Neugodni prizori

FOTO Pseći izmet ‘krasi’ gradske ulice gotovo na svakom koraku, Maja Stilin: To nema veze s kantama nego s kulturom, isključivo su krivi vlasnici

U Gradu su nam rekli da je prema Odluci o komunalnom redu, vlasnik kućnog ljubimca i domaće životinje dužan očistiti javnu površinu, a kazna za navedeni prekršaj je 500 kuna.

16:00h
0

Pseći izmet po centru i ulicama grada Koprivnice ovih je dana, nažalost, prizor koji ćemo zateći na gotovo na svakom koraku.

Sudeći po viđenom, očito da vlasnici i nisu baš kroz zimski period čistili iza svojih ljubimaca, a pokazalo se to jako dobro nakon topljenja snijega.

‘Mine’ se mogu naći diljem grada, od Lenišća, Gradske tržnice pa do Trga kralja Zvonimira. Tamo je i Maja Stilin, kako je rekla i samo 100 metara naišla na desetak ‘poklona’ koje su ostavili psići i njihovi vlasnici.

– Sama nemam psa, ali nemam ni ništa protiv njih. Mislim da je ovo isključivo krivica vlasnika pasa, taj se snijeg tek bio otopio, nemoguće je okriviti Komunalac za to. Ne znam koliko u gradu ima kanti za pseći izmet, ali znam da moje trogodišnje dijete izvrši veliku nuždu, što je lako moguće, pokupila bih to i bacila doma u WC ako treba, već bi se nekako snašla. Tako trebaju i vlasnici pasa. Sigurna sam da i postoji kanta, da bi pseći izmeti i dalje bili na tlu. Nema to veze s kantama nego sa kulturom. Treba i objaviti, ako primijetimo vlasnika koji ne skuplja otpad, gdje ga možemo prijaviti ili ga upozoriti na kazne za takvo ponašanje – rekla nam je Maja Stilin.

U Gradu su nam rekli da je prema Odluci o komunalnom redu, vlasnik kućnog ljubimca i domaće životinje dužan očistiti javnu površinu, a kazna za navedeni prekršaj je 500 kuna.

Vlasnici mogu izmet svog kućnog ljubimca odložiti u posebnim kantama za tu namjenu, a njih je postavio Komunalac još u veljači prošle godine, zahvaljujući donaciji DM-a. Kanti ima pet, a postavljene su na lokacijama za koje su glasali građani.

– Kante TUBO DOGGY zapremnine od 25 litara postavljene su na 102 lokacije diljem Hrvatske, a u našem gradu na pet lokacija koje su odabrali građani glasovanjem. Nalaze se na Sajmištu kod oružane, na Trgu Eugena Kumičića nasuprot bolnice, u Ulici Hrvatske državnosti – kod Doma mladih, u Ulici Đure Estera – preko puta ljekarne te u Ulici Ante Starčevića kod parka Obrtničke škole – podsjećaju iz Komunalca.

Svjesni su problema s psećim izmetom, a naglašavaju da vlasnici imaju odgovornost pridržavati se komunalnih propisa.

– Dosta je građana već izrazilo ogorčenje na vlasnike pasa koji ne čiste njihov izmet.Treba naglasiti da trend držanja kućnih ljubimaca u Koprivnici raste, no vlasnicima pasa teško pada da se u potpunosti pridržavaju komunalnih propisa, a nekako najteže da počiste iza svojeg psa. Komunalac redovito puni posude sa patronama vrećica tako da su kante uvijek spremen za korištenje, isto tako Komunalac i komunalno redarstvo Grada Koprivnice trude se održavati sve javne površine čistim, no budući da je proteklih dana bio snijeg te izmeti na pojedinim površinama nisu bili vidljivi, očito je da se neki vlasnici psa nisu pridržavali propisa – smatraju u Komunalcu.

Treba napomenuti da građani koji uoče vlasnike pasa koji se ne pridržavaju propisa i ne kupe izmet svojih ljubimaca mogu slučaj prijaviti komunalnom redarstvu ili na besplatni info telefon Komunalca 0800 8848.

Pišu: Dina Ivačić i Sanjin Bojić

čitam...