18.2 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POTPISAN SPORAZUM

FOTO Specijalističko-konzilijarna zaštita u Križevcima u Đurđevcu nastavlja s radom, Županija u ovu uslugu uložila više nego prošle godine
F

Jedan od ciljeva jest širenje mreže usluga i to na način da prvenstveno osiguraju urološku ambulantu, a naravno i da osiguraju potrebne stručne timove, odnosne liječnike koji mogu pružati usluge u narednom razdoblju.

Ne propustite

Specijalističko-konzilijarna zaštita u Križevcima i Đurđevcu, za čiju provedbu
sredstva osigurava Koprivničko-križevačka županija, započela je s djelovanjem 2014. godine. Tada su postojale tri specijalističke ambulante, a danas, šest godina kasnije, sveukupno ih šest, jer kako kaže Darko Koren, Koprivničko-križevački župan, urološka ambulanta nije bila osigurana u 2019. godini zbog manjka urologa na našem području.

Upravo zbog kontinuiranog širenja mreže, a u skladu s potrebama stanovništva došlo je do povećanja broja ambulanti pa su tako u 2019. godini u Đurđevcu djelovale oftalmološka, internistička i kirurška ambulanta, dok su u Križevcima djelovale internistička, psihijatrijska i ortopedska ambulanta. Kroz proteklu godinu u njima je obavljeno oko 4000 specijalističkih pregleda, dok je u proteklih šest godina obavljeno sveukupno preko 23.000 pregleda, a ako uzmemo u obzir da bi svi ti ljudi trebali doći u Koprivnicu, to je velik broj, govori Župan.

Upravo zbog daljnjeg razvoja ove vrste zdravstvene usluge danas je u prostoru Županije potpisan Sporazum o suradnji na osiguranju i provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu.

Darko Koren // Foto: Marko Dedić

– Današnje potpisivanje Sporazuma ponovno pokazuje naše usmjerenje ka pokrivanju svih potrebnih aktivnosti u zdravstvenom sustavu ove županije, a specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita sigurno je jedna od značajnijih usluga – rekao je na samom početku potpisivanja Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije te dodao kako je ova usluga alat kojim nastoje utjecati na potrebe pacijenata, odnosno stanovnika županije, a to čine tako da osiguravaju preglede u ispostavama u Križevcima i Đurđevcu.

Ovom mjerom utjecalo se na smanjenje liste čekanja u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek. Županija je u protekloj godini za specijalističko-konzilijarnu zaštitu osigurala 420 tisuća kuna, ove godine osigurali su više sredstava, točnije 500 tisuća kuna. Jedan od ciljeva jest širenje mreže usluga i to na način da prvenstveno osiguraju urološku ambulantu, a naravno i da osiguraju potrebne stručne timove, odnosne liječnike koji mogu pružati usluge u narednom razdoblju.

– Trenutno imamo 55 specijalizanata u našoj bolnici što je izuzetno veliko povećanje u odnosu na prošle godine, odnosno na zadnjih sedam godina – ponosno je istaknuo župan Koren.

Podsjetimo, jedna od mjera s kojom se pokušava spriječiti, odnosno smanjiti odljev stručnih kadrova, prvenstveno liječnika, jest program subvencioniranja kamata na stambene kredite za liječnike kojim je potpisan ugovor s pet banaka, a kako Koren naglašava, gotovo svaki dan potpiše ugovor s nekim liječnikom.

Foto: Dragana Pandža

Potpisivanju Sporazuma uz župana Darka Korena prisustvovali su i ravnatelji i zamjenici ravnatelja županijskih zdravstvenih ustanova, Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Koprivnica, Doma zdravlja Koprivničko- križevačke županije i Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Mato Devčić // Foto: Dragana Pandža

– Nastavljamo vrlo vrijedan projekt koji godinama traje u Koprivničko-križevačkoj županiji, a odraz je brige županije za zdravlje stanovništva. Sami stanovnici znaju vrijednost ovog procesa – rekao je dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek te dometnuo kako je izuzetno ponosan što je porastao broj specijalizanta koji dolaze čak i iz gradova poput Splita.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, Draženka Vadla, prilikom potpisivanja sporazuma napomenula je kako je Zavod relativno mala ustanova, ali isto tako imaju kolege specijalizante čak i iz drugih država, poput Makedonije.

Draženka Vadla // Foto: Dragana Pandža

– Projekt zbog kojeg smo se danas našli je jako bitan, kroz njega se približavamo našim pacijentima i stvarno želim da ovaj program traje što duže – rekla je Vadla.

Željka Fruk // Foto: Dragana Pandža

Pozitivno mišljenje iskazala je i Željka Fruk, zamjenica ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko- križevačke županije, koja je napomenula kako bi se ovaj projekt trebao nastaviti i dalje kroz dugi niz godina kako bi i dalje poboljšavao usluge zdravstvene zaštite za stanovnike naše županije.

Na samom kraju dr. Devčić napomenuo je kako u ovom trenutku bolnica ima dva specijalizanta urologije koji će se 2021. i 2022. vratiti i raditi u koprivničkoj Općoj bolnici, a u narednih mjesec dana očekuje se i treći specijalizant iz urologije tako da će perspektivno, kako Devčić kaže, urološka struka u našoj bolnici biti podržana.

Podsjetimo na kraju, osim današnjeg spomenutog potpisivanja i ulaganja od pola milijuna kuna u specijalističko-konzilijarnu zaštitu, gotovo kompletno je obnovljen i vozni park u Zavodu za hitnu medicinu, kroz projekt Pozdrav poboljšana je primarna zdravstvena zaštita u Domu zdravlja, a ulaže se i u objekte pa je tako trenutno u tijeku projekt izgradnje Dnevne bolnice, te projekt energetske obnove zgrada. Sveukupno, kako Koren naglašava, u ovom trenutku se provode radovi u vrijednosti oko 80 milijuna kuna ulaganja u zdravstveni sektor naše županije.

Foto: Dragana Pandža
Foto: Dragana Pandža
Foto: Dragana Pandža

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×