Dan osoba s invaliditetom

FOTO Učenici COOR-a Podravsko sunce nastupom ganuli sve pristune

14:06h
0
Učenici Podravskog sunca // Foto: MAtija Gudlin
Učenici Podravskog sunca // Foto: Matija Gudlin

‘Problem je što se neki sjete osoba s invaliditetom samo na današnji dan, a trebalo bi svih 365 dana u godini misliti na nas’, istaknuo je Slavko Kuzmić, predsjednik Udruge invalida koprivničko-križevačke županije.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom danas, u petak, svečano je obilježen u koprivničkom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Tom prigodom, učenici ove škole i Ivica Suvalj, učitelj, izveli su svoje dvije himne i tri recitacije, a na njihovim se licima mogla iščitati posebna radost.

Recitacije je s djecom uvježbavala učiteljica Milica Vukobratović.

Nakon nastupa, prisutni gosti nagradili su ih gromoglasnim pljeskom.

-Problem je što se neki sjete osoba s invaliditetom samo na današnji dan, a trebalo bi svih 365 dana u godini misliti na nas – istaknuo je Slavko Kuzmić, predsjednik Udruge invalida koprivničko-križevačke županije.

Istaknuo je da su ostvarili sve što su u protekloj godini isplanirali, od prehrane djece u školi, izdavanja novog broja časopisa Vedriji dani pa do brojnih događanja i radionica.

Međutim, objasnio je da još uvijek ima dosta nepravilnosti i nerješenih stvari.

– Primjerice projekt asistenata u nastavi traje već osam godina, a tu je i problem sustavnog financiranja bez kojega nema pomaka. Nadam se da će se to u skorijoj budućnosti i riješiti, ali moramo biti jako glasni i moramo se boriti – dodao je Kuzmić i istaknuo da je trenutno najveći problem zapošljavanje osoba s invaliditetom jer se ove godine zaposlilo puno manje u odnosu na proteklu godinu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u našoj županiji do listopada ove godine evidentirane su 123 osobe nezaposlene osobe s invaliditetom, što čini 3,7 posto nezaposlenih ukupne koprivničko-križevačke populacije. U istom razdoblju, zaposlene su 62 osobe s invaliditetom, što čini 1,4 posto u ukupnom broju zaposlenih na području županije.

– Rad je temeljno ljudsko pravo kojim se osigurava materijalna i socijalna neovisnost svake osobe, odnosno osoba stječe ekonomsku sigurnost, psihološku dobrobit i socijalno je uključena – istaknula je Valerija Kramar Mihalić iz križevačkog Zavoda za zapošljavanje.

Objasnila je da zapošljavanjem osoba s invaliditetom doprinosi pojedincu, ali i društvu u cjelini. Primjerice, osoba s invaliditetom na taj način postaje društveno aktivna, samopouzdanija, ostvaruje dobre odnose s kolegama, dok poslodavcu svakako ide u korist činjenica da osobe s invaliditetom rijetko odlaze na bolovanje te da su iznimno uspješni u obavljanju svog posla.

Obilježavanju ovog dana pridružili su se mnogi predstavnici udruga, Grada i Županije.

– Ovaj dan čestitam osobama s invaliditetom, svima onima koji se ssa svojim invaliditetom bore svakodnevno, ali ga ne mogu čestitati nama kao društvu – zaključio je Ivan Pal, zamjenik koprivničko-križevačkog župana i pojasnio da se društvo još uvijek nije osvijestilo za probleme i potrebe osoba s invaliditetom.

 

čitam...
Loading...