velika maza obitelji pavliša

FOTO Ton-Ton voli krasti gemište, ljubiti se i maziti, a za jabukama je totalno lud, Romana Pavliša: U šali ga zovemo usisavač jer jede sve što nađe na putu

15:30h
0
Romana Pavliša i Tonkec // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Više i nije tako neuobičajeno da svinje budu kućni ljubimci, no opet je teško ne iznenaditi se dok je, primjerice, na ulici sretneš u šetnji sa svojim vlasnikom.

Jednu takvu razigranu, zabavnu i umiljatu, pasmine Minnesota, koja se smatra najmanjom svinjom na svijetu, ima koprivnička glazbenica Romana Pavliša.

On je Ton-Ton i star je nešto manje od dvije godine. Ime je dobio po liku svinje iz japanskog crtića ‘Naruto’.

– K nama je stigao iz jednog malog sela u Bjelovaru. Bila je to ljubav na prvi pogled, a oduvijek sam, uostalom, željela imati svinjicu za kućnog ljubimca. Zahvalan je kao kućni ljubimac. Ne pušta dlaku, nema neugodan miris, a što mi je bilo najvažnije, mogla sam ga ostaviti samoga u stanu dok sam radila – kazala nam je R. Pavliša.

Romana Pavliša i Tonkec // Foto: Matija Gudlin
Tonkec uživa u šetnji sa svojom vlasnicom// Foto: Matija Gudlin

Iako obožava biti vani, na svježem zraku, život u stanu nije mu bio problem. No, zbog prevelikih obaveza, Romana je bila prisiljena iz Zagreba dovesti ga u Koprivnicu, k svojim roditeljima. Oni su ga, kao pravi ljubitelji životinja, bez problema prihvatili. Dokaz tome je to što u dvorištu imaju 10 kornjača, psa, mačku i činčilu.

– Isprva, dok su ga vidjeli, bili su zgroženi i nije im baš sjelo što sam ga dovela doma. No kad su ga bolje upoznali, shvatili su da je predivan i postao je dio obitelji. Tata mu je vani složio njegov prostor, ima i kućicu u kojoj spava i tu baš voli provoditi vrijeme – ispričala nam je.

Jako brzo uči i nevjerojatno je pametan. U to smo se uvjerili i sami te nam je Tonkec, kako ga od milja zovu, pokazao da sluša svoju gazdaricu i kada mu je ona rekla da se okrene, on se s veseljem okrenuo oko svoje osi.

Ton-Ton dok je bio beba // Ustupila Romana Pavliša

– Voli se maziti. Baš je velika maza. Počasti nas i poljupcima često. Presmiješno je dok je u kući onda samo hoda okolo i jede sve što može naći na podu, svaku mrvicu. Pa ga u šali zovemo usisavač. Voli se družiti, odlično se slaže s ostalim kućnim ljubimcima, a djeca ga posebno vole. I on njih – kazala nam je.

Dok nešto ne želi, onda bez problema pokaže tu svoju tvrdoglavu stranu. Udobrovoljiti ga može jednino hrana, ponekad i to jako teško.

– Najslađi nam je dok se krene glasati. Inače uopće nije bučan. Posebni su to zvukovi, zaista. Ispušta ih dok je sretan. Naučen je i na tuširanje tako da uživa u tome – rekla nam je.

Obožava jesti i to – jabuke, žgance, zobene pahuljice, žireve, orahe… Hrani se poprilično zdravo. Zapravo je vegetarijanac. Ima oko 20 kilograma. Pravi je gurman, a dokaz tome je i to što je susjedi ljetos krao ribizle kroz ogradu.

– Stalno nešto jede. Trudimo se davati mu zdraviju hranu da se ne bi previše udebljao. I tjeram ga da trči po kvartu tako da se ne opusti, da bude u kondiciji – našalila se.

No, voli Ton-Ton i piti. Jednom je kradimice, dok mu se ukazala prilika, popio manju količinu gemišta.

– To je bilo posebno smiješno. Nakon toga je malo teturao te smo shvatili da moramo pripaziti kad su takva pića blizu njega – smije se R. Pavliša.

Romana Pavliša i Tonkec // Foto: Matija Gudlin
Tonkecov prostor za život // Foto: Matija Gudlin

Odličnog je zdravstvenog stanja i ne iziskuje odlaske veterinaru. Omiljen je u kvartu, susjedi ga vole i često ga počaste pokojom jabukom. Uživa u šetnji ulicom te bez povodnika hoda uz svoju vlasnicu i ne udaljava se previše od nje. Posebno nam je simpatično bilo to što dok je šetao, u travi je nanjušio jabuku pa je brzo otišao po nju i slasno ju ‘smazao’.

– Stvarno je jako sladak, sve nas veseli i ne možemo zamisliti da ga nemamo. Životni vijek ove pasmine je 20-ak godina tako da će još dugo biti s nama. Nedostaje mi dok odem u Zagreb pa se veselim svakom dolasku doma. On je moja slatka svinjica – kaže R. Pavliša.

Kad padne mrak, Ton-Ton zna da je vrijeme za spavanje te se povuče u svoju kućicu i ostaje tamo do jutra. Njegov san ništa ne može omesti osim gladi koja ga ujutro probudi pa to daje do znanja svojim glasanjem.

U njegovu zaigranost uvjerili smo se i sami, a dok nas je malo bolje upoznao, vrlo rado nam je prilazio i njuškicom nas žicao hranu.

 

čitam...