26.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 23. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Promjena

FOTO Priručnik podravskih učiteljica ide u škole diljem Hrvatske, Renata Glavica: Bila sam bespomoćna kada sam imala učenicu u kolicima, a tada sam dobila ideju
F

Ne propustite

Priručnik pod nazivom Promjena upućen je na adrese 62 škole u Hrvatskoj, a učenici će iz njega moći naučiti kako se ponašati kada se nađu u interakciji s vršnjacima ili osobama koje imaju neki tip invaliditeta. Radi se o potpuno volonterskom projektu kojeg su u svoje slobodno vrijeme i bez naknade napravile učiteljice iz Podravine, Helena Kušenić, Branka Stančin-Levanček, Jasmina Markić, Adela Jadan, Lovorka Ivanković i Renata Glavica. Njegovu je vrijednost prepoznala Agencija za odgoj i obrazovanje te je on postao odobreno pomoćno nastavno sredstvo za sve učitelje u osnovnim školama.

Kao što je istaknula predsjednica Udruge Bolje sutra, velika je čast što je priručnik dobio takav status i korak je dalje u senzibiliziranju građanstva za osobe s invaliditetom.

– Najvažniji nam je rad s djecom jer će ona biti nositelji našeg društva jednoga dana. Želja nam je da u tom društvu nema stereotipa i predrasuda prema osobama s invaliditetom – poželjela je Marija Mraz.

Priručnik je tiskan u 200 primjeraka, a sadrži razne vježbe, aktivnosti, zadatke, igre i ostale materijale koje učitelji mogu iskoristiti u nastavi kako bi učenicima pokazali kako se ponašati u odnosu s osobama s invaliditetom. Ta ideja je sinula Renati Glavici kada se kao učiteljica susrela s učenicom u kolicima i shvatila da nema materijale kojima bi mogla pomoći i sebi i učenicima.

Foto: Matija Gudlin
Marija Mraz i Verica Rupčić // Foto: Matija Gudlin

– Ideja je nastala iz potrebe jer su se prosvjetni djelatnici našli pred zidom. Počelo je nedostajati materijala za situacije u kojima susrećemo osobe s invaliditetom i uz koje bismo znali kako im pomoći. I sama sam se u razredu osjećala bespomoćnom kada sam imala djevojčicu u kolicima. Počela sam surađivati s Udrugom Bolje sutra koja mi je pomogla i vodila me kroz to iskustvo. Željela sam to podijeliti s ljudima, ostaviti pisani trag za buduće generacije, ali i potaknuti sve nas da budemo još bolji. Djeca su sve više senzibilizirana, s Udrugom već 15 godina održavamo razne radionice za njih i vjerujem da im mijenjamo svijest o osobama s invaliditetom – uvjerena je Renata Glavica.

Jedna od recenzentica priručnika bila je i ravnateljica OŠ Đuro Ester u Koprivnici, Sanja Prelogović, koja je pojasnila da je priručnik rađen na temeljima građanskog odgoja i time prikladan za međupredmetno korištenje poput sata razrednika ili izvanučionične nastave.

– Biti različit veliko je bogatstvo. Ovaj priručnik pokazuje da se možemo nadopunjavati, vjerujem da je ovo samo početak rada naših učiteljica te da će dati veliki doprinos u ovom području. To je odgoj za život, djeca uče stavove o osobama s invaliditetom, a kroz igru i razne sadržaje mogu obraditi cijelu nastavnu jedinicu – rekla je ravnateljica.

Foto: Matija Gudlin
Sanja Prelogović // Foto: Matija Gudlin

Jedan od izazova bio je naći financijsku potporu za tiskanje priručnika, a nakon kucanja na mnoga vrata, otvorila su se ona Verice Rupčić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Koprivničko-križevačkoj županiji, koja često surađuje s Udrugom Bolje sutra na njihovim projektima i nije dvojila oko toga treba li im pomoći i s ovom idejom.

– Uvijek kažem da što se hoće, to se i može. Svi moramo pridonijeti promjenama, koliko god možemo, u bilo kojem segmentu društva. Agencije je prepoznala koliko je vrijedan i potreban ovaj priručnik. Otkad sam ja na čelu Povjerenstva, nikada nismo nikoga odbili, uvijek smo pronašli način, a tako će biti i ubuduće – obećala je Verica Rupčić.

Priručnik će sigurno dobiti i svoj nastavak, a aktualni je dostupan i u elektroničkom obliku na stranicama Udruge Bolje sutra.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Radovi završeni

Podravska općina dobila novu, 424 metra dugu pješačku stazu, vrijednost skoro 160 tisuća eura

Završeni su radovi na izgradnji pješačke staze u naselju Gola. Sukladno Programu održivog razvoja lokalne zajednice kojeg provodi Ministarstvo regionalnog...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×