Posao i zadovoljstvo

FOTO Toni Telebar je najbolji uzgajivač rotvajlera na svijetu: Kad si pravi u klasi, automatski si svjetski prvak

Da bi pas ostvario pravo na sudjelovanje na izložbama, vlasnik mora biti član nekog Kinološkog društvi i Hrvatskog kinološkog saveza, pas mora biti ispravan, imati pravilne zube, nakon godinu dana slikaju se kukovi, treba biti dobro utreniran da bi se mogao uopće ponašati na izložbi.

14:00h
0
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Posjetili smo najboljeg uzgajivača rotvajlera na svijetu, Tonija Telebara, 30-godišnjaka iz Koprivničkih Bregi.

– Oduvijek me zanimala ta pasmina i dok sam bio u mogućnosti kupio sam prvog psa. Tako je sve krenulo – prisjetio se on svojih početaka.

Kako kaže, time se bavi od 2006., a od 2009. godine ima otvorenu uzgajivačnicu. Do prije tri godine je radio u jednoj tvrtki, a sada su mu psi jedini posao, ali i zadovoljstvo.

– Psi imaju svoju rutinu, ujutro se probude, zatim ide hranjenje, pa pauza od dva sata da se sve slegne i onda se ide s mladima u šetnju. Mladi se pripremaju za iduću godinu pa idu svaki dan ili svaki drugi u šetnju, imamo još jednog dečka koji nam pomaže ako ja ne stignem, on šeta i odrasle pse – kaže Telebar.

Fibi van Gorgar//foto: privatna arhiva

Kaže da je karakter rotvajlera načelno dobroćudan, psi su društveni, naravno ako su na vrijeme socijalizirani i ako je sve s njima dobro napravljeno. Ako je zatvoren u boksu godinu dana, nijedan nije dobar, a ako im se od malena pruži sve potrebno i svemu se nauče svi su normalni.

– Dijete puštamo k psima bez problema, ali ga nikad ne ostavljamo bez nadzora. To su veliki psi koji su ludi za lopticama i igračkama i dovoljno je da ga samo netko malo trkne i sruši – kaže Telebar.

Trenutno kod kuće ima nekoliko odraslih pasa i nekoliko štenaca. Za parenje nerijetko potegne čak i do Njemačke ili Srbije.

foto: privatna arhiva

Od svojih ljubimaca posebno izdvaja Janis vom Quercus Wald koja je zapravo začetnica svega što on sada ima. Ona ima ukupno 5 šampionata, kao mladi prvak Slovenije, Mađarske, Hrvatske te plasman i u Njemačkoj, na najvažnijoj izložbi koja je vrijednija od svjetskog prvenstva i tamo je osvojila drugo mjesto.

– Ona je rodila Suma koji je pobjedio prošle godine na svjetskom prvenstvu, a kuja koja je bila ove godine svjetska prvakinja je iz Sumovog prvog parenja – ponosan je Telebar.

Da bi pas ostvario pravo na sudjelovanje na izložbama, vlasnik mora biti član nekog Kinološkog društva i Hrvatskog kinološkog saveza, a uvjeti za sudjelovanje su izrazito zahtjevni. Pas mora biti ispravan, imati pravilne zube, nakon godinu dana slikaju se kukovi, treba biti dobro utreniran da bi se mogao uopće ponašati na izložbi.

Mona Hause of Stanisic//foto: privatna arhiva

– Ukoliko pas nije socijaliziran i naučen na ljude, ne može uopće podnijeti pritisak pojavljivanja na izložbi među hrpom ljudi i pasa. Na natjecanju se provjerava ispravnost zubala, temperament, karakter, pokret psa, izgled glave, položaj i veličina uha, oblik i boja oka, položaj nogu, kutevi psa i slično. Traži se jedinka najbliža, odnosno s najmanje grešaka prema standardu – rekao je Telebar.

Kako kaže, pripreme za izložbu i socijalizacija psa mu oduzimaju svo vrijeme. Da nema podršku i razumijevanje supruge i sina, ne bi bilo moguće sve izvesti.

– Sada ne planiram bar mjesec dana nikamo ići, uzimam malo odmora i za sebe i za pse – kazuje on.

Nedavno je održano Svjetsko prvenstvo za rotvajlere u Argentini s kojeg se Toni vratio kao pobjednik sa svojom Monom.

– Bilo je oko 200 pasa. U četvrtak je počelo prvenstvo Argentine i tamo je Mona bila prva u klasi, najbolji mladi pas i najbolji pas u kompletu. U petak ju nisam izvodio jer nisam htio biti pohlepan. U subotu i nedjelju održano je Svjetsko prvenstvo na kojem su sudila četiri suca. Ne zna se tko sudi koji razred, nego je na otvaranju javno izvlačenje koji sudac sudi koju klasu – kaže Telebar.

Foto: Ivan Balija
Janis vom Quercus Wald//Foto: Ivan Balija

Dodaje da je u njegovom razredu bilo oko 20 kuja, sudila je sutkinja iz Rusije i dodijelila mu prvo mjesto u klasi.

– Kad si prvi u klasi, automatski si mladi svjetski prvak – ponosan je Telebar.

čitam...