3.5 C
Koprivnica
Četvrtak, 21. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sezona kiseljenja

FOTO Radite zimnicu? Obišli smo koprivničko sajmište da vidimo koliko treba potrošiti, a imamo i recept za najbolji ajvar
F

Na koprivničkom sajmištu nudi se svo razno povrće koje se može spremiti za zimu, a mi smo provjerili kakve su cijene

Ne propustite

Da jesen stiže, može se vidjeti po zrelom povrću u vrtovima i njihovu spremanju za zimnicu.

Na koprivničkom sajmištu naveliko se prodaju paprike, rajčice, patlidžani i drugo povrće koje se na razne načine priprema za zimnice.

Kisele se krastavci, paprike, a oni s puno volje i iskustva pripremaju ajvar stoga ako nemate svoje povrće, potrebno ga je nabaviti. Na koprivničkom sajmištu nudi se svo razno povrće koje se može spremiti za zimu, a mi smo provjerili kakve su cijene.

Ondje smo sreli i Stevu Bednaića koji sa svojom ponudom povrća redovito dolazi u Koprivnicu. S ovom sezonom kaže da nije bio zadovoljan.

– Bilo je tuče i dosta je potukla. Zelje smo morali ponovno saditi. Nešto bude, ali ne kao ranije. Inače sadimo svo povrće. Papriku prodajem od euro pa nadalje, patlidžani oko euro, grah je do dva eura – govori.

zimnica, paprika, rajčica, patlidžan, sajmište
Foto: Ivana Gazdek

Obitelj Budrović iz Pitomače također se bavi uzgojem raznog povrća, a ni oni nisu zadovoljni sezonom. Uzgojem povrća bave se gotovo više od 30 godina, pokušala su i njihova djeca, ali su odustali i odselili u Njemačku. S ovom sezonom ni oni nisu zadovoljni

– Nikako nismo zadovoljni. Bile su poplave, vruće je bilo pa kiša. Krastavce smo imali najviše i kad smo nabrali tonu i pol onda se prodavao po 35 centi, a sad kad je opet po 80 centi onda naberem 300 kila.

Imaju kupus, rajčice, papriku i drugo povrće, no okrenuli su se i prema nečemu novom.

zimnica, paprika, rajčica, patlidžan, sajmište
Foto: Ivana Gazdek

Njihove cijene slične su kao i kod prethodnog uzgajivača, a kažu da je kupcima skupo.

Ipak, tko će se odlučiti za pripremanje zimnice dobro je znati kolike su cijene povrća i isplati li se uložiti trud i rad.

Ovog tjedna kila krastavca za kiseljenje kretala se oko dva eura, paprika se prodavala od euro do dva, rajčica je od 1,50 do dva eura, a cijena patlidžana također se kreće oko dva eura.

Kako smo na sajmištu pronašli sve potrebne sastojke za najbolju zimnicu, mi smo odlučili s vama podijeliti stari bakin recept za pripremu najboljeg ajvara:

Sastojci:
2 kilograma crvene paprike
1 srednji patlidžan
5 žličica svježe nasjeckanog češnjaka
1/4 šalice suncokretovog ili maslinovog ulja
1 žlica bijelog octa
1 žličica soli – plus još po ukusu
Svježe mljeveni crni papar po ukusu

Priprema: 
Na roštilju ili pećnici ispecite paprike i cijele patlidžane. Staviti u zatvorenu ili pokrivenu posudu da se napari kako bi se lakše gulilo. Paprike i patlidžane oguliti i staviti u cjedilo da se dobro ocijediti.

Nakon toga, papriku i patlidžana izmeljite na grubo ili po želji. Dodajte ulje, ocat i sol te miješajte dok se ne sjedine i dok se paprike ne nasjeckaju – dok smjesa ne postane kompaktna.

Premjestite umak u lonac za kuhanje. Pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri, zatim smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje.

Maknite s vatre i začinite solju i paprom po ukusu. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu a zatim upotrijebite odmah ili prebacite u staklenke za zimnice.

zimnica, paprika, rajčica, patlidžan, sajmište
Foto: Ivana Gazdek
zimnica, paprika, rajčica, patlidžan, sajmište
Foto: Ivana Gazdek
zimnica, paprika, rajčica, patlidžan, sajmište
Foto: Ivana Gazdek
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U Gradu Picoka

FOTO Sajmenim danom u Đurđevcu oduševljeni su i Nepalci: Podsjeća nas na tržnice u našoj domovini!

Tradicionalno, četvrtak je u Đurđevcu sajmeni dan. Tako je bilo i danas u jutarnjim satima kada su se pokraj...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×