Osebujno predavanje na Sjeveru

FOTO Robert Knjaz: Ideje su kao guzice, svatko ih ima, na svaku vašu postoji deset drugih i zato je osim inovacije bitna realizacija

Oduvijek sam se pitao kako je to biti smetlar ili slijepa osoba. U tu sam jednadžbu uključio poznate medijske ličnosti i dobio emisiju s kojom sam postizao veliku gledanost. Također, imao sam osjećaj da njome radim nešto pozitivno, da osvještavam ljude, priča Knjaz.

11:30h
0
TV voditelj, novinar i autor predavač je Inovativnih TV formi // Foto: Matija Gudlin

Autor popularnih emisija Svlačionica, Mjenjačnica i Koledžicom po svijetu Robert Knjaz jučer je dupkom napunio dvoranu na koprivničkom Sveučilištu Sjever i baš kao i u svojim emisijama, studente dobro nasmijao, ali i održao inspirativno predavanje.

TV voditelj i autor koji je završio ekonomski fakultet te filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti, ispričao je o svojim mukotrpnim, ali i entuzijastičnim, ambicioznim i upornim počecima na Dugavskoj kabelskoj televiziji.

– Na 13-om katu moje zgrade bio je jedan šteker u zidu i ako si u njega uključio video i pustio svoju svadbu, svi ljudi u Dugavama su na 69. kanalu gledali svoju svadbu. Mi smo to skužili, a htjeli smo se baviti kamerom i pomoću nje napravimo neko suludo djelo koje će nekoga nasmijati. To su bile naše vrhunske ambicije – duhovita je i romantična Knjazova priča.

Također, ovaj predavač Inovativnih TV formi na VERN-u istaknuo je kako vrhunski novinar mora znati sve – montirati, snimati i poznavati sve alate potrebne u poslu.

Predavač je držao pažnju cijelo predavanje // Foto: Matija Gudlin

– Ono što vas izdvaja iz mase je inovativnost. Slušajte sebe, budite originalni, radite ono što volite i što vas veseli, pa ako oko toga radite svoje emisije, onda ćete uvijek imati energije, volje i inspiracije nastaviti dalje. Ne dajte se pokolebati, jer ćete uvijek imati nekog urednika, šefa koji će vam pokušati nametnuti svoje poglede na svijet i standarde – poticajan je bio poznati voditelj i novinar čija je majka iz Novog Virja, osvrnuvši se na to kako su Podravci vrijedni i uporni pa podravskim studentima rad i znoj ne bi trebao biti stran.

Prisjetili smo se scena iz njegovih emisija kroz foršpane te filmić o njemu, snimane za festival u Cannesu te u svrhu traženja inozemnog tržišta kako bi prodao svoje emisije.

Ispričao je odakle mu ideja za Mjenjačnicu, gdje su celebrityji mijenjali uloge s običnim ljudima u njihovim zanimanjima i stilu života.

Robert Knjaz // Foto: Matija Gudlin

– Oduvijek sam se pitao kako je to biti smetlar ili slijepa osoba. U tu sam jednadžbu uključio poznate medijske ličnosti i dobio emisiju s kojom sam postizao veliku gledanost. Također, imao sam osjećaj da njome radim nešto pozitivno, da osvještavam ljude. Danas se u medijima sve manje misli na etiku. Novinari obave intervju i idu dalje – riječi su Roberta Knjaza.

Prisjetio se i, sada pokojne, legendarne bake Slavice koja je bila apsolutni hit kamo god su došli, pa čak i na milanskom tjednu mode.

– Znate zašto smo baki Slavici počeli stavljati sunčane naočale? Zato što je ponekad usred snimanja znala zaspati pa smo joj dali naočale da se to ne skuži – nasmijao je predavač publiku nizom anegdota o legendarnoj baki koja nije znala ni pisati ni čitati, a postala je televizijskom zvijezdom.

Tražilo se mjesto više, a pitanja su dopirala i iz hodnika // Foto: Matija Gudlin

Također, spomenuo je i svoje najmanje uspješne projekte, ali i kako su mu oni najdraži te nama možda manje poznate, poput, Hrvatskih velikana i Klasika narodu koja je kulturni format te promiče čitanje.

Ispričao je o teškoj borbi za tržište, maloj zaradi i ograničenom budžetu te kako se sa svakim novim prijedlogom za emisiju kreće od nule, kao da nemaš već nemaš neku pozadinu i reputaciju iza sebe.

– Kad ti odobre budžet i kreneš snimati emisiju, imaš dvije opcije – napraviti lošu priču, gdje ti sjede i pričaju dva stručnjaka pa zaraditi neke novce, ili napravit bolju emisiju i obići sve potrebne lokacije u ludim scenarijima, pa ništa ne zaraditi. To je Hrvatska priča i zato bih htio raditi vani – objasnio je Knjaz i rekao kako je Discovery Channel uvrstio njegove emisije u svoj katalog, ali kako od toga još nije vidio nikakve zarade.

Za kraj, podijelio je još jednu svoju osebujnu mudrost sa studentima o idejama i njihovoj provedbi.

– Ideje su kao guzice – svatko ih ima. Na svaku vašu ideju, postoji negdje deset drugih. Osim inovacije, bitna je realizacija. Rad na televiziji nije šminka, novac i slava te iza svake emisiji su sati i sati mukotrpnog rada – zaključio je Knjaz te završio predavanje u ležernijem tonu s nizom fotografija, anegdota i odgovorima na pitanja znatiželjnih studenata.

čitam...
Loading...