ispod njih. Danas je to potpuno neartikuliran prostor, a u budućnosti će tu biti i novi kulturni centar – podsjetio je na planiranu novu zgradu u kojoj bi se smjestila i Gradska knjižnica.

Kako će se dosadašnje manifestacije uklopiti u novo ruho Gradskog parka pojasnio je Mišel Jakšić. Ono što je sigurno je da će se one i dalje održavati, uz moguće održavanje dijela događanja na svestranom prostoru novog Zelenog trga.

Koprivnička bajka kao takva će ići dalje, no ići će se u smjeru da se neke stvari rasterete iz parka tako da ne bude onako kako je bilo ove godine, do devastacije neće doći. Za razne “ringišpile” i “napuhance” više u parku neće biti mjesta, a gdje će se oni smještati, to je stvar privatnih upita i interesa – zaključio je v.d. gradonačelnika.

Vrijednost cijelog projekta okvirno je 5 do 6 milijuna kuna, a prva faza s izgradnjom igrališta trebala bi biti gotova u roku od mjesec dana, nakon čega se kreće na drugu fazu realiziranja Zelenog trga. Dotad se građani mogu na postavljenim pločama u parku upoznati s izgledom budućih zahvata i planova.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

NOVI TRAVNJAK

FOTO Počela obnova Slavenovog terena, u prošlost odlazi dosadašnje “krumpirište”

Po završetku još jedne sezone, kako je ranije i najavljeno, u Slaven Belupu uhvatili su se u koštac s...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×