17.6 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
OPG IZ KOPRIVNIČKIH BREGI

FOTO Stjepan i Ana preko noći ostali bez plastenika koji im je život značio: Izgradio nam je kuću, odškolovao sina i bio dodatan izvor prihoda na male mirovine
F

Povrtlarstvom se bavim 30 godina i nikada nisam mislio da ću na ovakav način ostati bez svega. U sve to bilo je uloženo puno novaca i ljubavi. Sezona počinje u trećem mjesecu i s tim je trebalo krenuti, to su bili prvi proizvodi, više nema ničega. Sve je izgorjelo, priča u nevjerici i pokazuje na izgorjelu frezu

Ne propustite

Velika nesreća pogodila je u nedjelju u noći obitelj Pintarić iz Koprivničkih Bregi, koja je u doslovno nekoliko minuta ostala bez svega onoga čime su Stjepan i Ana kratili umirovljeničke dane. Naime, požar koji je buknuo oko ponoći progutao im je plastenik u dvorištu i uništio sjeme, sadnice, police, palete, robu spremnu za prodaju, vatra je ‘progutala’ čak i frezu, oštetila susjedni plastenik za obiteljske potrebe, a nastradao je i stražnji dio susjedova automobila.

– Velika katastrofa! Kao što vidite, totalka – rekao nam je odmah na početku gazda Stjepan, ujedno i nositelj OPG-a, na kojem je šteta procijenjena na 14 tisuća eura.

Kao što smo ranije pisali, vatru je izazvao kabel od električne energije, kojim su grijali plastenik, odnosno sjeme koje je klijalo. S obzirom na to da je buknulo oko ponoći, Stjepan nije ni slutio što mu se događa u dvorištu.

 izgorio plastenik
Foto: Vedran Tkalec

– Supruga i ja smo spavali u to vrijeme, a požar je primijetio neki mladić koji je prolazio cestom i on je odmah alarmirao koprivničke vatrogasce, ali i susjedu, jer je mislio da kod nje gori. Kad je ona shvatila što se događa, lupala nam je po vratima i vikala da nam plastenik gori, a već u to vrijeme šteta je bila ogromna. Vatrogasci su došli brzo, ali previše posla nisu ni imali, jer je sve već izgorjelo, vatra se brzo proširila. Intervencija je trajala do otprilike do pola dva, a tek nakon toga smo vidjeli prave posljedice – prisjeća se Stjepan.

Kako kaže, nastradalo je sve što je moglo. Razni hibridi, presadnice, bilje, povrće, baš sve.

– Povrtlarstvom se bavim 30 godina i nikada nisam mislio da ću na ovakav način ostati bez svega. U sve to bilo je uloženo puno novaca i ljubavi. Bilo je tu svega, ljekovito i začinsko bilje, razni artikli, presadnice za finalni proizvod, lavanda, ružmarin, smilja, majčina dušica, matičnjak, mnogo toga već je bilo za prodati. Sezona mi počinje u trećem mjesecu i s tim je trebalo krenuti, to su bili prvi proizvodi, više nema ničega. Sve je izgorjelo – priča pomalo u nevjerici i pokazuje na stradalu frezu.

 izgorio plastenik
Foto: Vedran Tkalec

Dodaje da je plastenik star 20 godina i da danas ima mnogo modernijih, no njima je i ovaj služio za sve što je trebalo.

– Taj plastenik je za mene i ženu bio dodatna zarada na naše male mirovine. Bio nam je sve, jer smo puno toga zahvaljujući njemu pokrivali. Izgradio nam je kuću katnicu, platio sve priključke, odškolovao i akademski obrazovao sina, a na kraju smo, nažalost, ostali bez njega – priča nam Stjepan.

Kaže da ništa nije bilo osigurano i da ne znaju kako će dalje.

– Živjet ćemo i dalje, ali kako, to ne znam. Treba napraviti sanaciju terena, treba donijeti odluke, ali idemo korak po korak i onda ćemo vidjeti hoćemo li raditi više ikaj ili nikaj. Takav plastenik teško ćemo više imati, pogotovo dok su cijene na tržištu podivljale. Kao što sam već i rekao, puno je uloženo u sve to, u novo sjeme, nedavno smo uzeli i nove tegle, ulagali smo kako bismo bili kvalitetni na tržištu i sad nas je zadesila ova nesreća – kaže Stjepan u očaju.

 izgorio plastenik
Foto: Vedran Tkalec

Pokazao nam je i susjedni, znatno manji plastenik, koji je bio za njihove, domaće potrebe, a koji je, također nastradao, a manja šteta nastala je i na susjedovu automobilu, koji je bio parkiran neposredno uz ogradu i plastenik. Kaže, šteta na njemu, srećom, nije veća, nastradao je stražnji lijevi žmigavac.

– Žao mi je zbog svega. Na tržnici sam redovito već 30-ak godina, imamo stalne mušterije, trudili smo se imati dobru robu i preko noći smo ostali bez svega toga. Život je takav, idemo dalje pa ćemo vidjeti što ćemo i kako ćemo – nada se u bolje dane.

Općina obećala novčanu pomoć

Kaže Stjepan da ga je tijekom ponedjeljka obišao i načelnik Mato Kuzminski, koji je obećao pomoći.

 

– Uvjerio se na svoje oči u štetu i rekao da podnesem zahtjev, jer imaju riznicu iz koje će nam pomoći prema mogućnostima. Neovisno o tome koliko će ta pomoć iznositi unaprijed mu se zahvaljujem, baš kao i koprivničkim vatrogascima i dečkima iz DVD-a Koprivnički Bregi, koji su bili na intervenciji. Brzo su došli i već do pola dva sve stavili pod kontrolu. Dalje je sve na nama – poručio je za kraj naš sugovornik.

 izgorio plastenik
Foto: Vedran Tkalec
 izgorio plastenik
Foto: Vedran Tkalec
 izgorio plastenik
Foto: Vedran Tkalec
 izgorio plastenik
Foto: Vedran Tkalec
 izgorio plastenik
Foto: Vedran Tkalec
 izgorio plastenik
Foto: Vedran Tkalec
 izgorio plastenik
Foto: Vedran Tkalec
 izgorio plastenik
Foto: Vedran Tkalec
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×