20.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Stručni skup o holokaustu

FOTO Sanja Švarc Janjanin: Tema nije namijenjena samo Židovima, nego svima nama kako se nešto slično nikada ne bi ponovilo
F

Ne propustite

Sanja Švarc Janjanin izrazila je žaljenje kad se o takvim stvarima priča samo deklarativno i u datumom određenoj prigodi te je naglasila kako ovaj Skup nije samo deklarativan.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, jučer je u koprivničkom Hotelu Podravina započeo višednevni stručni skup „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanje zločina protiv čovječnosti“.

Skup je počeo obilaskom Koprivnice, sudionika skupa uz stručno vodstvo Mirne Kovačić, profesorice Osnovne škole Đuro Ester. Nakon toga uslijedila je svečanost otvorenja na koje je uime Grada sudjelovala Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika.

– Tema o holokaustu nije rezervirana samo za učitelje, nastavnike i profesore povijesti te ne smije biti ograničena nijednim nastavnim predmetom kao ni razredom. Mora biti interdisciplinarna te se mora sustavno obrađivati u svakom periodu našeg života – poručila je M. Samoborec.

Na svečanosti otvorenja prikazan je film Imperijalnog ratnog muzeja u Londonu „Židovi u predratnoj Europi, Kako smo živjeli?“ koji je ostavio značajan utisak na sudionike skupa.

Podsjetnik na holokaust // Foto: kckzz.hr

O značaju holokausta za židovsku zajednicu, ali i čovječanstvo i obrazovanje, progovorila je predsjednica Židovske općine Koprivnica dr. Sanja Švarc Janjanin.

– Ovo nije priča usmjerena samo prema Židovima, nego prema svima nama. Tu se radi o obrazovanju i učenju o onome što se dogodilo u povijesti. O holokaustu treba govoriti i iznositi točne podatke, koliko god to bilo bolno. Poruka ovog skupa jest da se nikada više nešto slično ne ponovi – riječi su dr. S. Švarc Janjanin koja smatra da su mladi možda deklarativno upoznati s holokaustom i događanjima u logoru Danica, ali zasigurno ne dovoljno.

Smatra kako treba raditi na tome da mladost prepozna to kao loše, zlo i nešto čemu se treba oduprijeti, rekavši kako se tu ne radi isključivo o Židovima te kako ne tako davni rat na ovim prostorima svjedoči o zločinima na istim principima.

Dr. Sanja Švarc-Janjanin // Foto: Matija Gudlin

– Koprivnička općina ostatak je ostataka nekadašnje Židovske općine koja je bila vrlo velika. Židovi su nekoć u ovom gradu značili jako puno te su Koprivnicu doživljavali kao svoj grad i sudjelovali u svim aspektima života, gradili su je, stvarali i oplemenjivali, dok sa 1941. nisu nestali – priča dr. S. Švarc o zajednici koja se s tadašnjih 400 svela na brojku od osam članova koji se s vremena na vrijeme trude u obliku nekog kulturnog događanja podsjetiti da su ovdje živjeli ljudi kojih danas više nema, ali ih se povremeno treba sjetiti.

Izrazila je žaljenje kad se o takvim stvarima priča samo deklarativno i u datumom određenoj prigodi te je naglasila kako ovaj Skup nije samo deklarativan.

– On nije tu samo da se o tome priča povodom godišnjice, nego ima dublje korijene i vrijednost – zaključila je predsjednica Općine.

Na povijest Europe prošloga stoljeća u sjećanje na holokaust te njen globalni utjecaj u ovom stoljeću, osvrnuo se i dožupan Ivan Pal.

Ova tema osim što je univerzalna i svjetska, ima posebni značaj za Koprivnicu, što je vrlo važno za naše mlade generacije. Židovska zajednica imala vrlo jaku i važnu ulogu za ovu sredinu – rekao je dožupan, nadodavši kako je ona, iako populacijski ne tako brojna, dala pozitivan doprinos razvoju međusobnih odnosa.

Svoj doprinos dao je i školski zbor OŠ Đuro Ester // Foto: kckzz

Nadovezao se  i na obrazovni sustav u školama naglasivši važnost usvajanja znanja iz povijesti kako bi učenici mogli shvatiti činjenice, te dostojanstveno i s poštovanjem odnositi se prema događajima koji su obilježili proteklo stoljeće kako u Koprivnici, tako i u međunarodnoj zajednici.

– Nema mjere i nema kraja naporima svakog razumnog i pametnog čovjeka da se bori protiv zla – zaključio je Pal i spomenuo Spomen područje Danica kao važan podsjetnik na prošla zbivanja.

Danas je stručni skup započeo izlaganjem dr. sc. Tal Bruttmann “Evolucija genocidne prakse: različite faze konačnog rješenja“  te završava Hodom sjećanja – prezentacijom projekta kojeg će održati Ida Golubić iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta iz Zagreba i Marija Gabelica iz koprivničke Srednje škole.

Višednevni stručni skup održava se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te završava u petak obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a posjetom Spomen-području Danica.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno

Četiri Novigrada susreću se u Podravini, Novigraci iz cijele Hrvatske uživat će u gostoprimstvu i ljepotama našeg kraja

Novigrad Podravski domaćin je ovogodišnjeg susreta četiri Novigrada - Novigrada Podravskog, Novigrada u Istri, Novigrada kod Zadra i Novigrada...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×