28.5 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
MISNO SLAVLJE

FOTO U Križevcima svečanošću proslave sv. Marka Križevčanina otvoreni 13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika
F

Program je nastavljen u atriju Gradske galerije otvorenjem izložbe splitske slikarice i kiparice Karin Grenc. U svečanosti su sudjelovali križevački gradonačelnik Mario Rajn, koprivničko-križevački župan Darko Koren, ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Tea Hatadi i mons. Sente ml. koji je i organizirao izložbu.

Ne propustite

U četvrtak su u Križevcima otvoreni 13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Obilježavanje je krenulo svjedočkim i molitvenim programom sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. te otvorenjem izložbe “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” Karin Grenc.

Svečanost proslave sv. Marka Križevčanina započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka te sv. Križevčaninu posvećenom programu koji su izvele katoličke influencerice Emina Dabo Hunjak i Marijeta Martić, članice Molitvene zajednice mladih u Zagrebu “Sveti Marko Križevčanin”.
Euharistiju je, u suslavlju sa župnikom Sovičekom, predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu Antun Sente ml. Glazbeni obol euharistijskom slavlju dao je “Agape”, zbor mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

– Nosim te slike s likovima hrvatskih svetaca i blaženika već tri godine po cijeloj Hrvatskoj. Ali sve je krenulo odavde, iz Križevaca, od ove manifestacije, od sv. Marka Križevčanina, ili, još preciznije, od križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića. Kolika je važnost te izložbe govori podatak da je prvu izložbu otvorilo osam biskupa, dva gradonačelnika, župan, dva provincijala i rektor. I kamo god pođemo i dođemo, svugdje se spominju Križevci. Tako su Križevci postali predvodnici promicanja štovanja naših svetih ljudi u Hrvatskoj – istaknuo je u propovijedi mons. Sente, koji u ime Nacionalnoga svetišta sv. Josipa već tri godine organizira izložbu “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” koju izabrani slikar oblikuje za Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima, a nakon toga izložba cijelu godinu putuje po Hrvatskoj i BiH.

Program je nastavljen u atriju Gradske galerije otvorenjem izložbe splitske slikarice i kiparice Karin Grenc, na kojem je nastupio Zamak – zajednica mladih katolika Karlovac. U svečanosti su sudjelovali križevački gradonačelnik Mario Rajn, koprivničko-križevački župan Darko Koren, ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Tea Hatadi i mons. Sente ml. koji je i organizirao izložbu. Ona će u Križevcima biti otvorena do 5. lipnja.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izgubio kontrolu

UŽAS Strašna nesreća, vozač sletio s ceste i zabio se u most, bori se za život

Vozač (50) bori se za život nakon strašne prometne nesreće koja se dogodila u Lopatincu u susjednoj Međimurskoj županiji. Kako...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×