10.4 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Razvoj turizma

FOTO Turističkim zajednicama s područja županije dodijeljeno 150.000 eura za 15 projekata
F

Riječ je o sredstvima iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent

Ne propustite

U prostorijama Županijske uprave održano je popisivanje Ugovora o dodjeli sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica s područja županije te potpisivanje Ugovora o partnerstvu za turističke manifestacije Picokijada i Renesansni festival.

Riječ je o sredstvima iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent.

– Potpisat ćemo i ugovore o partnerstvu u organizaciji manifestacija Renesansni festival te Picokijada. Županijska Turistička zajednica kandidirala je top manifestacije, dok je Renesansni festival ujedno i najbolja manifestacija Republike Hrvatske. Veseli nas da je velik iznos odobren i u tu svrhu, odnosno 100.000 eura. Odobreno nam je i 150.000 eura za manifestacije lokalnih turističkih zajednica, a postojala je i mogućnost da se kandidiraju projekti udruženih turističkih zajednica pa je tako na područje naše županije stiglo još 140.000 eura. Naime, ove godine u turistički sektor pristiglo je nešto manje od 400.000 eura – rekla je Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije

Župan Darko Koren istaknuo je važnost turizma na području Koprivničko-križevačke županije.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Važan je ovo susret kad je riječ o razvoju turizma, a važno je osigurati i adekvatno financiranje. Turizam je u našoj županiji još uvijek više perspektivan, nego razvijen pa mora postajati i put prema razvoju kojem težimo. Sva sredstva koja se iznađu dobrodošla su, a znat će ih se i potrošit – rekao je župan, te dodao kako slijedi i velik infrastrukturni projekt, a to je rekonstrukcija dvorca Inkey te je sve vrijedno 12,8 milijuna eura.

– Time ćemo upotpuniti turističku ponudu i podići sve na višu razinu, a osigurana su i bespovratna sredstva u iznosu od 10,1 milijun eura. Garancija je to da će taj projekt zaživjeti i biti jedan od pokretača razvoja turizma na ovom prostoru. Svi projekti koji su predmet ovih ugovora realizirat će se i unaprijediti turističku ponudu – zaključio je Koren.

Turističkoj zajednici grada Križevaca dodijeljeno je 32.567 eura za tri projekta, kao i Turističkoj zajednici područja Dravski peski 23.262 eura. Turističkoj zajednici grada Đurđevca dodijeljeno je 32.218 eura, a sve je prokomentirao direktor Mario Fuček.

– Na našem području imamo nekoliko projekata, a posebno zahvaljujem županijskoj Turističkoj zajednici na sredstvima za Picokijadu jer bi nam bez toga bilo jako teško, naime izazovna su vremena. Još nam je tu i projekt Green destination, a Međimurje je prva destinacija s tom titulom. Nadamo se kako ćemo ove godine biti prvi grad u kontinentalnoj Hrvatskoj jer smo zelena i digitalna destinacija – rekao je Fuček, te dodao kako u Đurđevcu godišnje ima preko 200 manifestacija i poznati su po tome, pa je svaki novac za tu namjenu dobrodošao.

Turističkoj zajednici grada Koprivnice dodijeljena su sredstva u iznosu od 38.904 eura, a direktor Renato Labazan naveo je kako je riječ o važnim sredstvima za područje koje nije turističko razvijeno.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Uvijek gledamo da se dobije što više sredstava kako bi bili opušteniji u financiranju te kreiranju novih projekata. Ove smo godine dobili i novac za novi projekt, a riječ je o pokretanju projektne dokumentacije za oružarnu koja je najstarija građevina u Koprivnici. U sve je uključen i ostatak renesansnih bedema koji su najstariji dio Koprivnice te su potencijalno gledano i turistički najvrjedniji – istaknuo je Labazan.

Dodao je kako se nada da će se sredstva kroz godine povećavati kako bi konačno započeo ciklus kapitalnog projekta rekonstrukcije renesansnih bedema i ulazne kule koja je nekad bila oružarna.

– Za Renesansni festival je važno da su sredstva izdašna jer su troškovi veliki te rastu iz godine u godinu zbog inflacije. Veseli nas i da je ponovno prepoznat Srednjovjekovni božićni sajam koji je jedini u Republici Hrvatskoj – zaključio je Labazan.

Turističkoj zajednici područja Središnja Podravina dodijeljeno je 23.262 eura.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Dobili smo sredstva za sufinanciranje dva projekta, a smatram da je kulturni turizam zajednički nazivnik za ovogodišnje projekte. Naime, imamo priliku predstaviti našu kulturnu baštinu u turističkom smislu. Naš projekt Kulturno-sakralna ruta Središnje Podravine jedan je od takvih, a ideja je bila da prilikom kreiranja projekta prikupimo podatke o našoj kulturnoj baštini na području djelovanja turističke zajednice – rekao je direktor Nikola Cik.

Dodaje kako je njihov zadatak ipak malo teži jer geografski pokrivaju veliko područje koje se sastoji od 11 općina i svaka od njih ima svoje specifičnosti, želje i potrebe tijekom godine.

– Tako je nastao i drugi projekt koji je odobren, a riječ je o projektu Manifestacije u destinaciji Središnja Podravina. Na manifestacije i inače trošimo puno novca baš zbog različitih potreba, a ovako ćemo suradnjom ostvariti najbolje rezultate. Financijska sredstva nam puno znače i sve će lako biti utrošeno jer događanja je puno, a zahvaljujući ovom projektu bit će održane i tradicionalne, kao i nove manifestacije – zaključio je Cik.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

SRETAN IMENDAN

[IMENDANI] Danas je vaš dan za biti veseo i nasmijan!

Imendan danas slave Vita, Vito, Vid i Vida! Sretan vam vaš dan! Vita je vatrena, iskrena, talentirana, ambiciozna. Vito je vjeran,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×