- Oglas -

Na Kraljevom Brdu u Borovljanima jučer je obitelj Radotović okupila rodbinu, kumove  i prijatelje i krenula u ubiranje plodova, za što su vrijedno radili cijelu godinu.

Berba u vinogradu kod Jasenke, Steve i Marka uvijek je posebno vesela jer, kako kažu, imaju jednu posebnu notu radosti i veselja, a ona se krije u malim beračima.

Razloga za veselje je bilo još i više jer je grožbe odlično rodilo i bit će puno dobrog vina, a pratilo ih je vrijeme idealno za berbu.

- Oglas -

– Imamo 450 trsova, od toga 250 sorte sovinjon. Ove godine je super rodilo, slador i kiseline su idealne pošto nam ovo predivno vrijeme ide u prilog posljednjih dana – kažu nam oni.

Berači su na početku dobili maske, ali to su bile one protiv zobanja, da ne bi jeli dok beru.

Da je berba definitivno najljepši trenutak za svakog vinogradara uvjerili smo se u njihovom vinogradu gdje nije manjkalo pjesme, veselja i smijeha, a svi su vrijedno radili, jedni brali, drugi nosili, treći prešali, a gazda Stevo se brinuo da svi dobiju mošt, sve dok nije došlo vrijeme za odmor i bogat stol koji je pripremila domaćica Jasenka.

Foto: Ivan Balija
Jasenka najmlađima pokazuje plodove // Foto: Ivan Balija

– Za berbu spremamo pretežno starinske kolače digance i prhke orehnjače, kruh iz krušne peći, a glavno jelo su odojak i janjac sa ražnja uz luk i grah salatu – objašnjava nam ona, dok su berači nakon dobro odrađenog posla prionuli jelu.

– Život se sastoji od sitnica, a kap vina je ta koja čini veliku razliku. Jer ljepota života satkana je upravo od ovakvih svakodnevnih sitnih radosti, začina života. Samo radostan čovjek može stvarati dobro u ovom svijetu. Kad nazdravljate životu, nazdravljajte mu s časom dobrog vina, kako bi ubuduće sve bilo još bolje, potpunije i radosnije – rekli su na kraju Radotovići te svima poručili: “Pijte dobro vino, volite i uživajte u životu, život je prekratak da bi pili loše vino!”

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).