-1.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Godinu dana projekta

FOTO Svi su oduševljeni Koprivita tjesteninom, no pravne zavrzlame sprječavaju proizvodnju, Marija Mraz: Cilj nam je da na burzi više nema osoba s invaliditetom
F

Istaknula je da su svi koji su probali njihovi tjesteninu s koprivom oduševljeni, a to im daje zamah da nastave s radom.

Ne propustite

Udruga Bolje sutra posljednjih godinu dana provodila je projekt Inovativni koprivnički socijalni centar IKSoC – KopriVITA, u kojemu žele proizvoditi tjesteninu od koprive i ostale srodne proizvode.

- Oglas -

Iako im trenutno još nije riješena situacija s prostorom, a čekaju i strojeve koji se za njih rade po mjeri, predsjednica Udruge Bolje sutra Marija Mraz zadovoljna je napretkom projekta i onim što on znači za osobe s invaliditetom.

– Realizacija projekta trajala je 12 napornih mjeseci, punih intenzivnih, raznolikih aktivnosti. Planirali smo deset korisnika, osoba s invaliditetom, koji su na zavodu za zapošljavanje, no 11 osoba na kraju je steklo potrebna znanja i vještine za rad u našem budućem socijalnom poduzeću. Cilj nam je da na burzi više nema niti jedne osobe s invaliditetom – rekla je Marija Mraz.

Kako kaže, projekt je mnogo značio korisnicima jer im je dao samopouzdanje i vjeru u to da mogu biti samostalni i naučiti nešto novo.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
- Oglas -

– Došli su nesigurni, puni straha, psiholog je radio s njima i stvarno je uspio iz njih izvući samostalnost i sigurnost. Morali su savladati i postupak ručne izrade tjestenine, kako bi jednog dana morali raditi na strojevima. Učili smo i u Italiji od drugih, upijali vještine koje će nama biti potrebne. Fasciniralo me što smo ih naučili timskom radu, došli su poput vuka samotnjaka, ali kroz radionice učili smo ih slušati, razgovarati, rješavati sukobe, vještine koje nisu imali – ponosna je Marija Mraz.

Istaknula je da su svi koji su probali njihovi tjesteninu s koprivom oduševljeni, a to im daje zamah da nastave s radom. Sada čekaju da se riješi situacija s prostorom za poduzeće, koje bi trebalo biti u prostoru bivše vojarne, no čeka se odluka Vlade da to omoguće.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Prostor vojarne je podijeljen na gospodarski i društveni dio, a naša zgrada se nalazi baš na društvenom dijelu, gdje ne smijemo uspostaviti gospodarsku djelatnost. Krenut ćemo s radom, ne znam kako i kada, ali krenut ćemo – pojasnila je ona.

Dubravka Horvat iz Komunalca izjavila je u ime Grada Koprivnice da Grad podržava projekt KopriVITE te da će učiniti sve što treba da uskoro počnu raditi.

– Naravno da je Grad zainteresiran, u konačnici su i sudjelovali u pisanju projekata, u kampusu je dodijeljeno mjesto gdje će poduzeće biti i stvari će se dalje normalno odvijati – uvjerena je ona.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

TREĆA FAZA ZAŽELI

Pet gerontodomaćica poboljšat će kvalitetu života za 30 osoba na području Peteranca

Na području Peteranca pet će gerontodomaćica brinuti o poboljšanju kvalitete života za ukupno 30 socijalnog ugroženih korisnica i korisnika...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti