5.2 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Remek-djela

FOTO Tanja Paska radi čudesne torte, a za sve je zaslužna njena mašta i kreativnost: “Usudila sam se, napravila i uspjela”
F

Za sam kraj otkrila nam je što je veseli, a što je motiva da stvori ove prekrasne torte koje su u rangu s pravim umjetničkim djelima, koje za razliku od onih pravih, možete papati, čak i dodirnuti.

Ne propustite

Njene slastice nisu one koje većina nas doma napravi; jednostavne i brzopotezne. Njene slastice su prava remek-djela, odraz njenog karaktera i mašte.

Tanja Paska rođena je Koprivničanka, a odrasla je u Vlaislavu, u obitelji koja pored svega ostaloga ima OPG u vlasništvu u kojem uzgajaju voće, najviše jagode, ali može se pronaći i cvijeće. Završila je Srednju ekonomsku školu, a na Sveučilištu Političkih znanosti diplomirala je međunarodne odnose i diplomaciju te nacionalnu sigurnost.

Tanja Paska, torte
Tanja sa svojom rođendanskom tortom//FOTO ustupila: Tanja Paska

Slatka avantura

Iako je Tanja koprivničku adresu zamijenila zagrebačkom, često je na relaciji Zagreb – Koprivnica, a jedan od razloga, osim obitelji i prijatelja, su njene torte koje su se zasigurno našle i na nečijem stolu od onih koji upravo ovo i čitaju.

Njena slatka avantura krenula je kad je kao mlada djevojka na liječničkom pregledu doznala da ima probleme sa štitnjačom.

– S obzirom na to da sam u svemu što radim jako posvećena, stres koji je to izazivalo očigledno se odražavao i na moje zdravlje. Stoga sam se počela baviti hobijima koji me opuštaju. Ispočetka, još dok sam živjela u Koprivnici, uzgajala sam ukrasne kaktuse i to me beskrajno uveseljavalo. Slagati panorame od kaktusa, stvarati nove boje i oblike donosilo mi je radost koja je značajno pomagala mom psihofizičkom zdravlju, a usput je uveseljavala i naše susjede i goste. Isto tako, kada bi bila sezona cvijeća, slagala bih aranžmane, bukete i brinula o rastu i razvoju skoro svake biljke pojedinačno. Iako je to povremeno prilično fizički zahtjevno, opuštajući osjećaj kada se vidi rezultat bio je nemjerljiv – priča Tanja.

Prelaskom u Zagreb, prvo na studij, a potom i rad, više nije mogla toliko raditi sa svojim kaktusima te je sve više razmišljala o nekom hobiju koji bi imao slične elemente dizajna, stvaranja i općenito uveseljavanja ljudi nekim radom i proizvodom.

– U obitelji za sve blagdane obavezno su se radili kolači, (mama je izvrsna u izradi dizanog i vučenog tijesta) počela me zanimati ta tema, pogotovo jer sam vidjela prekrasne radove nekih slastičara i maštala o tome kako bi i ja voljela nešto tako napraviti – dodaje.

Prve narudžbe

Nakon toga, krenula je pratiti različite online tečajeve, povremeno je pokušala napraviti nešto za sebe, a vrlo brzo dobila je svoju prvu narudžbu.

– Jedan moj prijatelj je imao je krštenje svoje djevojčice, te sam tada napravila prvu tortu. Iako sada kada vidim svoju prvu tortu uočavam puno grešaka na njoj, ali bila sam presretna jer sam te 2018. g. od prve uspjela izraditi tortu na kat presvučenu s tičino masom i s figuricom medvjedić. Usudila sam se, napravila i uspjela – prisjeća se.

Tanja Paska, torte
Tanjina prva torta//FOTO ustupila: Tanja Paska

Prijateljeva reakcija i reakcija njegovih gostiju dali su joj velik vjetar u leđa i osjećaj ispunjen radosti jer je svojim radom uspjela uljepšati nečije slavlje. Nakon tog, sve češće u obitelji i krugovima prijatelja je bila “zadužena” za slatko.

– Svaki novi korak, tražio je i dodatna znanja, tehnike, okuse, alate, dizajn, materijale, tako da sam se stalno morala educirati i nekako nabavljati potrebne elemente i kalupe, na što sam trošila većinu svojih prihoda. Što je i danas često slučaj s obzirom na to da je dizajn slastica moj poziv i hobby, a ne i službeni posao – kaže.

Slaganje i pečenje slastica oduzima puno slobodnog vremena, a Tanjina pomoć uglavnom su članovi obitelji, ali torte uglavnom radi sama.

