POSJET ŽUPANA

FOTO Umjetnici Zlatko Štrfiček i Josip Gregurić restauriraju najstariju koprivničku pisanicu

Podsjetimo, jedna pisanica krasi slavonsko mjesto Čepin.

11:45h
0
Pisanica od srca
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić posjetili su naivne umjetnike ususret postavljanju tradicionalne izložbe pisanica na Zrinskome trgu u Koprivnici u sklopu uskrsnih blagdana.

Kod umjetnika Zlatka Štrfičeka i Josipa Gregurića saznali su kako restauriraju prvu i najstariju koprivničku pisanicu koja će, također, biti izložena.

– Naivna umjetnost, koju promoviramo kroz projekt Pisanica od srca već trinaest godina, postao je kulturni brend ne samo Hlebina kao kolijevke naivne umjetnosti i naše županije, već i cijele Hrvatske. Prošle godine, nažalost, nismo bili u mogućnosti zbog pandemije organizirati izložbu. Nadamo se kako će epidemiološki uvjeti, iako bez svečanog otvorenja, dozvoliti izložbu ove godine te da ćemo tako ponovno potaknuti interes za projekt promocije Podravine i naivnog slikarstva kao posebnosti našeg prostora. Za izložbu postoji veliki interes kod naših sugrađana, ali i gostiju koji je iščekuju i žele je posjetiti. Postav će biti sličan kao i prijašnjih godina, a osim desetak velikih pisanica, izložit će se i dvije manje pisanice – jedna koja je namijenjena općini Podhum u Bosni i Hercegovini i jedna za Košice u Slovačkoj koja je napravljena povodom 25. godišnjice kanonizacije Svetog Marka Križevčanina – poručio je Koren, prenose županijske stranice.

Podsjetimo, jedna pisanica krasi slavonsko mjesto Čepin, o čemu možete čitati ovdje.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija