Projekt Imagine kroz Erasmus+

FOTO Šveđanka Veronika: U Hrvatskoj mi se sviđa što su kuće građene od cigle, obitelj je čvrsto povezana i puno se jede

16:30h
0
Veronika i Tena s koordinatoricom programa Imagine // Foto: Matija Gudlin

Na sjeveru je uobičajeno da djeca odlaze iz roditeljske kuće vrlo rano, kao i da se roditelji mnogo češće rastaju. Ja sam se prošle godine odselila od mame i preselila svojoj sestri u 160 kilometara udaljen grad, ispričala nam je 17-godišnjakinja.

Đurđevačka Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva posljednja je četiri dana bila domaćin transnacionalnog sastanka zemalja partnera u projektu Imagine u sklopu šireg europskog projekta Erasmus+.

Naša sugovornica Veronika u Đurđevac je stigla iz Švedske.

– Meni je ovdje predivno. Naši su domovi svi građeni iz drveta dok su vaše kuće od cigle, kamena i betona. To mi se sviđa i mislim da je Đurđevac predivan grad. Jučer sam bila i u Zagrebu koji me se jako dojmio. U našem glavnom gradu Stockholmu, postoji samo jedan dio koji se zove Stari grad gdje su starinske zgrade građene od cigle, dok je u Zagrebu gotovo cijeli grad takav – ispričala nam je puna dojmova gošća iz Švedske.

Zborašice su otvorile svečanost hitom Johna Lennona // Foto: Matija Gudlin
Zborašice su otvorile svečanost hitom Johna Lennona // Foto: Matija Gudlin

Nadodala je i kako joj se jako sviđa naša kultura te da joj je zanimljivo što se kod nas puno jede. Također, svidjelo joj se što je u nas hrana vrlo jeftina za njihove pojmove, jer je u Švedskoj sve skupo.

– Sviđa mi se što je kod vas obitelj čvrsto povezana. Mislim da je to vrlo lijepo. Kod nas te veze nisu toliko jake. Na sjeveru je uobičajeno da djeca odlaze iz roditeljske kuće vrlo rano, kao i da se roditelji mnogo češće rastaju. Ja sam se prošle godine odselila od mame i preselila svojoj sestri u 160 kilometara udaljen grad – ispričala nam je 17-godišnjakinja sa sjevera Europe.

Zanimljivo je čuti kako naša sredina i mentalitet djeluju strancu.

– U ovoj me zemlji oduševljava što su ovdje svi jako pozitivni i vrlo gostoljubivi. Osjećam se dobrodošlo, a ne kao stranac koji ovamo ne pripada. Domaćini su mi pružili puno topline i ljubavi i u meni samo probudili želju da se ponovno vratim i češće posjećujem – ispričala nam je Veronika i zaključila kako oni u časopisima vide samo fotografije hrvatske obale, dok ovim iskustvom nije gledala Hrvatsku samo kao turističku destinaciju, nego je ušla u nečiji dom i vidjela kako funkcionira ovdašnja obitelj i kakva je kultura.

Veronika iz Švedske oduševila je predivnom izvedbom pjesme Try // Foto: Matija Gudlin
Veronika iz Švedske oduševila je predivnom izvedbom pjesme Try // Foto: Matija Gudlin

Naravno, učeći o kulturi i sustavu drugih zemalja, uvijek primjećujemo ono pozitivno i ono što mi nemamo, tako je njena domaćinka Tena Picek iz Đurđevca ispričala pozitivne stvari koje je naučila o Veronikinoj zemlji.

– Šveđani imaju potpuno drukčiji način života i drukčiji školski sustav. Oni, primjerice, mogu sami birati predmete koje će učiti u srednjoj školi i više se bave različitim aktivnostima, škole su angažiranije i više se uči kroz praktičan rad – primijetila je Tena kod koje je Veronika u gostima tri dana, dok će preostala tri biti kod kolegice Lucije.

– U tih smo se par dana uspjele jako dobro upoznati. Razmjenjujemo razna iskustva te mnogo učimo o drugim kulturama kroz razne radionice, druženja i zajedničke razgovore. To su zanimljive igre kroz koje se upoznajemo i radionice kroz koje se možemo lakše opustiti i podići samopouzdanje – objasnila nam je Tena.

U Domu kulture u Đurđevcu, u četvrtak je održan svečani kulturno-umjetnički program u čast gostiju iz pet zemalja partnera.

Program je vođen na engleskom i hrvatskom // Foto: Matija Gudlin
Program je vođen na engleskom i hrvatskom // Foto: Matija Gudlin

Više o Imagineu ispričala nam je glavna koordinatorica projekta Ana Huzjak Kišivan.

– Glavna tema našeg projekta je promicanje tolerancije, ljudskih prava i jednakosti, a zemlje partneri u projektu su Švedska, Francuska, Italija, Španjolska i Rumunjska. Ime Imagine uzeli smo prema pjesmi Johna Lennona koja promovira vrijednosti nama bitne u projektu – nepristranost, velikodušnost, altruizam, dobronamjernost, idealizam, plemenitost i jednakost – uputila nas je koordinatorica i pojasnila kako se projekt odvija kroz nekoliko modula.

Svaka je zemlja zadužena za jedan modul, a prvi se upravo odvija u Hrvatskoj pod nazivom “Upoznajmo se”.

– Naš je glavni cilj podučiti učenike uključene u projekt kako da podučavaju druge u rješavanju problema koje prepoznaju u svojoj zajednici. Kod nas je u gostima upravo pet učenika i osam nastavnika – ispričala nam je A. Huzjak Kišivan.

Sam program u Domu kulture započet je prigodno pjesmom Imagine u izvedbi djevojačkog školskog zbora, a održan je dvojezično – na engleskom i hrvatskom. Gostima su se na engleskom kratkim govorima dobrodošlice obratili zamjenik župana Ivan Pal te u ime grada Martin Mahović, dok se ravnateljica škole Nevenka Lončar referirala na Đurđevac kao srce među zemljama sudionicama raspoređenima po shemi ljudskog tijela.

Koordinatorica je pročitala dio govora Charlieja Chaplina iz Velikog diktatora, a potom su domaći i strani učenici nastupili recitacijama na esperantu, kajkavskom i drugim jezicima, a mogli smo čuti i njihove izvedbe na klaviru kao i pjevačke. Naša sugovornica, Veronika iz Švedske predivnim je baršunastim glasom otpjevala “Try” Colbie Caillat.

 

 

 

čitam...
Loading...