– Moja pomoć su uglavnom članovi moje obitelji, mama, šogorica, dečko, a za probanja novih okusa i recepata postoji i duža lista čekanja za moje prijatelje, susjede i širu obitelj te kolege s posla. No, torte uglavnom radim sama, često i vrlo malo spavajući do dugo u noć, s obzirom na to da imam svoj posao, a u sezonama uz sve ovo i dalje pomažem mojima oko uzgoja voća i cvijeća. Sada možda još i više nego ikad jer je naše domaće voće integrirano u moje torte i kolače, a i naše cvijeće zna dobiti svoje mjesto na mojim tortama – govori.

Tanja Paska, torte
Torta neobičnog oblika//FOTO ustupila: Tanja Paska

Usavršavanje

Kao svaki profesionalac, Tanja ima neovisnu i stručnu kritičarku, šogoricu koja se isto zove kao i ona.

– Tanja kao i ja, i koja je isto tako vrsna amaterska kuharica, vrlo je stroga u svojim komentarima. Tako da znam, da ako se njoj sviđa, i našim gostima će – ističe.

Kako je vrijeme odmicalo, Tanja je dobila sve više upita te se je odlučila ozbiljnije baviti vlastitom izobrazbom.

– Prvo sam 2021. godine završila Program osposobljavanja za zanimanje slastičar, u Aspiri u Zagrebu, a potom sam nedavno upisala i prekvalifikaciju za slastičarku u Ugostiteljsko -turističkom učilištu u Zagrebu. S obzirom na to da je praktična nastava obavezni dio prekvalifikacije, ja sam svoju dobila u Slatke Tajne by Tomi te sam se tu susrela s potpuno novima izazovima. Shvatila sam bitne razlike između hobby kolača i torti u kojima ekonomija proizvodnje (utrošak materijala, vremena, struje, vode, alata) nije toliko važna, te onih koji od te proizvodnje žive – kaže.

Kreativnost iskazuje na tortama

Svoju kreativnost najviše pokazuje u svojim slasticama, a najviše voli raditi svoje torte umjetničkim dizajnom koji dođe sam po sebi.

– Taj dizajn, rad s bojama i umjetnička kreacija je na kraju i prvi razlog zbog kojeg sam počela raditi torte. Pojedine torte su zaista unikatne i ne mogu se ponoviti više nikada identično. Ali isto tako volim pratiti trendove u dizajnu torti i isprobavati novitete npr. nedavno sam radila jestivu tkaninu od želatine i bijele čokolade. Inspiracija postaje sve što vidim oko sebe od prirode i mode do građevina…u tim naizgled kaotičnim, ali meni značajnim bojama, ukrašen je i moj vlastiti stan, kako bi me stalno podsjećao na taj jedinstveni osjećaj kada se boje slože. U pravilu, najdraže torte su torte iznenađenja u kojem imam otvorene ruke raditi što želim. Kada slavljenik ne zna što će dobiti i kako će torta izgledati. Te torte, i reakcije slavljenika na njih su moje najdraže torte. Moj vlastiti doživljaj takvih trenutaka je neopisiv – objašnjava Tanja.

Tanja Paska, torte
Jestiva tkanina napravljena od želatine i bijele čokolade//FOTO ustupila: Tanja Paska

Nakon najdražih torti, slijede one zahtjevnije. Kaže kako je imala dosta “težih” tori, ali izdvojila bi dvije. I to jednu koja je bila za prijatelja koji je u slastičarskoj industriji, pa je upoznat sa svime što se može napraviti, dok je druga također, bila namijenjena za prijatelje, ali radila ju je kao tortu iznenađenja.

– Prijatelj koji je u slastičarskom svijetu zatražio je da radim repliku jedne od TOP 10 najljepših torti u svijetu proglašenu 2021. godine. Iako na prvi pogled nekom tko se ne bavi izradom torti ne izgleda posebno zahtjevna, sama činjenica da se radi o torti kvadratnog oblika, sa svijetlo-mramornim uzorkom na kat, činila je tu tortu izazovnom. S druge strane, činjenica da je torta trebala “preživjeti” i transport po neravnoj cesti stavila je konstrukcijski izazov za mene, pogotovo uzimajući u obzir mekoću kreme koja se u torti nalazila. Ali uz pomoć doslovce zidarskih, stolarskih i soboslikarskih alata i pomoćnih konstrukcijskih greda koje sam našla u našim dućanima, torta je apsolutno uspjela – prisjeća se te dodaje:

Tanja Paska, torte
Prva najzahtjevnija torta//FOTO ustupila: Tanja Paska

– Druga najzahtjevnija torta je piratska torta koju sam radila kao tortu iznenađenja za svoje prijatelje. S obzirom na to da je zahtjev bio da torta treba biti jedini kolač na slavlju na kojem je bilo predviđeno da će biti značajan broj ljudi, sam razvoj plana torte trajao je tri dana. Međutim, kako me ponijela mašta, sama torta je imala ogroman broj elemenata na kojima sam doslovce radila tri dana dan-noć, kako bi bili spremni za finalno postavljanje. Isti tako, po okusima, torta je imala četiri okusa, dakle četiri različite torte u jednoj, od kojih svaki zahtjevan sam po sebi. I taman u trenutku kad sam bila uvjerena da sam mislila na sve, krenula sam slagati tortu na četiri kata i kada sam je sa svim tim dizajnom složila, shvatila sam da je ne mogu podići jer joj je težina ogromna. Tako da sam je morala rastaviti, pozvati pomoć, te je djelomično slagati na samom događaju – prisjeća se kroz smijeh.

