17.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
IZAZOVAN PLAN

FOTO Stari grad okružit će jezerima, novom i većom pozornicom, otvoriti dućan s domaćim proizvodima, Janči: Već smo ishodili građevinsku dozvolu
F

Nabavit će se i električni bicikli, punionica za bicikle, senzor za mjerenje kvalitete zraka, a veliki se naglasak stavlja i na osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom

Ne propustite

Picoki nastavljaju s ulaganjem u turizam, a brojke su im unazad nekoliko godina više nego impresivne. Pred njima je još jedan novi izazov. Ovaj tjedan uspješno su prijavili projekt Zelene tranzicije utvrde Stari grad, vrijedan oko 6,6 milijuna eura na poziv koji je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je da su već imali spreman projekt koji su samo prilagodili uvjetima natječaja.

– Već smo ishodili građevinsku dozvolu za uređenje utvrde Stari grad s kulama, bedemima i opkopima te smo imali spremno krajobrazno uređenje okoliša. Projekt Zelene tranzicije zaštićenog prostora utvrde sad obuhvaća uređenje okoliša oko cijele utvrde, uređenje sportske infrastrukture te povezivanje tih sadržaja s centrom grada i ŠRC-om Đurđevac. Zelena i digitalna tranzicija ove javne turističke infrastrukture rezultirat će brojnim pozitivnim učincima na okoliš i uštedom energije – rekao je Janči.

Izvor: Grad Đurđevac

Partneri na ovom projektu su Turistička zajednica grada Đurđevca i Stari grad d.o.o, a cilj je utvrdi vratiti nekadašnji povijesni izgled. Utvrda je i u prošlosti bila okružena močvarama, a sada bi uz jezera doista mogla izgledati kao nekada.

Planirani su zahvati na povijesnom prostoru predutvrde radi bolje prezentacije cjelovitosti kulturnog dobra Starog grada Đurđevca, ali i kako bi se omogućilo oblikovanje scene za održavanje Legende o Picokima kao nematerijalne zaštićene kulturne baštine. U sklopu projekta oblikovat će se i nova pozornice s logistikom i gledalištem. Površina svih tih dijelova bit će prekrivena travom.

– U rubnom dijelu novoizgrađenih bedema otvorit će se i dućan s domaćim proizvodima Podravinoteka, koja će posjetiteljima ponuditi mogućnost kušanja i kupnje proizvoda koje nije moguće pronaći na policama klasične maloprodaje. Novim turističkim sadržajima i gastro ponudom cilj nam je produljenje turističke sezone i povećanje kvalitete turističke ponude – naglasio je Janči.

Izvor: Grad Đurđevac

Nabavit će se i električni bicikli, punionica za bicikle, senzor za mjerenje kvalitete zraka, a veliki se naglasak stavlja i na osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom. Zbog toga će se nabaviti električni skuteri za razgledavanje utvrde, skalamobil, a informativne i edukativne table bit će i na Brailleovom pismu.

Također će se nabaviti veliki projektor za 3D mapiranje s audiovizualnim, odnosno multimedijalnim mapiranjem Legende o Picokima. Janči je zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi projekta.

– Uspješno smo prijavili projekt te se nadamo brzoj obradi rezultata i odobrenju sredstava kako bi čim prije krenuli s realizacijom ovog projekta tako da možda već iduće godine Legenda o Picokima bude uprizorena u autentičnijem okruženju i na novoj pozornici s velikim gledalištem, koje će moći primiti još veći broj posjetitelja – poručuje Janči.

Izvor: Grad Đurđevac
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Oštetili EU

UPRAVO Europski istražitelji “upali” u poznatu prehrambenu kompaniju, istraga u više županija

Kako doznajemo, europski istražitelji, to jest Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu provodi hitnu istragu u više hrvatskih...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×