9.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 25. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Dan osoba s invaliditetom

FOTO Učenici COOR-a Podravsko sunce nastupom ganuli sve pristune
F

Ne propustite

‘Problem je što se neki sjete osoba s invaliditetom samo na današnji dan, a trebalo bi svih 365 dana u godini misliti na nas’, istaknuo je Slavko Kuzmić, predsjednik Udruge invalida koprivničko-križevačke županije.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom danas, u petak, svečano je obilježen u koprivničkom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Tom prigodom, učenici ove škole i Ivica Suvalj, učitelj, izveli su svoje dvije himne i tri recitacije, a na njihovim se licima mogla iščitati posebna radost.

Recitacije je s djecom uvježbavala učiteljica Milica Vukobratović.

Nakon nastupa, prisutni gosti nagradili su ih gromoglasnim pljeskom.

-Problem je što se neki sjete osoba s invaliditetom samo na današnji dan, a trebalo bi svih 365 dana u godini misliti na nas – istaknuo je Slavko Kuzmić, predsjednik Udruge invalida koprivničko-križevačke županije.

Istaknuo je da su ostvarili sve što su u protekloj godini isplanirali, od prehrane djece u školi, izdavanja novog broja časopisa Vedriji dani pa do brojnih događanja i radionica.

Međutim, objasnio je da još uvijek ima dosta nepravilnosti i nerješenih stvari.

– Primjerice projekt asistenata u nastavi traje već osam godina, a tu je i problem sustavnog financiranja bez kojega nema pomaka. Nadam se da će se to u skorijoj budućnosti i riješiti, ali moramo biti jako glasni i moramo se boriti – dodao je Kuzmić i istaknuo da je trenutno najveći problem zapošljavanje osoba s invaliditetom jer se ove godine zaposlilo puno manje u odnosu na proteklu godinu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u našoj županiji do listopada ove godine evidentirane su 123 osobe nezaposlene osobe s invaliditetom, što čini 3,7 posto nezaposlenih ukupne koprivničko-križevačke populacije. U istom razdoblju, zaposlene su 62 osobe s invaliditetom, što čini 1,4 posto u ukupnom broju zaposlenih na području županije.

– Rad je temeljno ljudsko pravo kojim se osigurava materijalna i socijalna neovisnost svake osobe, odnosno osoba stječe ekonomsku sigurnost, psihološku dobrobit i socijalno je uključena – istaknula je Valerija Kramar Mihalić iz križevačkog Zavoda za zapošljavanje.

Objasnila je da zapošljavanjem osoba s invaliditetom doprinosi pojedincu, ali i društvu u cjelini. Primjerice, osoba s invaliditetom na taj način postaje društveno aktivna, samopouzdanija, ostvaruje dobre odnose s kolegama, dok poslodavcu svakako ide u korist činjenica da osobe s invaliditetom rijetko odlaze na bolovanje te da su iznimno uspješni u obavljanju svog posla.

Obilježavanju ovog dana pridružili su se mnogi predstavnici udruga, Grada i Županije.

– Ovaj dan čestitam osobama s invaliditetom, svima onima koji se ssa svojim invaliditetom bore svakodnevno, ali ga ne mogu čestitati nama kao društvu – zaključio je Ivan Pal, zamjenik koprivničko-križevačkog župana i pojasnio da se društvo još uvijek nije osvijestilo za probleme i potrebe osoba s invaliditetom.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Afera Gnojivo

Najpoznatijem podravskom poljoprivredniku ne piše se dobro, prvu presudu izgubio, stigla nova optužnica!

Dragutin Čižmak, poznatiji pod nazivom Ambasador, izgubio je lani prvu presudu na Općinskom sudu za kazneno djelo povrede tuđih...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×