Tanja Paska, torte
Druga najzahtjevnija torta//FOTO ustupila: Tanja Paska

Upita za svoje torte ima sa svih strana, čak iz Slovenije, a radila je tortu i doktoru iz Izraela koji je stažirao u Zagrebu. Većina okusa njenih torti su moderne dekonstrukcije nekih klasičnih torti i kolača.

– Ili torta u kombinaciji biskvita od badema te kombinacije krema od pistacije i bijele čokolade s dodatkom krokanta, isto tako, meni je osobno jedan od najdražih okusa – dodaje.

Društvene mreže

Tanju i njene torte te cijeli proces slaganja torti možete vidjeti na društvenim stranicama, posebice na TikToku na kojem je aktivna.

– U početku sam objavljivala fotografije mojih torti, kako bi moji prijatelji mogli vidjeti što sam zadnje napravila, pogotovo kada bi eksperimentirala za sebe ili članove uže obitelji. No, moj dečko je u jednom trenutku počeo snimati mene dok radim i za nas interno slagati kratki video sadržaj koji je mene beskrajno veselio. Potom mi je predložio da otvorim TikTok i tako je i to počelo – govori.

Zahvaljujući objavama na društvenim mrežama povezala se s velikim brojem amaterskih i profesionalnih slastičara i dizajnera slastica.

– Naša razmjena iskustava je uvelike unaprijedila moj vlastiti rad, a vjerojatno sam u nekim slučajevima i ja nekom pomogla da savlada određeni dizajnerski izazov. Ta stalna interakcija i dinamika je isto tako nešto što san odvlači od ovog “normalnog” svijeta i loših vijesti, jer u toj branši, uglavnom sve što vidimo je lijepo i ukusno, i veseli, kako osobu koja kreira, tako i osobe koje konzumiraju. Iz tog se izrodila i suradnja s Facebook grupom “Edukacijska grupa za izradu i dekoraciju slastica”, koju je osnovala gđa. Danijela Tonžetić, velika zaljubljenica u slastičarstvo , u kojoj sam jedna od moderatorica i edukatorica i ja, sa ostalim kolegama iz Hrvatske, Srbije i Bosne – s ponosom nam priča.

Tanja Paska, torte
FOTO ustupila: Tanja Paska

Motivacija i veselje

Za sam kraj otkrila nam je što je veseli, a što je motivira da stvori ove prekrasne torte koje su u rangu s pravim umjetničkim djelima, koje za razliku od onih pravih, možete papati, čak i dodirnuti.

– Moje torte i slastice moja su sreća i moja velika strast. Teško je uopće riječima opisati koliko ljubavi, strasti i adrenalina ima u meni prilikom stvaranja i kreiranja torti. Moja odluka da se time počnem baviti je vjerojatno najbolja odluka koju sam donijela u životu. Iako je, kada sam tek krenula, u mojoj okolici bilo skepse, trudom, posvećenošću i stalnim razvojem, stvorila sam krug “iščekujuće” podrške u radu, gdje se moji bližnji, a i prijatelji počinju brinuti i ljutiti ako im nešto ne napravim ili ne objavim video ili fotografiju neki vikend. Ta podrška i njihova upornost u tom da me uvjere da bi se trebala i profesionalno posvetiti dizajniranju slastica meni predstavlja jedan čvrsti stup i oslonac u izazovima koje takvi izbori nose sa sobom. Stoga, zahvalna sam im od sveg srca – zaključuje Tanja Paska.

Tanja Paska, torte
FOTO ustupila: Tanja Paska
Tanja Paska, torte
FOTO ustupila: Tanja Paska
Tanja Paska, torte
FOTO ustupila: Tanja Paska
Tanja Paska, torte
FOTO ustupila: Tanja Paska
Tanja Paska, torte
FOTO ustupila: Tanja Paska
Tanja Paska, torte
FOTO ustupila: Tanja Paska
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

STOLNI TENIS

Pobjeda i poraz Pitomačanki

Stolnotenisačice Pitomače u 11. i 12. kolu Prve hrvatske lige imale su polovičan bodovni učinak. Pitomačanke su u sastavu...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×