27.3 C
Koprivnica
Četvrtak, 20. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
KONFERENCIJA

FOTO Raspravljalo se o novom financijskom razdoblju EU fondova, Koren: Nadamo se da će sljedeće razdoblje biti barem jednako uspješno kao ovo danas
F

Konferencija je uz predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, okupila i predstavnike regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnike sredstava EU fondova te dionike regionalnog i lokalnog razvoja

Ne propustite

Danas je u prostorijama HGK – Županijska komora Koprivnica u organizaciji  Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održana konferencija EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.

Ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao je župan Darko Koren sa suradnicima, dok je ispred Grada Koprivnice nazočio gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima.

– Konferencija je uz predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, okupila i predstavnike regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnike sredstava EU fondova te dionike regionalnog i lokalnog razvoja – ističu iz županije.

U svom obraćanju župan Koren rekao je da je uvjeren da će se nastaviti s financiranjem važnih projekata na prostoru Koprivničko-križevačke županije. Istaknuo je da će županija biti spremna prilikom pripreme tih projekata, što se tiče predfinanciranja ili sufinanciranja, kao što se to činilo i dosad.

– Trenutno se na prostoru naše županije realiziraju velike nacionalne investicije, poput izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci-mađarska granica vrijednosti preko 400 milijuna eura, a tu su i aglomeracije te priprema za Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Ukupno je to preko 700 milijuna eura ulaganja, što je značajan iznos, a od novog financijskog razdoblja očekujemo sličnu dinamiku i doprinos razvoju gospodarstva i čitavog ovog prostora – rekao je Koren.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Dodao je da se uspješno koriste sredstva iz EU fondova koja su na raspolaganju te da su kroz Razvojni sporazum Sjever u procesu kandidiranja i realizacije pet velikih projekata.

– U suradnji s našom PORA-om Razvojnom agencijom pripremamo i dvadesetak manjih. Nadamo se da će sljedeće razdoblje biti barem jednako uspješno kao ovo danas – poručio je Koren.    

Na konferenciji se obratio i gradonačelnik Jakšić koji je nabrojao gradske projekte koji su realizirani europskim novcem rekavši da će se u novom proračunskom razdoblju kroz ITU mehanizam otvoriti prostor za velike projekte na području grada i okolnih općina.

Obratila se i ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Iva Novak koja je zahvalila na domaćinstvu te predstavila mogućnosti financiranja lokalnih projekata u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.

Potom su predstavljene mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.  vrijednog oko 5,2 milijardi eura i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. vrijednog oko 1,57 milijardi eura.

Osim prezentacije, konferencija je obuhvaćala i panel raspravu na kojoj je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić, ispred PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije ravnateljica Melita Birčić,  zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, Stjepan Marković iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ivan Franičević iz tvrtke Rasco.

Zamjenik Ljubić naglasio je da su se u prethodnoj financijskoj perspektivi na području županije provodili ili se provode projekti u vrijednosti 500 milijuna eura. Od aglomeracija, rekonstrukcija željezničke pruge pa sve do manjih projekata koji su od velike važnosti za lokalnu zajednicu u kojima je županija nositelj ili partner.

– U novom smo razdoblju na natječaje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti do sada prijavili ukupno 12 projekata sveukupne vrijednosti 41,2 milijuna eura. Također su prijavljeni projekti vezani uz izradu projektno-tehničke dokumentacije sveukupne vrijednosti 1,3 milijuna eura, a u okviru Razvojnog sporazuma regije Sjever, županija će provesti pet projekata sveukupne vrijednosti 411,7 milijuna eura za što smo već osigurali i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije u iznosu 1,6 milijuna eura – rekao je Ljubić.

Dodao je i da sve ovo pokazuje da se itekako radi na privlačenju europskog novca te da se građanima osigura još bolji standard života.

Ravnateljica Melita Birčić dodala je da je PORA u proteklom periodu pripremila 370 projekata vrijednih više od 250 milijuna eura te uz pružanje stručne pomoći jedinicama lokalne samouprave i radu na strateškom planskom razvoju, radila i na privlačenju investicija.

Napomenula je da će se u narednom razdoblju nastaviti uzlazni trend u apsorpciji europskih sredstava, a za novu perspektivu pripremljen je i Plan razvoja županije sa zabilježenih 550 projekata koji su u planu. Njih 41 spada u kategoriju strateških razvojnih projekata na koje će se posebno obratiti pozornost.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ususret MANIFESTACIJI

PROGRAM PICOKIJADE Tri dana zabave za svačiji ukus, nastupaju Goran Bare, Željko Samardžić i Parni valjak

Picokijada, tradicionalna turistička manifestacija u Gradu Picoka – Đurđevcu, kojom se oživljava legenda o nevjerojatnoj pobjedi Đurđevčana nad Turcima,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×