7.9 C
Koprivnica
Srijeda, 24. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NAJVEĆE ŽUPANIJSKO PRIZNANJE

FOTO Profesor Radovan Kranjčev primio Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije
F

Doktor Kranjčev je županu zahvalio na lijepim riječima te je pojasnio kako se cijeli život školovao kao obrazovni djelatnik, a biologija mu je bila strast od najranijih nogu

Ne propustite

U prostorima Županijske uprave, župan Darko Koren jučer je održao prijem za dr.sc. Radovana Kranjčeva kako bi mu uručio Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije, obzirom da nije mogao prisustvovati svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom 29. obljetnice Županije zbog zdravstvenih razloga.

Župan je doktoru Kranjčevu još jednom čestitao na ovom najvećem županijskom priznanju, dodavši kako je kroz svoj predan profesorski i znanstveni rad ostavio velik trag na mnogim mladim generacijama te im usadio ljubav prema prirodi, ali i brojne životne vrijednosti.

– Ovo priznanje dovoljno govori samo po sebi o jednom od naših najproduktivnijih biologa, prepoznatom i u svijetu, koji je dosad objavio desetak knjiga, oko dvije tisuće radova, otkrio nekoliko dosad nepoznatih vrsta te proveo istraživanja na području cijele Hrvatske. Cijenimo i poštujemo vaš rad, kao i želju za popularizacijom prirodnih bogatstava, a posebno vaš pedagoški doprinos koji je utjecao na brojne generacije. Hvala vam na svemu što ste nam dosad pružili, a u budućnosti od vas očekujemo nova djela te vam želimo mnogo zdravlja, energije, volje, planova i entuzijazma – istaknuo je župan.

Doktor Kranjčev je županu zahvalio na lijepim riječima te je pojasnio kako se cijeli život školovao kao obrazovni djelatnik, a biologija mu je bila strast od najranijih nogu.

– Posebno su mi draga sjećanja na moj rad u obrazovanju, gdje sam rad u prirodi želio povezati s nastavnom biologije i modernizirati nastavu općenito, a sve na korist i zadovoljstvo mojih učenika. Paralelno s tim radom sam pisao te provodio brojna istraživanja u cijeloj Hrvatskoj, no Podravina mi je uvijek bila u srcu. Iza mojeg rada stoje brojni rezultati, autorska djela i tekstovi, no prije svega moram zahvaliti svojim prijateljima na podršci, među kojima je i moj učenik Zdravko Matotan, koji me i predložio za ovu nagradu. Hvala vam na ovom priznanju i nadam se nastaviti pisati o prirodi, svom zavičaju i našoj Hrvatskoj – dodao je doktor Kranjčev.

Na životno djelo i znanstveni opus profesora Kranjčeva vrlo se emotivno osvrnuo potpredsjednik Županijske skupštine Zdravko Matotan koji je naglasio kako je Kranjčev ne samo velik znanstvenik, već i velik čovjek izraženih moralnih i duhovnih vrijednosti.

– Čast mi je što sam mogao u svojoj profesionalnoj karijeri stasati uz svog mentora koji me naučio na koji način pristupiti ljudima, kako izučavati prirodu i što ona znači u širem kontekstu za čovjeka. Kranjčev je moj životni uzor, inspiracija i poticaj u svemu što sam radio, osoba u koju imam neizmjerno povjerenja i zbog koje želim i dalje biti bolji na svom životnom putu. Profesor Kranjčev je jedan od rijetkih koji zna da znanje treba prenositi dalje i ne ga čuvati za sebe, a on je to činio na najbolji mogući način – istaknuo je Matotan te zahvalio Županiji što je prepoznala vrijednost Kranjčeva rada i znanstvenog doprinosa, ne samo na području Koprivničko-križevačke županije već i cijele Hrvatske u kojoj je ostavio neizbrisiv trag.

Zamjenik Ljubić je uz čestitke naglasio vrijednost pedagoškog pristupa kojeg je Kranjčev gajio u svojem radu s učenicima.

– Imao sam privilegiju biti ne samo učenik profesora Kranjčeva već kasnije i suradnik u školskom sustavu. Ono što je ostalo u sjećanju brojnih generacije jest nevjerojatan entuzijazam i želja da se praktično pokaže sva ljepota prirode i njezine zakonitosti. Takav pristup koji je imao prema svojim učenicima i želja da prenese znanje rijetko se viđa i bilo bi dobro da je i u današnjem sustavu obrazovanja više takvih Kranjčeva koji gledaju prema naprijed uz neprestanu želju za istraživanjem – dodao je Ljubić.

Predsjednik Županijske skupštine Damir Felak je na kraju svečanosti u završnoj riječi kazao kako je Županijskoj skupštini bila velika čast donijeti odluku kojom je Kranjčev proglašen ovogodišnjim dobitnikom Nagrade za životno djelo.

– Vaš istraživački rad, predanost poslu i ogroman znanstveni doprinos sve govore o vama. Iako ovakve nagrade obično znače da se njima zaokružuje jedna priča, u vašem slučaju to nije tako jer znam da i dalje neumorno proučavate prirodu, ne posustajete u nastojanju da otvorite još neke nove horizonte. Možemo vam samo poželjeti dobro zdravlje i vitalnost te da ostanete dosljedni na ovom putu kojim unatoč visokim godinama tako suvereno koračate – zaključio je predsjednik Felak.

Nakon prigodnih govora, župan je doktoru Kranjčevu uručio Nagradu za životno djelo te fotomonografiju Koprivničko-križevačke županije.

Spomenimo i kako su prijemu prisustvovale pročelnice Melita Ivančić i Ljubica Belobrk Flamaceta.

radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
radovan kranjčev
Izvor kckzz.hr
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbor

FOTO Naše djevojke Iva i Laura među najljepšima su na sjeveru Hrvatske, upoznajte ih

Diljem Lijepe Naše održavaju se izbori za najljepšu djevojku u raznim kategorijama. Koprivničko-križevačka županija ni ove godine ne organizira...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×