CIJENA? PRAVA SITNICA

FOTO Rimčeva električna jurilica Concept_One zaintrigirala građane. Znanstvena fantastika, kažu

15:15h
0
Concept One // Foto: Matija Gudlin
Građani su o autu postavili bezbroj pitanja, a i uz njega radili selfije // Foto: Matija Gudlin

Cijena mu je 850.000 eura, a proizvest ćemo ih svega osam i to za kolekcionare, od kojih ni jedan nije iz Hrvatske – pojasnio je Miro Zrnčević iz Tima Rimac.

Koprivničkoj javnosti danas, u subotu, se na Zrinskom trgu predstavila tvrtka Rimac Automobili s posebnom atrakcijom – svjetski poznatim sportskim vozilom na električni pogom Concept_One, kojem je društvo radio ništa manje zanimljiv bicikl na struju Greyp.

Predstavnici Rimca bili su na raspolaganju građanima te odgovarali na brojna pitanja u vezi jurilice koja bešumno, do brzine od 100 kilometara na sat dolazi za samo 2,6 sekundi. Spremno su objašnjavali kako točno funkcionira električni automobil kojeg nazivaju super autom budućnosti, koji može postići brzinu od vrtoglavih 355 km/h. Moglo se zaviriti i ispod haube, a članove tima ispitati sve što vas zanima o automobilu koji je i na nedavno održanom sajmu automobila u Genevi bio glavna atrakcija.

startup_23042016_03_mg
Miro Zrnčević iz Rimčevog tima // Foto: Matija Gudlin

– Concept_One prvi je svjetski potpuno električni, super-sportski automobil. Ima četiri električna motora, 1080 konjskih snaga, sa sustavom koji kontrolira svaki motor sto puta u jednoj sekundi. Za razliku od konvencionalnog pogona, možemo za svaki kotač posebno odrediti količinu momenta koju taj kotač može prenijeti na podlugu, što vodi ka superiornim performansama. Cijena mu je 850.000 eura, a proizvest ćemo ih svega osam i to za kolekcionare, od kojih ni jedan nije iz Hrvatske – pojasnio je Miro Zrnčević, zadužen za testiranje i razvoj.

concept_23042016_13_mg
Ivan Šarić zainteresiranim je građanima prezentirao električnu jurilicu // Foto: Matija Gudlin

Predstavnik Rimca dodao je kako su financijska sredstva koja imaju na raspolaganju za razvoj, a koja su dobili kroz investicijske krugove, doslovce promili naspram onoga s čime raspolažu Tesla i slični proizvođači električnih vozila. S druge strane, ponosni su što su i u tim uvjetima njihovi rezultati na svjetskoj razini.
– Hrvatska je plodno tlo za mlade inžinjere koji se žele dokazati. Nažalost, da biste napredovali, tržište vam isključivo mora biti ono inozemno – poručili su Rimčevi momci.

startup_23042016_11_mg– Ovo ovdje je slabija verzija jer znam da ima i naprednija koju su složili. Nekaj bolje od ovoga zbilja nisam videl. Pratim i čitam publikacije o tome, pa sam upućen. Recimo, na testu na YouTubeu opral je LaFerrari za dužinu auta čim su krenuli. Cijena je takva kakva je, vjerojatno zbog egzotičnih materijala – rekao nam je Damir, kojeg smo zatekli u izradi selfija s Conceptom.

startup_23042016_18_mg– Jako mi se sviđa. Ovo je prava znanstvena fantastika. Automobilizam sve manje pratim zbog godina, ali zanima me. Za ovaj model ne vjerujem da će ikad ući u serijsku proizvodnju jer je klasa za sebe, ali ako počnu raditi nešto manje, prilagođeno građanima, onda da – dodao je Petar, koji je također sa zanimanjem razgledao malu, plavu jurilicu.

Dodajmo kako su građani nakratko mogli Concept usporediti s Teslinom “pilom”, koju je Podravka također dovezla na Zrinski trg.

Ovu prezentaciju Concept One vozila organizirao je Koprivnički poduzetnik u sklopu projekta “Ready, Steady, Go!”.

čitam...
Loading...