23.5 C
Koprivnica
Utorak, 28. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
UČENJE TEMELJENO NA RADU

FOTO Projektom Centra kompetentnosti ulaže se u županijsko obrazovanje, Masnec: Uvjeren sam da će učenici brzo i lako naći posao
F

Vrijednost projekta je 30.027.720,85 kuna od čega će 85 posto biti financirano europskim sredstvima, a ostatak iz državnog proračuna.

Ne propustite

Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu naziv je projekta čija je početna konferencija održana jučer u dvorani Srednje škole Koprivnica. Riječ je o drugoj fazi projekta Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije koji je povezan s ranije odobrenim projektom kojim će se opremiti i unaprijediti infrastruktura Obrtničke škole Koprivnica te Strukovne škole Đurđevac.

Voditelj projekta Darko Masnec kazao je kako se radi o iznimno važnom projektu za razvoj srednjoškolskog obrazovanja u našoj županiji.

– Ovo je stvarno ulaganje u školstvo pri čemu 22,6 milijuna odlazi na ulaganje u građevinske objekte, za opremu je predviđeno 14,9 milijuna kuna, dok preostala sredstva odlaze na razvoj programa, osposobljavanje nastavnika i pripremanje za drugačije obrazovanje. Modernizirat ćemo postojeće te razviti nove kurikulume strukovnog obrazovanja, a vrlo je važna i suradnja s gospodarstvom i znanstvenim institucijama. Uvjeren sam kako će učenici i polaznici programa nakon završetka obrazovanja biti spremna za uključivanje u tržište rada te da će brzo i lako naći posao – kazao je Masnec.

Darko Masnec // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Župan Darko Koren kazao je kako će ulaganje u obrazovni sustav premašiti 125 milijuna kuna.

– Ušli smo u značajan ciklus investicija u obrazovanju u kojem uz ovaj Centar kompetencija ulažemo i u projekt izgradnje pet školskih sportskih dvorana ukupne vrijednosti preko 65 milijuna kuna. Centar kompetencija kao projekt sigurno je financijski najznačajniji u ovom razdoblju, a ako zbrojimo projekte s kojima smo krenuli u realizaciju dolazimo do iznosa većeg od 125 milijuna kuna što je uistinu respektabilno ulaganje – izjavio je Koren.

Darko Koren // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Cilj je, nastavio je, modernizirati srednjoškolsko obrazovanje sektora koji stvara potrebne radnike.

– S obzirom na gospodarska kretanja u Hrvatskoj smatram da je to u ovome razdoblju izuzetno bitno. Kvalitetan razvoj i modernizacija strukovnog obrazovanja te stvaranje novih zanimanja jedan je od ključnih strateških zadataka svih nas koji smo odgovorni za sektor obrazovanja – smatra župan te dodaje kako je preduvjet za ispunjenja projekta interakcija s gospodarstvom koje iskazuje potrebe i prema kojem  treba usmjeravati programe.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić zahvalio je Županiji na podršci te učenicima i profesorima koji su ostvarili sjajne rezultate tijekom godina.

Zlatko Martić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Ovaj dio projekta bazira se na razvoju novih standarda zanimanja, kao i novih standarda kvalifikacija. Kroz projekt će se nabaviti oprema, a većina je bazirana na soft aktivnosti, odnosno osposobljavanje profesora, stručnih suradnika, ali i srednjoškolaca. Krajem mjeseca počinjemo s raspisivanjem natječaja za angažiranje stručnih suradnika u razvoju stručnog standarda zanimanja nakon čega će se ići u osposobljavanje učenika i profesora – objasnio je Martić.

Stručnu podršku projektu dala je PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

– Smisao Razvojne agencije je djelovati kao regionalni koordinator na području ove županije, a naša je uloga da u ovakvim razvojnim projektima od interesa za županiju pružimo stručnu i tehničku pomoć u njihovoj pripremi i provedbi. Ovaj projekt je rezultat dobre suradnje i sinergije, mnogo dionika koji su zajedno radili da bi projekt bio kvalitetno pripremljen – kazala je ravnateljica PORA-e Melita Birčić.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Vrijednost projekta je 30.027.720,85 kuna od čega će 85 posto biti financirano europskim sredstvima, a ostatak iz državnog proračuna.

Prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice Ksenija Ostriž sa suradnicima, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić i ravnateljica Obrtničkog učilišta POUKA Jasmina Sinovec, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac, ravnatelji srednjih škola s područja županije, pročelnici županijskih upravnih tijela, članovi Projektnog tima te suradnici i predstavnici ustanova strukovnog obrazovanja, visokih učilišta te trgovačkih društva uključenih u realizaciju projekta.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Usporite vožnju

OPREZ! Opasan “teret” rasut na cesti za Križevce, netko je ostao bez tlakavaca u nepreglednom zavoju

Vozite li u smjeru Križevaca ili iz Križevaca prema Koprivnici pazite kod Carevdara jer, čini se da je netko...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×