Children Matter

Učiteljica OŠ Molve Marija Halaček predstavila svoju općinu na svjetskoj konferenciji u Indiji

13:43h
0
Foto: Općina Molve

Učiteljica OŠ Molve Marija Halaček sudjelovala je na svjetskoj konferenciji u Indiji pod nazivom Children Matter, u gradu Trivandrum zahvaljujući podršci načelnika Općine Molve i Općinskoga vijeća te OŠ Molve, te je time postala jedina predstavnica naše zemlje, a time i općine i županije.

Konferenciju su organizirale su tri svjetske organizacije: WFAD (World Federation Against Drugs), Fourth Wawe Foundation i UNDOC (United Nation on Drugs and Crime), a glavni je naglasak stavljen na Konvenciju o pravima djece, na čl. 33., koji kaže da djeca imaju pravo odrastati sigurna od droga i drugih ovisnosti. U uvodni video dobrodošlice uključena je i učenica osmog razreda, OŠ Molve Lea Varaždinec.

Ponosan na svoje sumještanke je i načelnik Zdravko Ivančan.

– Uz ovakvo prestižno predstavljanje naše općine Molve u dalekoj Indiji, svakim danom je sve jasnije da smo svi skupa jedno veliko globalno mjesto na svjetskom nivou u usporedbi s velikim i dalekim zemljama, samo ako to hoćemo i želimo – poručio je na svome Facebooku.

Učiteljica Halaček govorila je tijekom rasprave o aktivnostima koje provode naše škole, a odnose se na prevenciju i predstavljanje temeljnih prava djece. Srećom, djeca i mladi u Molvama odrastaju u zdravom okružju i uglavnom imaju potporu u svojim obiteljima. Obitelj bi za svako dijete i adolescenta trebala biti najsigurnije okružje za odrastanje, iako često nije tako.

Foto: Općina Molve

Tijekom konferencije razmijenila je iskustva i mišljenja sa sudionicima iz cijeloga svijeta koji se susreću s različitim problemima, a cilj je svima isti: sretno i sigurno odrastanje djece.

– Sudionici su došli s raznih strana, od Nairobija, Švicarske, Nepala, Kenije, Australije, Amerike, Indije, Bangladeša, Austrije, Filipina… Bila je to izvrsna prilika upoznati ih s našom malom lokalnom zajednicom. Iako katkad zaboravljaju koliko su sretni što žive u tako sigurnom, čistom, oku ugodnom i srcu dragome selu, stanovnici Općine Molve i učenici OŠ Molve zaista mogu biti ponosni i zahvalni na onome što im škola i lokalna zajednica pružaju. Problemi koji se pojave, vjerujte, mali su u odnosu na one s kojima se susreću druge kulture i nacije diljem svijeta, a s druge strane, veliki smo jer ih prepoznajemo, ukazujemo na njih i pomažemo u njihovu rješavanju. Na taj način važan trokut: obitelj-škola-lokalna zajednica, može dobro funkcionirati i međusobno si pomagati. U radionicama tijekom konferencije sudjelovalo je i pedesetero mladih iz svih regija Indije. Oni su ostvarili čvrste veze sa odraslim sudionicima skupa, komunicirali o različitim obrazovnim politikama i sustavima. Djeci nije dovoljno reći: nemoj! Treba im dati da biraju svoj put i pokazati moguće posljedice svakog izbora. Budimo potpora našoj djeci da prepoznaju dobar izbor! – opisala je učiteljica izvrsna savjetnica svoje dojmove.

Foto: Općina Molve
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW