25.1 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SASTANAK

FOTO U županiji je 60 obrta više u odnosu na prošlu godinu, I. Kovačić: Obrtništvo ima važnu ulogu u gospodarstvu
F

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec otkrio je kako u Hrvatskoj imamo 2600 obrtnika više u odnosu na 2019. godinu. Ukupno, dakle, 89 600 obrtnika.

Ne propustite

Sastanak s predsjedništvom Hrvatske obrtničke komore održan je jučer u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednica županijske komore Irena Kovačić govorila je o obrtništvu našega područja. Kazala je kako je u županiji registriran 1501 obrtnik, zaposlenih u obrtima je 3500, dok s članovima obitelji ta brojka ide do 5000 radnika. U odnosu na prošlu godinu, obrta je za 60 više.

– Obrtnici u Koprivničko-križevačkoj županiji u 2019. godini ostvarili su ukupno 1.190.867.500 kuna prihoda, dok su ukupni rashodi iznosili su 1.061.797.100 kuna. Ostvarena dobit i dohodak u 2019. iznosili su ukupno 140.312.300 kuna, a gubitak u obrtu je iznosio 10.844.200 kuna. Iz ovih podataka vidljivo je da obrtništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji ima važnu ulogu u gospodarstvu – kazala je I. Kovačić, naglasivši kako je želja inicijativama, razvijanjem partnerskih odnosa i radom poboljšati stanje u obrtništvu, gospodarstvu i zaštiti obrtnike.

Irena Kovačić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Županija je tijekom ove krize odvojila 350 tisuća kuna direktnih potpora za obrtnike i poduzetnike kroz potpore male vrijednosti te 320 tisuća kuna za startup programe. Milijun i pol kuna namijenjeno je za sufinanciranje kamata kroz programe HBOR-a, ali i kamate na moratorij za 11 poduzetnika koji su tražili kredite. Na području naše županije sačuvalo se i 9.500 radnih mjesta kroz potpore Vlade koja je izdvojila 85 milijuna kuna za naše gospodarstvo. Aktivni obrtnici su dokaz da su i dalje stabilna grana gospodarstva, a mi smo tu da im u tome pomognemo – govorio je dožupan Ratko Ljubić.

Ratimir Ljubić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec otkrio je kako u Hrvatskoj imamo 2600 obrtnika više u odnosu na 2019. godinu. Ukupno, dakle, 89 600 obrtnika.

– Naš najveći posao je djelovanje u stvaranju zakonodavnog okvira i suradnja s ministarstvima i Vladom koja je jako dobra. Naravno, treba riješiti još niz problema kao što su niži PDV za ugostitelje, frizere, cvjećare, tradicijske obrte, ali i sve one obrte koji imaju veći udio radne snage u svom finalnom proizvodu – smatra Ranogajec.

Dragutin Ranogajec // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž tvrdi kako je izvrsna suradnja gradskoga vodstva s Obrtničkom komorom i obrtnicima.

Ksenija Ostriž // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Zajedničkom komunikacijom pronalazimo rješenja koja zadovoljavaju obje strane. Mjere Grada Koprivnice u zajedničkoj sinergiji s nacionalnim mjerama za očuvanje radnih mjesta urodile su plodom. Situaciju konstantno pratimo i sa zadovoljstvom možemo reći da još uvijek ima više otvorenih nego zatvorenih obrta – kazala je K. Ostriž, napomenuvši kako su tijekom prošle godine otvorena 133 obrta, zatvoreno njih 50-ak.

Dodajmo kako su sastanku prisustvovali i tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać, direktor HGK ŽK Koprivnica Krunoslav Vitelj te predstavnici Udruženja obrtnika i PORE Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krim istraživanje

Postariji gospodin popunjavao budžet prodajom duhana, u nevolji je jer je oštetio državni proračun

Zbog prodavanja duhana jedan se vremešni gospodin našao u nevolji i kazneno će odgovarati. Nakon kriminalističkog istraživanja, policija javlja da...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×