The Fusion

FOTO Različite su po interesima, ciljevima, stilu i godinama, no ove djevojke ujedinjuje ljubav prema glazbi

15:30h
0
Foto: Matija Gudlin

Između nas nikad nema pravih svađa, ljutnje niti ljubomore. Eventualno ako netko od nas ne nauči svoj glas, onda ima malo kokodakanja, kaže Iva Brusač.

Šest anđeoskih glasova simpatičnih djevojaka okupljenih pod imenom The Fusion već je dobro poznato diljem Pitomače. Bez njih ne može proći niti jedan javni događaj, priredba ili festival, a publiku ne osvajaju samo obradama poznatih pjesama, već i vlastitim autorskim skladbama.

Grupu čine Iva Brusač, Daria Kopričanec, Tatjana Ospet, Sanja Sučić, Nikolina Ščuka i Željka Bančić. Do sada su snimile nekoliko originalnih pjesama, a prepreka za nešto više od toga ona je s kojom se susreću mnogi naši još neafirmirani glazbenici – novac. No, to im ne umanjuje uživanje i zabavu u svakoj probi i svakom nastupu tijekom tri godine koliko su aktivne.

Prije formiranja grupe poznavale su se iz viđenja jer su sve iz Pitomače, unatoč tome što dolaze iz različitih područja života.

– Iva je profesorica hrvatskog jezika, ja trenutno idem na prekvalifikaciju, Daria je frizerka, Željka ravnateljica glazbene škole, Sanja je učiteljica u nižim razredima osnovne škole, a Nikolina je domaćica – rekla nam je Tatjana. Razlikuju se i u godinama, raspon je od najmlađe 25-godišnje Tatjane do 39-godišnje Nikoline. Ipak, važnije im je ono što im je zajedničko, a to je ljubav prema glazbi.

U opuštenoj atmosferi // Foto: privatna arhiva

Mi smo dokaz kako šest različitih karaktera može zajedno funkcionirati. Željka je smirena, ali i temperamentna, ona uvijek sve smiri, ali i kaže svima što misli. Daria je naše milo dijete koje nikoga ne želi povrijediti. Ja sam teška paničarka, Nikolina je veliki veseljak, Sanja je najozbiljnija i najviše se boji nastupa, a Tatjana je uvijek tiha, iako ima najljepši glas. Šarolike smo po godinama, interesima, stilu odijevanja, životnim ciljevima, glazbi koju slušamo, ali ono što nas veže je ljubav prema glazbi. Od nje nemamo neke financijske koristi i interesa, jednostavno nam je super zajedno i družimo se. Nismo čak ni školovane glazbenice, nijedna osim Željke ne zna note. Ima ponekad među nama i nekih malih trzavica, no i to se rješava kroz glazbu – otkriva Iva.

Glavni tekstopisac među njima je Daria, dok sve aranžmane pjesama prepuštaju ravnateljici glazbene škole Željki Bančić. Daria opisuje svoj proces pisanja kao uočavanje motiva oko sebe, bio to krov kuće, livada ili vjetar, nakon čega o tome napiše pjesmu i donese ju Željki. Kada ona pogleda stihove, dobije viziju glazbe koja bi uz njih odgovarala i uskoro nastaje cijela pjesma. Daria ističe da si može priuštiti takav način pisanja vođen inspiracijom jer ne stvara za novac i nema pritiska da točno određeni dan mora napisati pjesmu o određenoj temi.

– Počele smo s obradama, a onda smo s autorskom pjesmom Tvojih očiju sjaj nastupile na Festivalu pjesme Podravine i Podravlja prošle godine. Ona je postala i najslušanijom i najizvođenijom pjesmom na Pitomom radiju – pohvalila se Iva.

Glazbeni festival pjesme Podravine i Podravlja
Festival pjesama Podravine i Podravlja, The Fusion // Foto: Ivan Brkić

Zasad The Fusion ima tri autorske pjesme, a iako je bilo razgovora o snimanju albuma, te ambicije trenutno najviše koči financijska situacija.

– Imamo puno napisanih pjesama koje su na čekanju jer ih nemamo kako snimiti. U blizini ima puno studija s dobrim uvjetima za snimanje, no sve to košta. Kada radite za plaću od par tisuća kuna i od toga morate i živjeti i plaćati si hobi, to nam se sve sruši. Kada zbrojimo troškove studija, pratećih glazbenika i sve ostaloga, skupi se na nekoliko tisuća kuna. Zbog toga trenutno možemo snimiti jednu pjesmu godišnje – izračunala nam je Daria.

Iako bi se moglo pomisliti da će u grupi sa šest žena od kojih svaka ima svoje ideje i mišljenja o glazbi i načinu pjevanja biti kaotično, u The Fusionu je situacija upravo suprotna. Među njihovim glazbenim uzorima ima svega, od Whitney Houston i Celine Dion, do Olivera Dragojevića i sevdaha, no kada su zajedno svoj ego ostavljaju sa strane.

– Između nas nikad nema pravih svađa, ljutnje niti ljubomore. Eventualno ako netko od nas ne nauči svoj glas, onda ima malo kokodakanja, ali sve ostaje na tome. Jedna drugu uvijek hvalimo i ističemo što je dobro, a neke lošije stvari često prešutimo jer svima želimo dati priliku da nauči i svlada nešto što možda nije odmah uspio. Mogu reći da se odlično slažemo i baš se volimo – zaključuje Iva.

Sa sadašnjih šest članica, grupa The Fusion postigla je dobru ravnotežu glasova i međusobne kemije, kao što djevojke ističu.

– Mislim da bi trenutno bilo previše primati još nekoga. Postigle smo dobru cjelinu – zadovoljna je Tihana.