Iva Butković, nutricionistica iz Koprivnice, prošlog tjedna održala je predavanje i radionicu na temu Prevencija pretilosti kod djece za učenike drugog razreda, njihove roditelje i braću u OŠ Molve.
Ove školske godine učenici drugog razreda odlučili su u sklopu projekta provesti niz aktivnosti vezanih za pravilnu prehranu i zdravlje, upoznati namirnice važne za naše zdravlje te uočiti povezanost raznolike i redovite prehrane sa zdravljem. Tako su uz Dane kruha istražili, isprobali i utvrdili koji kruh je najzdraviji. Uz Dan jabuka ubrali su jabuke u voćnjaku obitelji Miklošić i podijelili učenicima naše škole ističući Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van.
Uz pomoć nutricionistice Ive i njene prezentacije upoznali su sadržaj zdravog tanjura, što treba svakodnevno jesti i u kojim količinama. Važno je redovito jesti, imati 5 obroka u danu. Također su upoznali koliko se šećera krije u sokovima. Slatkiše, grickalice, gazirane sokove treba izbjegavati. Nije dobro jesti ni jako slanu i masnu hranu. Također su upoznali da je debljina stanje prilikom kojega dolazi do nakupljanja suviška kilograma u tijelu u obliku masnog tkiva. Svakako je važno istaknuti da je voda najzdravije piće i da djeca trebaju svakodnevno popiti od 5 do 7 čaša vode. Osim brige za prehranu jako je važna higijena, kretanje, boravak na svježem zraku, dovoljno spavanja, odmora, ali i rad. Nakon predavanja učenici su crtali na papirnatim tanjurima namirnice za sutrašnji ručak pazeći na pravilan odabir namirnica. Tako su zapravo pokazali koliko su razumjeli savjete nutricionistice Ive. Svi prisutni učenici dobili su i zadatke za rad kod kuće, vođenje dnevnika Moji dnevni obroci te Hidratacija tijela.
Učenici su u razredu posijali sjemenke raznog povrća (nekoliko sorti rajčica, paprika, salata, mahuna, kupusa…). Sadnice će presaditi u svoje vrtove. Kod uzgoja sadnica neće koristiti kemijska sredstva. Na taj način također želimo potaknuti učenike i roditelje na zdravu i pravilnu prehranu.
Također je dogovorena radionica s učiteljicom Mirelom Paša koja će upoznati učenike s važnom ulogom meda u pravilnoj prehrani i očuvanju zdravlja.