ONA MOŽE SVE

FOTO Tara Knežević ‘rastura’ violinu za Ogenj, a sada ide i u NASA-u: Želim dizajnirati astronautska odijela i letjelice, ovo mi je najveći izazov u životu

Prijavila sam se iz čiste znatiželje, da vidim što to uopće je, nisam imala nikakva očekivanja, tako da mi je sve to bilo veliko iznenađenje, rekla nam je Tara svoje dojmove.

13:00h
0
Tara je jedini ženski glas u bendu // Foto: Zoran Stupar

Koprivnička maturantica Tara Knežević iz Bakovčice, postigla je nevjerojatan uspjeh kakvim se ne može pohvaliti niti jedan Hrvat. Naime, svestrana Tara primljena je u NASA-in dvotjedni program, zajedno s još 50-ak sretnika iz cijelog svijeta.

– Prijavila sam se iz čiste znatiželje, da vidim što to uopće je, nisam imala nikakva očekivanja, tako da mi je sve to bilo veliko iznenađenje – rekla nam je Tara svoje dojmove.

Tara je koprivničkoj javnosti već dobro poznata kao violinistica grupe Ogenj, ali je svoj put, skupa s violinom, prolazila uspješno i na državnim natjecanjima kao učenik koprivničke glazbene škole.

Kako kaže, za program je saznala od obiteljskog prijatelja Amerikanca, koji je radio u NASA-i 20-ak godina.

– Na jednom ručku pričali smo o tome što je sve tamo radio i preporučio mi je taj program nakon što sam mu rekla da me zanima znanost i astronomija – prisjetila se Tara.

Sam proces u kojemu je izabrana nije bio nimalo lak. Čekao ju je pismeni dio, motivacijski esej i životopis na engleskom jeziku, trebala joj je i preporuka ravnatelja i profesora, a rezultat svega toga bio je to da je došla do najtežeg dijela – intervjua putem Skypea s 12 stručnjaka iz Teksasa.

– Taj intervju bio mi je dosad najveći izazov u životu, oni su svi zaposlenici NASA-e iz različitih sektora. Prije početka programa na ljeto, čekaju me još zadaci i učenje gradiva koje zahtijevaju, koje nije nimalo lagano – svjesna je ona.

Tijekom ta dva tjedna čeka ju nastava na Sveučilištu, rad u timovima od deset ljudi na projektima, no sve to neće joj biti teško jer njene ambicije leže upravo u tom području.

– Najviše me zanima osmišljavanje astronautskih odijela i Rovera za Mars, to će raditi jedan od timova, ili pak osmišljavanje letjelice. Želim studirati na FER-u, jako bih željela raditi u nekom institutu, ne mora biti nužno NASA niti moram biti astronaut, više me zanima inžinjerstvo – zaključuje Tara.

čitam...