10.2 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
razdoblje prošlog stoljeća

FOTO U gradskom muzeju otvorena izložba božićnih običaja u Podravini autorice Vesne Peršić Kovač
F

Izložba ostaje otvorena do 12. siječnja iduće godine.

Ne propustite

U Muzeju grada Koprivnice ovog četvrtka otvorena je izložba pod nazivom Na tom mladom ljetu svega obilja – Božićni običaji u Podravini. Za samo otvorenje izložbe izabran je blagdan sv. Lucije kada se po običaju sadi pšenica, a po njegovom izgledu, na sam Božić ratari predviđaju hoće li iduća godina biti plodna.

Otvorio ju je gradonačelnik Mišel Jakšić, a predstavila autorica Vesna Peršić Kovač.

Izložba prikazuje razdoblje s početka prošlog stoljeća, od adventa do Sveta tri kralja, koji u Podravini i Koprivnici obiluju brojnim običajima. Prikazano je kako su se nekada ukrašavale kuće u podravskim selima, kao i razni predmeti vezani uz božićne blagdane, te tradicijski božićni nakit koji su u Koprivnici i okolici izrađivale žene, od materijala iz prirode poput: slame, perja, vune i poznate podravske ružice od krep papira. Također,  mogu se vidjeti božićne čestitke iz donacije Popović Živković s početka 20. st., kalendari iz biblioteke Mihovila Pavleka Miškine te fotografije poznatog koprivničkog fotografa Hansa Parscha ili Ivana Parša, na kojima se žoće vidjeti božićni ugođaj u gradu Koprivnici između dva svjetska rata.

Izložba ostaje otvorena do 12. siječnja iduće godine.

Ispred Grada Koprivnice, otvorenju izložbe prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal i zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Parlamentarni izbori 2024.

[IZBORI] Izlaznost puno veća nego 2020., Koprivnica na top listi gradova s najvećim odazivom birača

Državno izborno povjerenstvo u 12 sati objavilo je prve podatke o izlaznosti na parlamentarne izbore na razini cijele Hrvatske,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×