0.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 22. prosinca 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
Domaće je domaće

FOTO “Skaču” li cijene na tržnicama? Petra Ferić: Sve što ljudi kupe od nas je sto posto prirodno i sto posto iz našeg vrta, ovdje se ne preprodaje povrće
F

Što se tiče cijena, cijene nisu vrtoglave kao što je recimo u Zagrebu. Može se pronaći češnjak za jedan euro, dok je recimo u Zagrebu sedam, salata također za jedan euro...

Ne propustite

Proteklog tjedna po medijima se provlačila tema isplativosti ili neisplativosti kupovanja povrća i ponekog voća na tržnici.

Kako bi pak provjerili je li povrće domaćeg uzgoja ili se samo preprodaje, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanec napomenuo je da treba znati i gledati koje je doba godine i kada se koja kultura bere.

Brojni ljudi u želji da jednu zdravo i kvalitetno odu radije do najbliže tržnice kako bi kupili svježe, domaće povrće i voće iz vrta neke bakice.

Plac
Foto: Ivan Balija

Na koprivničkom placu pak, tijekom tjedna, prevelikog izbora nije bilo. Stolovi poluprazni, gdjekoja starija gospođa, prodavačica ili prodavač.

Što se tiče cijena, nisu vrtoglave kao što je to, recimo u Zagrebu. Može se pronaći češnjak za jedan euro, dok je u Zagrebu sedam, salata također za jedan euro, kilogram graha za pet eura, luk za 1,5 euro…

Petra Ferić iz Pitomače, čiji svekar i svekrva imaju OPG, bave se raznolikim uzgojem. Od jagoda, graha, mrkve, luka, zelja, pa sve do presadnica povrća.

– Time se bave više od 25 godina. Imamo plastenike, sadimo naveliko, imamo ugovor i s jednim poznatim trgovačkim centrom. Naveliko uzgajaju šećerac i zelje, a sve što ljudi kupe od nas, to je sto posto prirodno i sto posto iz našeg vrta – rekla je Petra.

Plac
Foto: Ivan Balija

Gospođa Marija iz Koprivnice sve svoje povrće obrađuje na gospodarstvu u Drnju gdje imaju veliku zemlju.

– Tamo nam sve raste, od mrkve, peršina, zelja, grah pa do krumpira. Time se bavim dvadesetak godina, a sad dok je zima, imamo povrća kojeg smo skladištili. Već sad raste povrće u plasteniku koje će se prodavati na proljeće – kaže Marija.

Plac
Foto: Ivan Balija

Prošli smo preostalih nekoliko stolova s povrćem i svakog koga smo pitali ima svoje plastenike, zemlje i time se bavi dugi niz godina. Ono što treba istaknuti je da radi o lokalnom uzgoju koje prodavači, u većini slučajeva netko iz obitelji, prodaju na štandovima.

Također, Gospodarski list navodi kako je na tržnicama evidentiran porast, ali postotni rast cijena nije toliko visok kao na veletržnicama, no razina cijena je rekordno visoka gotovo kod svog povrća, jedino su rajčice na nižim razinama.

Ono što nas zanima, je gdje vi kupujete povrće i voće. Svoj odgovor zabilježite ispod u anketi.

Kupujete li voće i povrće na tržnici ili u trgovačkim centrima?

Plac
Foto: Ivan Balija
Plac
Foto: Ivan Balija
Plac
Foto: Ivan Balija
Plac
Foto: Ivan Balija
Plac
Foto: Ivan Balija
Plac
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Želimo sretan imendan svim Časlavima ovoga svijeta!

Časlav je današnji slavljenik. Časlav je čuven, ambiciozan, srdačan, lojalan, angažiran i vješt.
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×